Vaksinesertifikat

Slik skal corona-sertifikatet fungere

Arbeidet med den tekniske løsningen er i full gang.

CORONAPASSET: Slik blir coropasset. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 120 000 +201
innlagt114 +13
døde 774
påvist smittet 164 000 000+539.7K
døde 3 390 000 +10.6K
Se mer

Onsdag slapp Helsedirektoratet en rapport hvor de opplyste at første versjon av coronasertifikatet kan leveres 4. mai. Spørsmålene rundt hvordan dette vil fungere i praksis, har vært mange. Nå kommer statssekretær Saliba Andreas Korkunc med flere detaljer om det kommende sertifikatet.

Korkunc opplyser at Helse- og omsorgsdepartementet tar forbehold om uforutsette hendelser, men bekrefter at målet er å ha den forenklede utgaven av sertifikatet klar allerede 4. mai. Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, Direktoratet for e-helse og Norsk helsenett SF jobber nå på spreng med å utvikle sertifikatet.

- Arbeidet med den tekniske løsningen er i full gang. Den forenklede utgaven av coronasertifikatet kommer i mai, mens den endelige versjonen av sertifikatet, som vil være helt i tråd med EUs regelverk, kommer i slutten av juni, skriver Korkunc i en e-post.

Her finner du det

Før den tid er det ventet at det kommer oppdaterte versjoner av sertifikatet både 12. mai og 1. juni. Helsedirektoratet foreslo først å lansere første versjon 1. juli, men ble bedt av departementet om å vurdere hvordan man kunne framskynde dette arbeidet og lansere sertifikatet trinnvis.

Ifølge statssekretær Korkunc vil coronasertifikatet bli tilgjengelig på helsenorge.no, hvor man i dag blant annet finner vaksinekort og testresultater. Coronasertifikatet vil kunne hentes digitalt og skal være mulig å bruke uten å være koblet til internett. Sertifikatet vil også kunne skrives ut på papir, ifølge Korkunc.

GRÅTKVALT: Svein «Charter-Svein» Østvik bryter sammen i tårer etter han deltok på lørdagens demonstrasjon i Oslo mot coronatiltakene. Video: Brage Lie Jor / Dagbladet TV Vis mer

Ikke et krav

Flere har stilt seg kritiske til at man skal kunne oppnå fordeler ved et slikt sertifikat. En fersk spørreundersøkelse viste imidlertid at seks av ti nordmenn er positive til løsningen.

Hva kan sertifikatet brukes til?

- Coronasertifikatet skal kunne dokumentere status for vaksinasjon, testing eller gjennomgått coronasykdom. Det vil være opp til det enkelte land å bestemme bruken av sertifikatet og hvilke reiserestriksjoner som skal gjelde, skriver statssekretæren, og legger til:

- Det skal ikke være et krav om sertifikat for å kunne reise i EU/EØS. Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet utreder nå hvordan et coronasertifikat kan brukes i gjenåpningen av Norge, og regjeringen vil ta nærmere stilling til bruken av det etter å ha mottatt denne anbefalingen.

GÅR HARDT UT: I en video på Instagram går Leif Einar «Lothepus» knallhardt ut mot norske corona-demonstranter. Video: @lothepus. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- To greiner

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sier til Dagbladet at arbeidet med coronasertifikatet har to greiner. Den ene dreier seg om å arbeide opp mot internasjonalt regelverk, slik at man kan bruke et coronasertifikat til for eksempel å reise på tvers av landegrenser. Den andre dreier seg om hvorvidt man skal tillate deltakelse på ulike ting dersom man har et coronasertifikat til bruk innenlands.

- Det er en rekke ting som må vurderes i denne sammenhengen, og det arbeidet pågår nå, sier Vold.

Helseminister Bent Høie sier målet er å se på muligheten for å kunne bruke sertifikatet til å gjenåpne mer eller raskere i Norge.

- Hvordan ser dere for dere at den første versjonen av sertifikatet vil se ut?

- Det vil forhåpentligvis være en digital versjon som innebærer at du kan framvise vaksinasjonsstatus, men også testresultat, som vil være en vesentlig del av dette, for eksempel for å vise hvor lenge det er siden at testen ble tatt, sier helseministeren til Dagbladet.

Detaljer gjenstår

Ifølge helsedirektør Bjørn Guldvog gjenstår fortsatt detaljene rundt hvordan sertifikatet skal se ut. Den første versjonen vil ifølge Guldvog være mindre sikker enn den de håper å kunne presentere 22. juni, og som vil være kompatibel med det europeiske greenpass-systemet som de regner med at vil kunne tre i kraft i slutten av juni.

- Hva synes du om at regjeringen ba dere om å framskynde dette arbeidet?

- Vi synes at det er helt naturlig at vi må forsikre oss om at vi klarer å gjennomføre dette i tråd med det som skjer i Europa for øvrig, og at vi også har muligheten til å kunne bruke deler av dette systemet internt i Norge før man har fått på plass det europeiske systemet, sier Guldvog.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer