På Norges mest undersøkte åsted har spørsmålene vært mange, men svarene få.

Jakten på gjerningspersoner har ført politiet både til Lørenskog og alle verdensdeler.

I 18 måneder har Tom Hagen vært siktet for drapet på sin kone. Fortsatt er saken uløst.

De løse trådene

Publisert
Sist oppdatert

OSLO/LØRENSKOG (Dagbladet): I et åpent kontorlandskap i et moderne, smått anonymt kontorbygg, trekkes det i usynlige tråder.

Foruten den høye sikkerheten, de mange kodene og slusene, er det lite som tyder på at det i dette bygget jobber mennesker som kanskje kan løse et av norgeshistoriens største mysterier.

– Vi forsøker å ettergå kryptovaluta-sporene, finne ut hvem som sitter i andre enden av de transaksjonene, forteller politiadvokat hos Kripos, Rickard Beck Pedersen.

Fra de nye Kripos-kontorene på Bryn i Oslo, leder Beck Pedersen et ukjent antall politifolk og teknikere i Nasjonalt cyberkrimsenter (NC3).

Akkurat nå jobber de med å finne fram til ett navn. Navnet på den som har brukt en falsk identitet til å veksle to ulike kryptovalutaer sommeren 2018, tre måneder før Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra hjemmet sitt.

– Det er grunn til å forvente at dersom man kan knytte personer til kryptovaluta-sporet, så er det i hvert fall personer som har noe kunnskap om hva som har foregått, sier Beck Pedersen.

NC3: I et slikt kontorlandskap arbeider et. ukjent antall personer med å løse det potensielt helt avgjørende sporet i Lørenskog-saken, kryptovaluta-sporet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NC3: I et slikt kontorlandskap arbeider et. ukjent antall personer med å løse det potensielt helt avgjørende sporet i Lørenskog-saken, kryptovaluta-sporet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

To spor

Tre år har gått siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem i Lørenskog. 1096 dager uten at verken milliardær og ektemann Tom Hagen eller noen andre har sett henne.

Et trusselbrev med løsepengekrav og et omfattende kryptovaluta-rigg har blitt beskrevet som alt ifra villedning til sporet som kan løse et av Norges største krimmysterier.

Kan Kripos knekke kodene og finne den eller de som sto bak, da Anne-Elisabeth Hagen forsvant?

– Arbeidet vårt knytter seg hovedsakelig til to spor. Det første er det vi kan kalle monero-sporet. Som kjent så ble det krevd en løsepengesum i monero. Det andre er det vi kaller dash-poret. Den kryptovalutaen som ble vekslet til bitcoin sommeren 2018, som igjen ble benyttet som en slags kommunikasjonsplattform, forteller politiadvokat Beck Pedersen.

Under kan du klikke deg rundt i tidslinja for Lørenskog-saken.

Ut ifra de tekniske funnene, har politiet slått fast at første sikre tegn til planlegging av det de mener er drapet på Anne-Elisabeth Hagen, strekker seg tilbake til 28. juni i 2018. I tillegg til vekslingen av dash, dreier sporet seg om opprettelse av såkalte adresser for kryptovalutaene bitcoin og monero.

Drøye tre måneder seinere forsvant milliardærkona. Da dukket adressene igjen opp i det framsatte løsepengekravet.

Kalenderen viser februar 2019 da Tom Hagen kjøper kryptovaluta av typen monero for drøyt 25 millioner kroner. Dette for å ha kapasitet til å gjennomføre en hurtig overføring dersom situasjonen ble kritisk. I begynnelsen av juli samme år overføres ti av disse i Kripos’ lokaler på Bryn. Samme sted som Beck Pedersen nå forklarer hvordan de jobber med å komme til bunns i krypto-sporet.

Den gang fulgte politi i flere land med på transaksjonen. Målet var klart: De ville spore opp mottakeren av millionbeløpet.

Målet ble aldri nådd.

Nesten tre år seinere jakter politiet fremdeles på den som mottok millionene.

I mellomtida har langt over 100 steder blitt saumfart for å finne Anne-Elisabeth Hagen.

Etterforskningen har kostet over 27 millioner kroner bare i ekstrakostnader - uten å gi svar.

Og Tom Hagen er fremdeles siktet for drap eller medvirkning til drap på sin kone.

Trekker i tråder

Håpet om å klare det som viste seg å være umulig vinteren for snart tre år siden, lever fremdeles hos politiet. Men det er et møysommelig arbeid som legges ned.

– Det er tålmodighetskrevende å jobbe mot løsninger på steder som nettopp er laget for at du ikke skal finne ut hva som er der. Da blir det fort vanskelig, sier Beck Pedersen.

Politiadvokaten forteller at kryptovaluta-sporene best kan beskrives som en tråd. En tråd som ofte glipper, og som innimellom stanses av murer.

De starter med ene enden av denne tråden, og skal forsøke å finne ut av hvor den fører til.

– I leddene mellom forsvinner gjerne tråden. Den blir kanskje erstattet av en annen tråd. Da gjelder det å finne en annen forbindelse, som kan vise til at også denne tråden henger sammen med den tråden vi startet med.

De ulike kryptovalutaene har ulike funksjonaliteter som er på plass for å nettopp forhindre at politiet skal kunne nøste i tråden. Monero og dash er blant annet beskyttet av kryptering og ulike former for mikseteknologi. Det gjør tråden usynlig.

– Hvis vi ser tråden gå inn i noe, for eksempel en vekslingstjeneste, så kan vi ikke uten videre se den samme tråden på andre sida.

TREKKER I TRÅDER: Politiadvokat Richard Beck Pedersen og teamet hans i NC3 forsøker å løse Lørenskog-gåten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TREKKER I TRÅDER: Politiadvokat Richard Beck Pedersen og teamet hans i NC3 forsøker å løse Lørenskog-gåten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vil avdekke falsk identitet

Her kan politiet også gjerne møte på en mur. En mur bestående av en falsk identitet, eller en mur av krevende jurisdiksjoner.

Kripos jobber nå hardt for å komme seg gjennom en av disse murene.

Sommeren 2018 ble det brukt en stjålet identitet til å overføre kryptovalutaen dash over på vekslingstjenesten Huobi. Denne brukeren kjøpte så bitcoinen som seinere ble brukt for å kommunisere med Tom Hagen og politiet.

Den falske identiteten tilhørte en mann fra Sørlandet. Noen hadde stjålet passet hans, og solgt det på det mørke nettet.

Politiet vil finne kjøperen.

– De som ønsker å kommunisere med oss er angivelige gjerningspersoner. Eller noen som agerer på vegne av dem. Det er klart at hvis vi kan knytte en identitet til anskaffelsen av middelet for kommunikasjon, så tenker vi at det kan være en person som har kunnskap om hva som har skjedd, forteller Beck Pedersen, og fortsetter:

– Men for å bruke bildet fra tidligere, skulle vi finne denne personen, så er ikke det gitt at det er enden på tråden.

FORSVANT: 31. oktober 2018 forsvinner Anne-Elisabeth Hagen fra hjemmet sitt i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
FORSVANT: 31. oktober 2018 forsvinner Anne-Elisabeth Hagen fra hjemmet sitt i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

Politiets innsats og ressursene har den siste tida blitt spisset mot nettopp krypto-sporet. Påtaleansvarlig i Lørenskog-saken, Gjermund Hanssen, har overfor Dagbladet betegnet det som nå skjer som en kraftsamling.

– En stor del av de samlede ressursene prioriteres nå inn mot kryptovaluta. Det kommer stadig ny informasjon inn fra krypto-sporet – det er snakk om funn av flere identiteter, e-postadresser, telefonnumre og IP-adresser, sa Hanssen til Dagbladet i forbindelse med en statusorientering opp imot at det har gått tre år siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant.

ETTERFORSKNINGSLEDER: Påtaleansvarlig Gjermund Hanssen leder Lørenskog-etterforskningen. Foto: Henning Lillegaard / Dagbladet
ETTERFORSKNINGSLEDER: Påtaleansvarlig Gjermund Hanssen leder Lørenskog-etterforskningen. Foto: Henning Lillegaard / Dagbladet Vis mer

Flere kan være involverte

Som Dagbladet tidligere har omtalt, mener politiet alt tyder på at flere uidentifiserte personer har vært involverte i Lørenskog-saken, som brukeren av vekslingstjenesten Huobi.

Hos NC3 på Kripos består mye av jobben i å utvikle verktøy og metoder for å bryte ned de krypterte murene som kan avsløre identiteter og potensielle endestykker. Dette arbeidet er avansert.

Beck Pedersen tror ikke at arbeidet den angivelige motparten har gjort er like avansert. Det betyr at det ikke nødvendigvis må stå flere personer bak krypto-sporene.

– Det kommer veldig an på hvilken kapasitet personen besitter. Det kan derfor være bare én person, men vi ser også at det i kriminelle nettverk dras veksel på ulik kompetanse. At en i de ulike nettverkene bruker ulike personers egenskaper, og samarbeider, sier politiadvokaten og fortsetter:

– Vi ser også at det i stadig større grad tilbys tjenester tilrettelagt for kriminalitet, som du enkelt kan kjøpe dersom du har behov for den kapasiteten.

INGEN SVAR: Vil vi noen gang få vite hva som skjedde med kona til en av Norges rikeste menn? Reporter: Audun Hageskal. Video: Kristoffer Løkås / Lars Eivind Bones Vis mer

– Framdrift

24. mai i år gikk politiet ut med nye opplysninger i forsvinningssaken. Det ble da beskrevet et avansert oppsett med ulike kryptovalutaer som bitcoin, monero og dash, koblet med falske identiteter og spor som i praksis kan peke mot hele verden. Samtidig ba politiet publikum om hjelp fra personer med kunnskap innen kryptovaluta.

Etter at de gikk ut og ba om tips, har det kommet omkring 150 henvendelser utenfra. Mange av dem har generert nye undersøkelser og informasjon.

NC3 ønsker ikke å svare på om disse undersøkelsene er gjort av dem, men Beck Pedersen forteller at de har framgang i saken. Både i dash-sporet, og i monero-sporet.

– Det er framdrift her, uten at jeg vil gå i detalj. Begge sporene er fortsatt aktuelle for oss.

I jakten på gjerningsmenn er latekshansker byttet ut med høyteknologi.

Men midt blant turister og kritthvite sandstrender møter politiet motstand.

Møter muren på Seychellene

I tre år har Tom Hagen nektet for å ha noe med konas forsvinning å gjøre. Likevel står drapssiktelsen ved lag.

Påtaleansvarlig Hanssen er klar på at selv om Hagen fremdeles er siktet i saken, så ser politiet også langt utenfor Lørenskog og Norges grenser i jakten på gjerningspersoner.

– Vi følger informasjonen og sporene dit de tar oss, uavhengig av om det er IP-adresser, identiteter, telefonnummer eller andre opplysninger. Men jeg vil ikke gi noe eksakt tall på hvor mange land som har vært kontaktet eller involvert i etterforskningen, og heller ikke navngi hvilke aktører vi har rettet henvendelser til, sier Hanssen.

PÅGREPET: Anne-Elisabeth Hagens ektemann, Tom Hagen (70), ble 28. april i fjor pågrepet. Video: NTB SCANPIX Vis mer

Arbeidet til NC3 hos Kripos har ført dem over hele verden.

– Jeg tror vi har vært innom alle verdensdelene, sier Beck Pedersen.

– Vi ser blant annet at disse ulike tjenestene vi forsøker å tilnærme oss holder til i en rekke ulike jurisdiksjoner. Noen ganger forsøker selskapene å gjemme seg i jurisdiksjoner. Andre ganger er det uklart for oss.

Politiadvokaten nevner igjen det avgjørende vekslingssporet. Den falske identiteten som sommeren 2018 vekslet dash til monero brukte vekslingstjenesten Huobi. Tjenesten har opprinnelse i Kina, men jurisdiksjon i den østafrikanske øystaten Seychellene.

– Kontakter vi Huobi for å få utlevert informasjon de kanskje besitter, blir vi vist til myndighetene på Seychellene. Så spør vi myndighetene på Seychellene som svarer at de ikke har noe regelverk som gjør det mulig for dem å innhente informasjonen for oss.

TEKNOLOGIOPTIMIST: Poltiadvokat Richard Beck Pedersen mener at datateknologi kan gi politiet flere og større muligheter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TEKNOLOGIOPTIMIST: Poltiadvokat Richard Beck Pedersen mener at datateknologi kan gi politiet flere og større muligheter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Mer verdifull en DNA

Her oppstår da en ny utfordring. En annen mur.

På tross av alle de utfordringene datateknologien utgjør for politiet, er Beck Pedersen langt fra en teknologi-pessimist.

– Jeg vil gjerne avvise at politiet har en slags teknologiangst. Vi ser store muligheter i det digitale domenet når det gjelder sporsikring. Jeg synes fortsatt kontanter er verre enn kryptovaluta.

For tre år etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra hjemmet sitt, kan det være vanskelig å finne nye, fysiske spor. De digitale sporene, som går enda lenger tilbake i tid, er det fortsatt mulig å finne.

– En blokkjede kan sånn sett være mer verdifull enn DNA.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer