PÅGREPET I FRANKRIKE: Makaveli Lindén (20) er pågrepet av politiet i den østfranske byen Dijon. Her materialet politiet etterlyste ham med fredag. Foto: Politiet / NTB Scanpix
PÅGREPET I FRANKRIKE: Makaveli Lindén (20) er pågrepet av politiet i den østfranske byen Dijon. Her materialet politiet etterlyste ham med fredag. Foto: Politiet / NTB ScanpixVis mer

Makaveli Lindén pågrepet i Frankrike

Slik skal de få ham til Norge: - Frankrike vil ha ham ut så fort som mulig

Avhenger av godt papirarbeid, sier jusprofessor.

- Den franske domstolen vil sende ham ut så fort som mulig, og dersom vanlige prosedyrer blir fulgt, kan det skje rimelig raskt. Men det avhenger av at den norske påtalemakten eller domstolen får papirarbeidet i orden i tide.

Det sier Mads Andenæs, jusprofessor med internasjonal rett som spesialfelt, til Dagbladet, etter at svenske Makaveli Lindén (20), etterlyst for Majorstua-drapet, er pågrepet i den østfranske byen Dijon.

MAJORSTUA-DRAPET: Politiadvokat Christian Hatlo møter pressen etter at Makaveli Lindén ble pågrepet i forbindelse med drapet på Majorstua. Reporter: Ralf Lofstad. Video: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Kan ta måneder

Oslo-politiet opplyste i kveld at Lindén, som de antar står bak drapet på Heikki Bjørklund Paltto (24) forrige mandag, har tatt seg til Dijon via Sverige og Belgia.

Påtaleleder, politiadvokat Christian Hatlo, understreker at det nå er sentralt for norsk politi å få avhørt ham så fort som mulig.

- Vi er interessert i siktedes forklaring - derfor er det viktig at vi får sendt av gårde en utleveringsbegjæring. Jeg tenker vi får den av gårde i morgen, sier Hatlo til Dagbladet.

Han understreker:

DREPT: Heikki Paltto (24). Foto: Privat
DREPT: Heikki Paltto (24). Foto: Privat Vis mer

- Det kan ta noe tid å få ham utlevert, det avhenger litt av hans samarbeidsvilje; samarbeider han, går det relativt raskt - hvis han ikke gjør det, skal det igjennom ankedomstoler i Frankrike, og det kan ta ganske lang tid, opptil flere måneder.

Europeisk samarbeid

Jusprofessor Andenæs understreker at Norge deltar i et europeisk samarbeid som muliggjør pågripelse i et annet land enn landet som har utstedt arrestordren, og påfølgende utlevering av den siktede.

- Samarbeidet er veldig godt innarbeidet, og slike utleveringer skjer hele tida; når den franske domstolen har fått utleveringsbegjæringen i hende, er det en høy grad av automatikk i prosedyren, sier han.

JUSPROFESSOR: Mads Andenæs er jusprofessor ved Universitetet i Oslo og ekspert på internasjonal rett. Foto: Universitetet i Oslo
JUSPROFESSOR: Mads Andenæs er jusprofessor ved Universitetet i Oslo og ekspert på internasjonal rett. Foto: Universitetet i Oslo Vis mer

Andenæs forklarer at Lindén innen 48 timer må framstilles for fengsling i en fransk domstol, og at han da får en fransk forsvarer. Framgangen er mye opp til norske myndigheters forhåndsinnsats.

- Det er viktig at begjæringen kommer fort - franskmennene skal ikke trenge å etterforske saken. På den annen side kan de ikke holde ham fengslet over uendelig lang tid, så forarbeidet fra norsk side må være solid, sier han.

Kan motsette seg

- Hva kan eventuelt forårsake at dette trekker ut i tid?

- Da må den siktede bestride utleveringsbegjæringen, og få med den franske domstolen på at begjæringen ikke skal gjelde. Men jeg kan ikke se at han vil nå fram med det; han måtte i så fall påpeke saksbehandlingsfeil.

MAJORSTUA-DRAPET: Politiinspektør Grete Metlid møtte pressen etter det ble kjent at svenske Makaveli Lindén ble pågrepet i forbindelse med Majorstua-drapet. Reporter: Ralf Lofstad. Video: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Er det noen automatikk i at han blir utlevert til Norge, selv om han er svensk statsborger?

- Han vil bli ført for domstolen i Norge, hvis det da ikke fins en parallell etterforskning i Sverige som er mer alvorlig enn saken her. Men drapssaken vil uansett være den mest alvorlige siktelsen. Norge og Sverige må koordinere seg imellom, slik at de f.eks. ikke sender flere begjæringer til Frankrike.

Andenæs opplyser at Lindén etter alt å dømme vil få en norsk advokat som forsvarer etter å ha blitt utlevert.

- I Norge er vi ganske nøye på dette, og bare advokater som kan møte i norske domstoler, får stille. Det avgrenser jo utvalget ganske kraftig.

Norsk team til Frankrike

Politiadvokat Hatlo opplyser at et norsk etterforskningsteam i løpet av få dager vil bli sendt til Frankrike for å avhøre den drapssiktede svensken.

- Fordi det kan ta ganske lang tid å få avklart utleveringen, vil det være naturlig å spørre fransk politi om vi kan få være med på avhørene. Det vil bestå av meg selv fra påtale, en avhører og politiets etterforskningsleder, sier han.

Hatlo opplyser at han har seks dager på seg fra fengslingsmøtet i Frankrike til å sende utleveringsbegjæringen.

FOSTERHJEM, NARKOTIKA OG FENGSEL: Den antatte gjerningsmannen som ifølge politiet skal ha drept 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto på Majorstua i Oslo, har historie fra fosterhjem, fengsel, tidligere knivran og narkotika. Svenske Makaveli Lindén er nå siktet for drapet, men er fortsatt på frifot. Video: Nicolai Delebekk Vis mer