Coronaviruset

Slik skal de løse smittegåten

Hvor reell er faren for luftsmitte? Britiske forskere har designet et nytt apparat som veldig snart kan gi svarene verden venter på.

LUFTSMITTE: Forskere ved Bristol-universitetet har laget en ny maskin de håper vil gi gode svar om coronavirus og luftsmitte i løpet av kort tid. Figur: The Journal of The Royal Society Interface
LUFTSMITTE: Forskere ved Bristol-universitetet har laget en ny maskin de håper vil gi gode svar om coronavirus og luftsmitte i løpet av kort tid. Figur: The Journal of The Royal Society Interface Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Britiske forskere studerer nå hvor lenge coronaviruset kan overleve i lufta, skriver The Guardian.

Forskerne vil teste hvor lang tid viruset forblir smittsomt under forskjellige klimatiske forhold, og vil forsøke å svare på et svært essensielt spørsmål:

Hvor lenge kan coronaviruset SARS-CoV-2 overleve i de små aerosolpartiklene vi puster ut?

I et høysikkerhetslaboratorium i nærheten av Bristol, kan forskerne nå være bare uker unna å finne ut av det, skriver The Guardian.

Og de har utviklet en helt ny maskin som de tror vil være egnet for oppgaven, beskrevet i en studie i Journal of The Royal Society Interface i januar 2019.

- Viktig spørsmål

Mandag begynner de å introdusere små dråper med levende Sars-CoV-2 og løfte dem mellom to elektriske ringer for å teste hvor lenge viruset forblir smittsomt under ulike miljøforhold.

- Det er et veldig viktig spørsmål, sier professor Denis Doorly ved Imperial College London til den britiske avisa og legger til:

- Det er nå stor interesse for hva som skal til for å redusere risikoen for infeksjon i lukkede rom. Alt avhenger av å vite hvor levedyktig viruset forblir i lufta, sier Doorly som selv ikke er involvert i forskningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer