DEBATT: Ungarns statsminister Viktor Orbán talte under debatten i EU-parlamentet i Strasbourg tirsdag. Foto: Vincent Kessler/Reuters
DEBATT: Ungarns statsminister Viktor Orbán talte under debatten i EU-parlamentet i Strasbourg tirsdag. Foto: Vincent Kessler/ReutersVis mer

Slik skal de knekke Europas bølle

EU-parlamentet har stemt for å anbefale aktivering av artikkel 7 mot Ungarn. Nå risikerer landet å miste stemmeretten i EU.

Ungarns statsminister, Viktor Orbán, har lenge vært på kollisjonskurs med EU. Han har blant annet nektet å ta imot de 1294 kvoteflyktningene EU har tildelt landet. Statsministeren har også blitt kalt en bølle, av ingen ringere enn FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra’ad Al Hussein.

- Ja, jeg kalte den stadig mer autoritære - men demokratisk valgte - Viktor Orbán for en rasist og fremmedhater, sa Zeid i mars.

Nå er Ungarns statsminister i trøbbel med EU igjen.

Med «atomknappen» hengende over seg, raste den ungarske statsministeren Viktor Orbán mot forslaget om å anbefale aktivering av EU-traktatens artikkel 7 - «atomknappen» - mot Ungarn.

Det var tirsdag ettermiddag at statsministeren kalte forslaget for en fornærmelse mot hele det ungarske folk. Det hjalp ikke, for onsdag formiddag ble forslaget vedtatt i EU-parlamentet med 448 stemmer for og 197 stemmer mot.

- Ungarn blir fordømt fordi det ungarske folk har bestemt at Ungarn ikke skal bli et land av migranter, sa Orbán tirsdag.

Krever enstemmighet

- Ungarn bryter med rettsprinsippene og verdiene til EU, og kan ekskluderes fra beslutningsorganene til EU, forklarer Erik Oddvar Eriksen, EU-ekspert og professor ved ARENA-senter for Europaforskning.

Aktivering av artikkelen er starten på en straffeprosedyre som kan føre til at Ungarn fratas stemmeretten i unionen. Eriksen tror at det kommer til å bli enighet blant mange om å aktivere artikkelen, men det spørs om det blir mange nok.

- Problemet er at det krever enstemmighet. Jeg tror ikke at Polen vil stemme for det. Det store spørsmålet er hva de andre landene sier.

Om artikkel 7 blir vedtatt, vil ikke Ungarn lenger ha beslutningsmyndighet i EU.

SPØKEFUGL: EU-kommisjonens president Jean-Claude ønsket Ungarns statsminister Viktor Orbán velkommen til Riga med «diktator-spøk». Klippet er fra 2015. Video: Scanpix Vis mer Vis mer

- Skjær i sjøen

Siden parlamentet vedtok forlaget, kan kommisjonen starte prosessen - men det er ministerrådet som til slutt må vedta dette.

- Veien dit er veldig lang, sier Eva Sarfi, universitetslektor ved Det humanistiske fakultet på Universitetet i Oslo.

Parlamentet vedtok forslaget med 448 stemmer for og 197 mot - nok til å oppfylle kravet om to tredjedels flertall. Men ministerrådet må være enstemmig.

- Det er ganske mye som skal til for det, og her er Polen et skjær i sjøen. Så lenge polen styres av de nasjonalkonservative, så stemmer de ikke for å straffe Ungarn, sier hun.

Hun forteller at hele den sosialistiske, liberale og grønne fraksjonen skal stemme for rapporten. Men det står og faller på den konservative fraksjonen.

- Både tyske CDU og den østerrikske kansleren, som er veldig høyreorientert, anbefaler å stemme for rapporten, sier hun og påpeker at dette er overraskende, da Østerrike og Ungarn har sammenfallende interesser.

- Men dette viser at de bare står sammen i innvandringspolitikken, ikke i synet på demokratiske verdier, legger Sarfi til.

72 siders rapport

Begrunnelsen for forslaget er at Orbán-regjeringen har systematisk undergravd demokratiet, rettsstaten og menneskerettighetene.

- Det er flere punkter som diskuteres. Rapporten er på hele 79 sider, og inneholder en rekke brudd på demokratiske verdier siden 2010, sier Sarfi.

Hun forteller at et av hovedpunktene er at Ungarn ikke behandler asylsøknadene rettferdig. Landet er også preget av korrupsjon, og misbruk av EU-midler kritiseres.

Det kommer også fram at det ikke er fri presse i landet, særlig knyttet til at det var en veldig ensidig dekning av valgkampen i april.

- Opposisjonen kom nesten ikke til ordet og Fidesz' (Orbáns parti journ.anm.) budskap ble presentert veldig ukritisk.

Rapporten nevner også grunnlovsendringene som har blitt gjort under Orbán. Det har vært mye kritisert og det har blitt foretatt endringer for å imøtekomme EU. Men ifølge rapporten var hele prosessen bak grunnlovsendringen veldig udemokratisk.

Orbán hevder på sin side at rapporten inneholder 37 seriøse faktafeil.

FEIL: Orbán hevder at rapporten inneholder mange faktafeil og kaller vurderingen av artikkel 7 som en fornærmelse mot Ungarn og det ungarske folk. Foto: Vincent Kessler/REUTERS / NTB Scanpix
FEIL: Orbán hevder at rapporten inneholder mange faktafeil og kaller vurderingen av artikkel 7 som en fornærmelse mot Ungarn og det ungarske folk. Foto: Vincent Kessler/REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

«Mest korrupte regjeringen»

Den ungarske statsministeren måtte tåle krass kritikk under debatten, men holdt heller ikke tilbake selv. Ungarn kommer ikke til å gi etter for «trusler, utpressing og fordømmelse», advarte han.

- Vi har forsvart Ungarn og vi har forsvart Europa, sa han om landets strenge innvandringspolitikk under en debatten.

Den tyske sosialdemokraten Udo Bullmann beskyldte Orbán for å lede den «mest korrupte regjeringen i hele EU».

TIDLIGERE STATSMINISTER: Guy Verhofstadt var statsminister i Belgia fra 1999 til 2008. Foto: Yui Mok/PA/NTB Scanpix
TIDLIGERE STATSMINISTER: Guy Verhofstadt var statsminister i Belgia fra 1999 til 2008. Foto: Yui Mok/PA/NTB Scanpix Vis mer

Også den tidligere belgiske statsministeren Guy Verhofstadt angrep Orbán, og sa at det ville vært umulig for Ungarn å bli medlem av EU i dag under «disse omstendighetene».

Saksordfører Judith Sargentini, fra det grønne partiet GroenLinks i Nederland, tordnet mot Orbán. Hun sa at den ungarske regjeringen har kneblet uavhengige medier, tøylet kritisk tenkning i akademia og erstattet dommere med regimetro marionetter.

Aldri vært i bruk

Uansett om artikkel 7 blir iverksatt eller ikke, mener Sarfi at dette kan bli sett på som et sterkt signal fra EU.

- Spesielt hvis rapporten blir godkjent. Det kan være et første skritt, at prosessen i det hele tatt blir satt i gang er et sterkt signal.

Det er sjeldent snakk om artikkel 7, som faktisk aldri har vært tatt i bruk.

KANSLER: Østrerikets kansler, Sebastian Kurz, og Ungarns statsminister, Viktor Orbán, avbildet i januar. Foto: REUTERS/Heinz-Peter Bader
KANSLER: Østrerikets kansler, Sebastian Kurz, og Ungarns statsminister, Viktor Orbán, avbildet i januar. Foto: REUTERS/Heinz-Peter Bader Vis mer

Den har blant annet blitt nevnt da Frankrike deporterte tusenvis av sigøynere i 2009 og i 2012 da presidenten og statsministeren i Romania var i en langvarig konflikt som skapte politisk ustabilitet.

Sist artikkel 7 ble nevnt var i 2017 som følge av en høyst omstridt polsk domstolsreform der domstolene skulle underlegges politisk kontroll. EU-kommisjonen har tatt initiativ til en tilsvarende prosess mot Polen, men prosessen har ikke kommet så langt.