Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik skal de finne draps-mannens DNA-profil

Politi og rettsmedisinere håper de har sikret biologiske spor fra Anjas drapsmann. Funnene analyseres nå.

LETER ETTER DNA-PROFIL: DNA-analyse i straffesaker foregår i dag på Avdeling for biologiske spor ved Folkehelseinstituttet. Illustrasjonsfoto:Jørn H.Moen
LETER ETTER DNA-PROFIL: DNA-analyse i straffesaker foregår i dag på Avdeling for biologiske spor ved Folkehelseinstituttet. Illustrasjonsfoto:Jørn H.Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Etter at Anja Weløy Aarseth (21) lørdag ble funnet drept på byfjellet Aksla i Ålesund har politiets åstedsgranskere og rettspatolog Inge Morild undersøkt funnstedet. Morild har ledet obduksjonen av den unge studenten.

Etter åstedsgransking og obduksjon er det sendt inn et betydelig materiale for analyse hos Folkehelseinstituttet (FHI).

- Vi håper at det i noen av alle de prøvene som er tatt, skal være fanget opp DNA fra en gjerningsperson, uttalte Inge Morild til Dagbladet i går.

Ikke svar Politiet venter fremdeles på en eventuell DNA-profil av en gjerningsmann.

- Vi har sendt inn mye materiale fra stedet, men vi har hittil ikke fått svar, sier politiadvokat Yngve Skovly til Dagbladet.
Men svaret kan komme fort. På generelt grunnlag opplyser FHI om at analyseresultatene i prioriterte saker som regel vil foreligge i løpet av få dager.

- Forutsatt at alt går på skinner og litt avhengig av type biologisk materiale man jobber med, kan analysen ta fra et halvt- til ett døgn. Men kvaliteten på materialet og hvor mange prøver det er snakk om kan også spille inn, sier avdelingsdirektør for Avdeling for biologiske spor ved Folkehelseinstituttet, Bente Mevåg, til Dagbladet.

Spytt, sæd og hud Biologiske spor er biologisk materiale avsatt på en overflate - for eksempel blod, spytt, sædvæske, hud- eller epitelceller, skriver Folkehelseinstituttet.

Ved å analysere materialet kan man få fram en DNA-profil, unik for hvert enkelt menneske, som blant annet kan brukes i etterforsking av straffesaker.

Avdeling for biologiske spor ved Folkehelseinstituttet undersøker biologisk materiale i forbindelse med kriminalsaker, på oppdrag fra politidistriktene i hele Norge.

Analyserer Ålesund-funn I disse dager undersøker de materialet som er sendt i forbindelse med drapet på Anja Weløy Aarseth i Ålesund.

Folkehelseinstituttet skiller mellom sporprøver og personprøver.

Sporprøver er prøver som er sikret fra et åsted, eller fra impliserte personer i et anmeldt forhold, for eksempel prøver fra fornærmede ved en anmeldt voldtekt, opplyser FHI.

Med personprøve menes DNA-prøve fra en person, for eksempel fra en siktet, som er sikret med børsteprøve fra munnhulen og overført til et FTA-papir. Politiet benytter standardiserte prøvetakingssett for slike personprøver.

Sunnmøre politidistrikt ønsker å DNA-sjekke alle menn som har vært i Aksla-området siden forrige onsdag, i håp om at det kan bringe dem nærmere en gjerningsmann. Dette arbeidet startet mandag denne uka.

DNA-profil Ifølge instituttet starter undersøkelsen av sporprøver med at det innsendte materialet beskrives og dokumenteres, gjerne også fotograferes.

Videre benyttes det indikasjonstester og mikroskopi for om mulig å kartlegge hvilken type biologisk materiale som foreligger, for eksempel hudceller, sædceller eller blod.

Deretter sikres prøver som er relevante for saken, før DNA-analysen gjennomføres.

UNDERSØKELSER: Professor i rettsmedisin Inge Morild ( i rosa skjorte) har gjort undersøkelser på funnstedet og ledet obduksjonen av Anja Weløy Aarseth (21). Foto: Bjørn Langsem
UNDERSØKELSER: Professor i rettsmedisin Inge Morild ( i rosa skjorte) har gjort undersøkelser på funnstedet og ledet obduksjonen av Anja Weløy Aarseth (21). Foto: Bjørn Langsem Vis mer

DNA-analysen av sporprøver innledes ved å påvise mengde humant DNA i prøven. Så analyseres cellematerialet i prøven og denne analysen resulterer i en DNA-profil, opplyser FHI.

Deretter følger resultatvurderingen, som omfatter alle utførte undersøkelser for hver enkelt prøve, samt om mulig identifisering av hvem cellematerialet i en sporprøve stammer fra. Identifiseringen gjøres ved å sammenligne spor- og personprofiler.

- Når politiet sier de har sikret DNA-spor, kan det være en sannhet med modifikasjoner. Materialet kan være av dårlig kvalitet, sier Bente Mevåg.

«Treff» For hvert resultat som ikke er identifisert, vurderes det om resultatet skal inn i DNA-registeret hos Kripos. Vurderingen gjøres ut fra fastlagte kriterier, skriver FHI.

Hvis en profil blir oversendt til DNA-registeret og man får et «treff», blir Avdeling for biologiske spor anmodet om å verifisere treffet.

I 2011 undersøkte Avdeling for biologiske spor rundt  7000 sporsaker, 30500 sporprøver og 8400 person- og referanseprøver. Svartider for første kvartal i 2012 var 54 dager for alvorlige saker, 32 dager for hverdagskriminalitet og 3-5 dager for treffrapporter til DNA-registeret.

Hastesaker, som overfallsvoldtekter og andre saker det er bedt om prioritering på, behandles separat og analyseresultatene rapporteres i løpet av få dager (1-3), opplyser Folkehelseinstituttet.

DREPT: Anja Weløy Aarseth (21). Foto: Privat/Politiet
DREPT: Anja Weløy Aarseth (21). Foto: Privat/Politiet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling