Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik skal de hindre nye skandaler

Fra nå av skal presidentskapet på Stortinget få ukentlig rapportering om avvik i byggeprosjektet. Det er ett av flere tiltak som skal hindre at kostnadsramma sprekker igjen.

SKANDALEPROSJEKT: Stortingets kan sees fra byggegropa i Nedre Vollgate hvor enorme masser er gravd ut for å gjøre plass til en ny tunnel. Tunnelen skal gå fra Rådhusgata og helt frem til det nye post- og varemottaket under Wessel plass. Det er en del av byggeprosjektet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
SKANDALEPROSJEKT: Stortingets kan sees fra byggegropa i Nedre Vollgate hvor enorme masser er gravd ut for å gjøre plass til en ny tunnel. Tunnelen skal gå fra Rådhusgata og helt frem til det nye post- og varemottaket under Wessel plass. Det er en del av byggeprosjektet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Presidentskapet vedtok det nye rapporteringsregimet på sitt møte forrige uke.

Målet er at presidentskapet skal få løpende oppdateringer om utviklingen i byggeprosjektet på en mye bedre måte enn før.

- Presidentskapet har fått kritikk for ikke å ha fulgt prosjektet nøye nok. Jeg opplever kritikken som urettferdig fordi vi har forholdt oss til direktøren og prosjektet, og forventet å få rapporter når det har vært noe å melde. En ukentlig avviksrapportering vil styrke vår mulighet til å følge prosjektet til å følge prosjektet fra uke til uke, sier visepresident Morten Wold (Frp), som var den som forslo det nye rapporteringsregimet.

- Burde man ikke ordnet seg denne typen rutine allerede etter Riksrevisjonsrapporten i fjor sommer?

- Det kan du nok godt si, men det har ikke blitt gjort fordi vi har fått opplyst at alt var under kontroll fram til gigantsprekken nå i februar, som vi ikke hadde noen mulighet til å oppdage gjennom rapporteringene vi fikk. Det er lett å være etterpåklok, men som en følge av det som har skjedd har jeg tatt opp det nå, sier Wold.

Mistet 44 dager

Hovedkritikken fra opposisjonen har vært nettopp at presidentskapet ikke har maktet å holde seg oppdatert på kostnadsutviklingen i prosjektet - og at de ikke selv har gjort nok for å innhente ny informasjon.

Blant annet har det kommet fram at det gikk 44 dager fra stortingsdirektør Ida Børresen fikk høre at kostnadsramma på 1,8 mrd sprakk, til presidentskapet fikk høre at det lå an til overkridelser.

Det nye rapporteringsregimet betyr i praksis ukentlig rapportering av større avvik i tillegg til etablert månedsrapportering, opplyser Stortingets administrasjon til Dagbladet.

Det nye rapporteringsregimet er ikke det eneste tiltaket Stortinget nå gjør for å bedre kontrollen med skandaleprosjektet, som har vært plaget av overskridelser i en årrekke.

Avtroppende stortingspresident Olemic Thommessen har allerede varslet flere tiltak i sin redegjørelse tidligere denne uka:

  • Innleid hjelp fra eksterne, som nå skal kvalitetssikre tallmaterialet som ligger til grunn for den nye kostnadsramma. Det innebærer en gjennomgang av prosjektet basiskalkyler og usikkerhetsanalysen fra februar i år.
  • Det skal iverksettes nye tiltak overfor Multiconsult, uten at det konkret er kjent hva det innebærer.
  • Prosjektorganisasjonen skal styrkes ytterligere, uten at det er kjent hva det betyr
  • Det skal gjennomføres en omfattende evaluering av prosjektet når det er ferdig

Thommessen anbefalte også at Stortingets framtidige byggeprosjekter skal underlegges det samme krav til utredning og kvalitetssikring som ved store byggeprosjekter i regi av andre statlige virksomheter.

I tillegg har en arbeidsgruppe som presidentskapet nedsatte i fjor sommer, anbefalt at Stortinget ikke lenger skal være byggherre i framtidige byggeprosjekter.

Nyhetsbyrået NTB meldte fredag også at Statsbygg kan ta over også det pågående prosjektet, selv om det vil være uvanlig at de kobles inn på et så seint tidspunkt.

Tidligere har det kommet fram at det er 85 prosent sannsynlighet for at byggeskandalen på Stortinget ikke blir enda mer overskredet, ifølge NTB.

- Fortsatt pessimist

Det betyr med andre ord at det fortsatt er en viss sannsynlighet for at det vil på øpe ytterligere kostnader, noe blant annet Senterpartiet har ytret særlig bekymring for.

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad er ikke betrygget, og frykter fortsatt at kostnadsramma kan øke fra 2,3 mrd.

- Jeg er fortsatt pessimist når det gjelder disse tiltakene og det resterende av prosjektet, fordi jeg tror mye av problematikken handler om den typen kontraktsform Stortinget har inngått, og som gjør at Stortinget bærer mye av risikoen. Uansett hvor mye overvåkning du legger i det, tror jeg ikke det problemet forsvinner, sier hun til Dagbladet.

- Det vi nå kan håpe på er at prosjektet nå har kommet så langt at det ikke er like mye endringsbehov knyttet til det gjenstående arbeidet, sier Arnstad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling