Wuhan, Kina

Slik skal de hindre ny dødskrise

Ebolautbruddet i Vest-Afrika krevde 11 000 liv. Det nye virusutbruddet i Kina kan vise hva verden har lært.

FILMET DETTE: Svenske Amie, som bor i Kina, filmet denne videoen. Like i nærheten av der hun bor har det blitt påvist flere tilfeller av viruset som har herjet i Kina de siste ukene. Reporter: Endre Vellene / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Selv om virusutbruddet i den kinesiske byen Wuhan ikke synes å ha svært høy dødelighet, kan det bli en viktig test.

Utbruddet kan gi svar på om verden nå står bedre rustet til å håndtere farlige epidemier enn tilfellet var for noen få år siden, da Ebola herjet Vest-Afrika og krevde mer enn 11 000 menneskeliv.

Til nå er nær 300 mennesker smittet av et tidligere ukjent coronavirus i Wuhan, opplyser kinesiske helsemyndigheter.

Viruset kan føre til alvorlig lungesykdom, og til nå skal utbruddet ha krevd seks menneskeliv.

«Tragisk utilstrekkelig»

- Viruset i Kina er etter alle solemerker mildere enn andre kjente coronavirus som MERS og SARS. Dødeligheten ser ut til å være langt lavere. Men det er tidlig fase og stor usikkerhet. Smittetallene kan bli høye, sier nestleder Frederik Kristensen i CEPI til Dagbladet.

OVERVÅKER: Nestleder Frederik Kristensen i CEPI. Foto: CEPI
OVERVÅKER: Nestleder Frederik Kristensen i CEPI. Foto: CEPI Vis mer

Han viser til at Imperial College London allerede 12. januar estimerte de reelle smittetallene til 1723.

Straks er det også kinesisk nyttårsfeiring, hvor folk vil stimle sammen eller besøke sine kjære fjernt og nært.

CEPI - Coalition for Epidemic Preparedness Innovations - er en internasjonal organisasjon som driver utvikling av vaksiner mot nye sykdommer som kan bli til farlige epidemier.

Ifølge CEPI var verdens respons på Ebola-krisen, som herjet de vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea fra desember 2013 til januar 2016, «tragisk utilstrekkelig».

- En vaksine som hadde vært under utvikling i mer enn 10 år, ble ikke tatt i bruk før epidemien hadde vart over ett år. Vaksinen viste seg å være nær 100 prosent effektiv, noe som tilsier at mye av epidemien kunne ha vært forebygget, sier Kristensen.

- Overvåker nøye

CEPI ble opprettet 2017 i kjølvannet av nettopp Ebola-epidemien.

Organisasjonen ble lansert i Davos i 2017 av regjeringene i Norge og India, Bill & Melinda Gates Foundation, Wellome Trust og Verdens Økonomiske Forum på bakgrunn av en bred enighet om at en internasjonal plan var nødvendig for å utvikle og ta i bruk nye vaksiner for å forebygge framtidige epidemier.

Mandag kalte Verdens helseorganisasjon (WHO) inn til hastemøte om virusutbruddet i Kina.

CEPI er involvert og har overvåket situasjonen nøye helt siden de første tilfellene ble rapportert.

SCANNER: Passasjerer blir kroppsscannet på togstasjonen i Wuhan, Kina. Foto: AFP/NTB Scanpix
SCANNER: Passasjerer blir kroppsscannet på togstasjonen i Wuhan, Kina. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer

Organisasjonen jobber tett med WHO som leder den koordinerte internasjonale responsen.

- God prøve

- Vi har samlet vår respons-styringskomité for å se hvordan vi best kan bidra inn i det globale arbeidet for å forstå og bekjempe sykdommen. Vår vitenskapskomité har møtt to ganger og har gitt råd om vi skal ta tidlige skritt i vaksineutvikling i tilfelle situasjonen forverrer seg. Utbruddet i Kina er en god prøve på hvordan verdenssamfunnet nå klarer å håndtere en slik situasjon, sier Kristensen.

Ideen er at man kan bruke coronavirusvaksiner under utvikling som utgangspunkt i utviklingen av vaksine mot det kinesiske viruset, all den tid kineserne allerede har klart å identifisere virusets gensekvens.

I tillegg til sine egne utviklere, har CEPI skaffet seg oversikt over andre kjente miljøer som utvikler vaksiner mot coronavirus. Denne kunnskapen er delt med WHO.

Fram til i dag har CEPI sikret investeringer på over 750 millioner amerikanske dollar. Norge er største investor med et bidrag på 178 millioner dollar. Organisasjonens hovedsete er i Oslo, men den har også kontorer i London og Washington DC.

Andre investorer er Japan, Tyskland, Belgia, Canada, Storbritannia, Australia, EU-kommisjonen, Bill & Melinda Gates Foundation og Wellcome Trust.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer