Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik skal de bekjempe viruset

Et globalt kriseteam er til stede i flere land for å bistå i kampen mot coronaviruset. Nå er risikonivået hevet.

TAR GREP: Verdens helseorganisasjon ber hvert land ta egne grep for å beskytte innbyggerne for viruset. Her spriter en mann en vanntaxi i Italia. Foto: Reuters / NTB scanpix
TAR GREP: Verdens helseorganisasjon ber hvert land ta egne grep for å beskytte innbyggerne for viruset. Her spriter en mann en vanntaxi i Italia. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Fredag ettermiddag holdt Verdens helseorganisasjon (WHO) pressekonferanse om siste utvikling i coronavirusutbruddet.

- Vi har økt risikoen til veldig høy på globalt nivå, sier WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesu på pressekonferansen.

Dette er fordi flere land har blitt rammet, og at noen av disse sliter med å kontrollere smitten.

Flere land rapporterte torsdag sine første tilfeller, blant annet Danmark og Nederland, der de fleste som er smittet har vært i Italia. Det siste døgnet har det vært påvist 24 nye tilfeller i 14 ulike land.

Fredag fikk Norge ytterligere ett smittetilfelle, da viruset ble påvist i Bergen. Totalt sju nordmenn er smittet av viruset, seks av dem er i Norge, En smittet mann (26) er bosatt i Italia.

Jobber med vaksiner

WHO jobber for å bryte «smitteringen». Ghebreyesu forteller at det er opp til hvert land å ta grep og informere sine innbyggere. Samtidig jobbes det på et høyere nivå for å finne en vaksine.

- Vi har jobbet fram 20 vaksiner. De første resultatene kommer neste uke. Men vi trenger ikke å vente på vaksiner. Hver person må ta egne grep.

Dette bør man vite, ifølge WHO:

  • Vask hendene regelmessig, desinfiser kjøkkenbenken og andre flater, og hold deg oppdatert på viruset.
  • Unngå reiser om du har feber eller hoste - om du må hoste, gjør det i armkroken.
  • Om du føler deg uvel, hold deg hjemme og ring legevakt. Er du over 60 år, er du mer utsatt for alvorlig sykdom. Er du syk, hold deg hjemme.
  • Det er normalt å føle seg engstelig, finn ut hva du kan gjøre for å holde deg frisk.

- Sammen er vi sterke. Viruset er ikke vår største fiende. Det er rykter og stigma.

Eget kriseteam

Michael Ryan, som også er til stede på pressekonferansen, leder et globalt kriseteam som skal bistå i kampen mot coronaviruset.

Gruppa består blant annet av WHO, UNICEF og Verdensbanken, for å se på helheten av skaden som viruset kan gjøre.

- Det er en gruppe som jobber med matprogrammer, og noen jobber for å unngå smittespredning. Andre ser på verdensøkonomien. Det er sårbare folkegrupper, flyktninger, som vi mest bekymret for. Særlig de som er i konfliktområder, sier Ryan.

Han forteller at de er i ferd med å sende en gruppe til Iran for å bistå. I tillegg har de 18 team i Afrika, de bistår i Afghanistan og Irak. De er til stede i USA, og bistår i Mexico og Brasil.

- Vi jobber med mange land for å prioritere beskyttelse for helsearbeidere, og vi er lei oss for at vi ikke har dette på plass for alle, sier Ryan.

- Helsesystemer verden rundt er ikke forberedt, de er ikke klare. Det er på tide å forberede seg. Folk må forstå at vi må gjøre noe. Det er ikke tid for å snakke om viruset, men å handle mot det, understreker han.

SMITTET: Folkehelseinstituttet opplyser at tre nye personer er smittet av coronaviruset i Norge. Reporter: Frode Andresen. Video: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

Gjør undersøkelser

Maria van Kerkhove, som leder etterforskningsgruppa om viruset, understreker på pressekonferansen at det pågår en aktiv etterforskning for å finne ut av hvor viruset oppsto.

- De fleste tilfellene oppsto i Wuhan i Kina, men ikke alle startet ved markedet. Vi ser på de første 50 tilfellene for å se hvor viruset kan stamme fra. Det ble tatt prøver fra flere markeder i Wuhan, der det ble funnet virustilfeller, sier hun.

Det er tatt prøver fra flere dyr, uten at de har gitt positive prøvesvar.

- Det er mye jobb igjen for å identifisere hvor dette startet og hvilke dyr det kan stamme fra. Det er en aktiv etterforskning.

Michael Ryan påpeker at det er viktig å ikke fordele skyld.

- Virus kan starte hvor som helst. Det er viktig at vi ikke gir skyld til geografiske områder, men at vi har fokus på å stoppe dette. Vi må vite hvor og hvordan det oppsto for å stoppe det, men ikke hvem som har skyld. Verken dyr eller områder.

- Framtida for coronaviruset ligger i våre hender, sier Ryan.

Hele Norges coronakart