Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

MeToo-toppmøte:

Slik skal de lære av hverandre:
- Ap har hatt noen andre utfordringer enn det vi har hatt

Partiene på Stortinget herjes av varslersaker i kjølvannet av MeToo-kampanjen. Tirsdag morgen møttes de for å diskutere retningslinjer.

DELER ERFARINGER: Partilederne Jonas Gahr Støre (Ap) og statsminister Erna Solberg (H) er blant dem som møtes til MeToo-toppmøte på Stortinget tirsdag. Bildet er fra partilederdebatt i 2017-valgkampen.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DELER ERFARINGER: Partilederne Jonas Gahr Støre (Ap) og statsminister Erna Solberg (H) er blant dem som møtes til MeToo-toppmøte på Stortinget tirsdag. Bildet er fra partilederdebatt i 2017-valgkampen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg (H) møtte tirsdag morgen lederne for de andre partiene for å diskutere seksuell trakassering og håndtering av varslingssaker.

Det er Solberg selv som har tatt initiativ til metoo-toppmøtet på Stortinget, som samlet partilederne og partisekretærene i statsrådssalen fra klokken 08.00.

- Opplysende

Statsministeren kaller møtet opplysende.

- Jeg synes vi har hatt en god og reflektert diskusjon om utfordringene. Jeg tror faktisk at det har vært opplysende mellom partiene, både når det gjelder utfordringene vi har stått overfor og på at vi skal samarbeide mer om regelverk, sa Erna Solberg (H) til pressekorpset på vei ut fra møtet.

Hun viser til at både Ap og Høyre har satt ned egne utvalg som skal vurdere regelverk, og mener det er viktig å utveksle erfaringer om slike regler, uten at det nødvendigvis er tale om ett felles regelverk.

Vurderer større politisk initiativ

- Jeg tror det som kommer ut av dette er et samarbeid mellom partiene for å se på regelverk og læring, og så må vi også se om vi skal gjøre noe større politisk rundt det, og det skal vi følge opp, sa statsministeren.

- Etter å ha hørt hvordan Ap og Jonas Gahr Støre har håndtert disse sakene; har Høyre håndtert det dårligere?

- Jeg gir ikke noen vurderinger. Jeg mener vi har håndtert disse sakene slik de har vært i siste del på en måte som jeg tror gjør at vi har tatt vare på varslerne og sakerne, men vi har jo ikke håndtert det godt på et tidlig tidspunkt, da det kom varsler som ikke ble håndtert på en god måte, innrømmet Solberg.

- Hva konkret har du lært av Ap og Jonas Gahr Støre sin håndtering av disse sakene?

- Jeg har lært at de har hatt noen andre utfordringer enn det vi har hatt. Vi har fokusert mye på ungdomsorganisasjonen og de unge, mens de har hatt det i moderpartiet. Jeg tenker at vi - når vi går gjennom grundigere hva de har gjort - finner læringspunkter, ikke minst på hvordan vi skal jobbe for å forebygge seksuell trakassering, som jo er det viktigste, sa Solberg.

Statsminister tok initiativ til toppmøtet på en pressekonferanse i forbindelse med Høyres varslingssaker, hvor tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise har fått særlig oppmerksomhet.

Statsministeren har vært tydelig på at hennes eget parti har sviktet i håndteringen av varslersakene - men avviste at hun hadde tatt initiativ til møtet kun for å vise handlekraft.

Nyttig

- Jeg synes det har vært fint for å lufte og ha en diskusjon rundt dette. Jeg har lært noe av dette, og da var det vel et nyttig møte, sa Solberg til pressen etter møtet.

Ap-leder Jonas Gahr Støre var også fornøyd med møtet tirsdag morgen - og innrømmet at det også har symbolske betydning å ha et slikt felelsmøte.

- Det at partiene i Norge fra tid til annen går sammen og utveksler erfaringer tror jeg er et signal om at man - på tross av forskjellene - står samlet om hovedsakene her, sa Støre til pressekorpset.

I sin tale til Aps landsstyre på Gardermoen i går, argumenterte han for at Ap hadde håndtert varslingssakene til partiet på en måte som tålte ettertidens kritiske lys.

Det gjentok han tirsdag.

- Jeg har vært mest opptatt av hvordan vi har håndtert det, ikke av å sammenligne oss med andre, men jeg synes vi kan stå for det vi har gjort i en veldig vanskelig situasjon. Vi er ikke uvant med varslersaker, men det å få en varslersak så sentralt som nå, har stilt ekstra store krav til oss, sa Støre tirsdag morgen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!