<strong>KRISETILTAK:</strong> Også velstående californiere gjør nå sitt for å avhjelpe tørken og vannmangelen. Her er firmaet Kennah Construction i ferd med å fylle igjen et svømmebasseng i en privat hage i Lakewood. Foto: Reuters/Lucy Nicholson
KRISETILTAK: Også velstående californiere gjør nå sitt for å avhjelpe tørken og vannmangelen. Her er firmaet Kennah Construction i ferd med å fylle igjen et svømmebasseng i en privat hage i Lakewood. Foto: Reuters/Lucy Nicholson Vis mer

Slik skal California reddes fra klima-katastrofen

Harde utslippskutt. Sviende bøter. Tøffere krav til de rike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Skogbranner, tomme vannreservoarer og brunsvidde plener er noen av krise-tegnene som denne våren gjør det umulig å ignorere Californias årelange tørke. Nå innser flere og flere at det enorme presset på delstatens naturressurser ikke kan fortsette.

Guvernør Jerry Brown har allerede innført en historisk vannrasjonering, og pålagt innbyggerne å redusere vannforbruket med 25 prosent.

Nå går han lenger.

- Legger lista høyt Denne uka gjorde guvernøren det klart at California skal redusere utslippene av klimagasser med 40 prosent innen 2030, sammenliknet med 1990. Han mener slike utslipp er en viktig årsak til blant annet ekstremtørke, som California nå opplever.

- Klimaforandringer utgjør en stadig voksende trussel mot velvære, offentlig helse, naturressurser, økonomi og miljøet i California, inkludert mindre snø, tørke, høyere havnivå, hyppigere og mer intense branner, hetebølger, alvorligere luftforurensing, og skade på natur og omgivelser, og disse effektene er allerede følbare i staten, sier Brown.

Dermed forsterkes allerede ambisiøse mål om utslipp på 1990-nivå innen 2020, og en reduksjon på 80 prosent innen 2050.

Rammer hardt - Med denne ordren legger California lista veldig høyt for seg selv og for andre stater og nasjoner, men det er et mål som må nås - for denne og kommende generasjoner, sa Brown ifølge New York Times.

Han forklarte ikke nøyaktig hvordan, men har tidligere ikke vært redd for å ta i bruk svært konkrete tiltak - som også rammer svært ressurssterke deler av befolkningen.

Slik Dagbladet skrev nylig, har han innført bøter i 10 000 dollar-klassen til vannsløsende privatpersoner, og pålagt vannverk i de områdene som bruker mest vann å kutte forbruket med hele 35 prosent.

I de mest eksklusive strøkene, som for eksempel filmstjernenes boltreplass Beverly Hills, har det så langt vært et stort problem at snobbene ikke gjør noe for å bidra.

Ikke tilfeldig CICERO-forsker Hallvard Samset er «ikke veldig overrasket» over at ambisiøse klimamål lanseres i nettopp California, som også under action-stjernen Arnold Schwarzeneggers guvernørperiode fram til 2011 gjorde seg bemerket som en «grønn» delstat.

- CO2-utslipp er rot-årsaken, kanskje, til den tørken vi ser, sier Samset.

Han mener utslippsreduksjonen Jerry Brown nå har bekjentgjort kan være en forsikring for framtida, selv om det ikke er endelig fastslått at ekstremtørken skyldes menneskeskapte klimaendringer.

Ifølge Samset er det langt fra tilfeldig at Brown lanserer det nye målet om utslippsreduksjon akkurat nå, mens tørken herjer California.

Advarsel i trynet - Han har nok hatt lyst til å innføre det en stund, men det har ikke vært politisk klima for det, sier Samset.

Nå, derimot, er tida inne.

- California har fått en advarsel i trynet, sier Samset til Dagbladet.

<strong>KRISE-MØTE:</strong> Klima og tørke har havnet øverst på agendaen for California-guvernør Jerry Brown. Her snakker han til pressen etter et møte med en rekke borgermestere om vannkrisen i går. Foto: AP/Steve Yeater
KRISE-MØTE: Klima og tørke har havnet øverst på agendaen for California-guvernør Jerry Brown. Her snakker han til pressen etter et møte med en rekke borgermestere om vannkrisen i går. Foto: AP/Steve Yeater Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer