Thailand

Slik skal de lokke turistene tilbake

Regjeringen åpner for turister til Phuket fra 1. juli. Innbyggerne på øya prioriteres i vaksinerekkefølgen for å få turistnæringen tilbake på fote.

FOLKETOMT: Strendene i Phuket har opplevd langt færre besøkende siden coronapandemien brøt ut. Det vil myndighetene gjøre noe med. Foto: Jorge Silva / Reuters / NTB
FOLKETOMT: Strendene i Phuket har opplevd langt færre besøkende siden coronapandemien brøt ut. Det vil myndighetene gjøre noe med. Foto: Jorge Silva / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronapandemien har gått hardt ut over turistnæringen i Thailand. Før pandemien bidro turismen til rundt 12 prosent av landets brutto nasjonalprodukt.

Sektoren ligger nå med brukket rygg etter ett år med pandemi. I fjor besøkte 6,7 millioner turister landet, sammenliknet med nesten 40 millioner i 2019.

Myndighetene har derfor lagt stor vekt på å få til en snarlig gjenåpning for tilreisende, og vaksinestrategien er lagt opp deretter.

Innbyggere på turistøya Phuket er skjøvet fremst i vaksinekøen, mens landet forbereder seg på å ta imot vaksinerte turister uten pålegg om karantene på øya fra 1. juli. Det melder blant andre Reuters.

- Hvis vi kan bygge immunitet blant 70 til 80 prosent av befolkningen på øya, kan vi ta imot vaksinerte turister uten at det er behov for karantene, sier viseguvernør Piyapong Choowong til nyhetsbyrået.

Ønsker seg «kvalitetsturister»

Ifølge Bloomberg planlegger regjeringen å teste gjenåpningsplanen på Phuket, før de eventuelt utvider karantenefritaket til andre populære turistmål.

De håper å ta imot minst 100 000 turister på Phuket i løpet av tredje kvartal, og at antallet vil øke etter hvert som vaksineringen går framover i flere land.

- Vi ønsker oss kvalitetsturister som legger igjen mye penger, sier Yuthasak Supasorn, leder for den thailandske turistmyndigheten, til Reuters.

FØR OG ETTER: Slik ser kinesiske byer vanligvis ut på denne tiden av året, men nå har noe skjedd. Video: CNN. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Resten av landet skal etter planen åpne for turister i løpet av oktober. De foreløpige gjenåpningsplanene avhenger imidlertid av samarbeid med andre land om å tillate fri reisevirksomhet for vaksinerte.

- Det er en del fullvaksinerte som er klare til å reise, men de vil nok velge destinasjoner som har vaksinert sine innbyggere, og som ikke krever at man går i karantene, sier Supasorn til Bloomberg.

Norske myndigheter fraråder inntil videre alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land, med unntak for land og regioner i Norden og EØS som tilfredsstiller FHIs smittekrav. Rådet gjelder i første omgang til 15. mai.

I midten av mars la EU-kommisjonen fram sitt forslag til digitalt vaksinepass, som skal gjøre det lettere å reise mellom EU-landene. De har åpnet for at Norge kan bli med. Helse- og omsorgsdepartementet jobber med å avklare i hvilke situasjoner Norgen kan ta i bruk et vaksinepass.

Halvert karantene for vaksinerte

Allerede fra 1. april halverte thailandske myndigheter karanteneperioden for vaksinerte tilreisende. Folk som kan framvise dokumentasjon på at de har blitt vaksinert, må nå oppholde seg sju dager på karantenehotell.

Uvaksinerte må tilbringe ti dager på karantenehotell, forutsatt at de ikke kommer fra elleve spesifiserte land på det afrikanske kontinentet. For disse er karanteperioden på 14 dager.

Tanee Sangrat, talsperson ved det thailandske Utenriksdepartementet, uttalte til AP forrige uke at reisende fortsatt må framvise negativt testresultat på covid-19.

Dokumentasjonen på at man har fått vaksine må være godkjent av thailandske helsemyndigheter eller WHO.

Thailand har få registrerte smittetilfeller og dødsfall knyttet til coronaviruset. Ifølge Johns Hopkins University har landet registrert i overkant av 29 000 smittede og 95 covid-19-relaterte dødsfall.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer