Slik skal de finne svar på den mystiske forsvinningen

Flypioneren Amelia Earhart ble sporløst borte i 1937.

FLYPIONER: Amelia Earhart (f. 1897) fløy i 1932 over Atlanterhavet alene som første kvinne i verden, og var allerede superstjerne da hun i 1937 la ut på en strabasiøs og farlig tur som skulle bringe henne jorda rundt. 2. juli forsvant hun, og ble aldri funnet. To år seinere ble hun erklært død. Foto: AP/Scanpix
FLYPIONER: Amelia Earhart (f. 1897) fløy i 1932 over Atlanterhavet alene som første kvinne i verden, og var allerede superstjerne da hun i 1937 la ut på en strabasiøs og farlig tur som skulle bringe henne jorda rundt. 2. juli forsvant hun, og ble aldri funnet. To år seinere ble hun erklært død. Foto: AP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske flygeren Amelia Earhart (f. 1897) forsvant 2. juli 1937, sammen med navigatøren Fred Noonan (f. 1893), under et forsøk på å fly jorda rundt.

De to er aldri blitt funnet, og en rekke teorier om hva som hendte dem, er blitt lansert - noen av dem svært fantasifulle.

I juli igangsettes nok ei jakt etter svar på stillehavsøya Nikumaroro, melder BBC.

Gammelt bilde Forskere mener nå at et gammelt bilde viser rester av Earharts Lockheed Electra-fly, og i juli setter de derfor kurs mot stillehavsøya. Jakten ledes av Ric Gillespie i Den internasjonale gruppa for berging av historiske fly (TIGHAR).

Overfor BBC gir han uttrykk for at det nye bildebeviset er «sterkt».

Dette er ikke første gang TIGHAR melder om spennende funn i søket etter Earheart og hennes navigatør.

I desember 2010 meldte Time Magazine at levninger etter det som kan være den forsvunne flypioneren, er funnet på den øde stillehavsøya Nikumaroro.

Beinrest TIGHAR meldte om funn av en beinrest som kan være del av en menneskefinger.

Knokkelen - som ble funnet sommeren 2010, på TIGHARs tiende ekspedisjon til Nikumaroro - lå i nærheten av en rekke effekter fra 1930-tallet, bl.a. et sminkespeil og en lommekniv av samme type som den Earhart hadde med seg i flyet.

På funnstedet ble det avdekket rester av bål som er blitt brukt til å tilberede bl.a. sjøfugl, fisk, skilpadder og rotter som mat.

Mange funn På tidligere ekspedisjoner til Nikumaroro har TIGHAR bl.a. funnet improviserte verktøy, et aluminiumspanel som kan stamme fra en Lockheed Electra (flytypen Earhart fløy), et pleksiglass-stykke med eksakt samme tykkelse og kurvatur som et Electra-vindu, samt en hæl fra en sko av samme type som Earhart gjentatte ganger ble avbildet med.