Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik skal de overbevise Trump

Ifølge en tysk avis skal flere europeiske land, Russland og Kina i samtaler om å redde Iran-avtalen neste uke.

NY AVTALE? Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Russland og Kina møtes neste uke i Wien for å diskutere Iran-avtalen. Her er Frankrikes president Emmanuel Macron, Storbritannias statsminister Theresa May og Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Foto: NTB scanpix
NY AVTALE? Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Russland og Kina møtes neste uke i Wien for å diskutere Iran-avtalen. Her er Frankrikes president Emmanuel Macron, Storbritannias statsminister Theresa May og Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landene som var med på å signere Iran-avtalen i 2015, reagerte da Donald Trump annonserte at USA trekker seg fra atomavtalen.

Avtalen har bred støtte internasjonalt og Trumps trekk fikk kritikk fra flere. Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) uttalte at man er bekymret for økt ustabilitet i en allerede urolig region. Partene mener at en slik avtale er helt nødvendig for global sikkerhet.

Det har foreløpig kommet få detaljert om hva som vil skje med avtalen, og først og fremst hvordan den vil se ut.

Nå melder den tyske avisa Welt am Sonntag at diplomater fra Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Russland og Kina skal møtes i et forsøk på å redde Iran-avtalen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Diplomatene møtes i Wien neste uke under ledelse av EU-diplomaten Helga Schmid. Under møtet skal de diskutere hva som må gjøres.

FLAGGBRENNING: Ultrakonservative iranske folkevalgte ropte «Død over Amerika» og satte fyr på et amerikansk papirflagg i nasjonalforsamlingen i Teheran onsdag. Video: AP Vis mer

Økonomisk bistand

Avtalen ble i sin tid forhandlet fram av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, EU og Iran, og la bånd på Irans atomprogram i bytte mot sanksjonslette. Da avtalen ble signert i 2015, var den regnet som president Barack Obamas største utenrikspolitiske prestasjon.

Atomavtalen trådte i kraft 1. januar 2016 og gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet.

Samtidig som Trump kunngjorde at han trekker USA ut av avtalen 8. mai, gjeninnførte han sanksjoner mot Iran. Det betyr at presidenten nå jobber mot Europa og andre land som har signert avtalen.

En av forklaringene til Trump-administrasjonen til at de trekker seg ut av avtalen er at de mener den ikke omfatter Irans rakettprogram nok eller Irans støtte til væpnede grupper i Midtøsten, som Vesten anser som terrorister, skriver Reuters.

- Verdens fremste terrorsponsor vil skaffe seg verdens farligste våpen med dagens katastrofale avtale, sa USAs president på en pressekonferanse 8. mai.

Revidert avtale?

Selv om det ikke er før neste uke partene skal møtes, er de allerede i gang med å tanke på hva som få Trump til godta en eventuell ny avtale. Og hvis ikke: hvordan avtalen blir uten USAs støtte.

I et brev den tyske avisa har fått tilgang vil, står det at en ny avtale blant annet kan legge bånd på utviklingen av rakettprogrammet til Iran. Dette mener de kan overbevise Trump om å fjerne sanksjonene mot Iran.

- Vi må komme oss vekk fra navnet «Wien-avtalen» og legge inn noen få andre elementer. Bare det vil overbevise president Trump om å fjerne sanksjonene, heter det brevet, ifølge den tyske avisa.

En ny revidert avtale kan føre til at Iran får milliardbistand, skriver avisa. Om dette er for å dekke over for Trumps sanksjoner, er ikke kjent.

Hva som blir det endelige forslaget til landene som fortsatt står ved Iran-avtalen, og hva diplomatene blir enige om, blir først kjent etter møtet neste uke.

Selv om Trump har trukket USA ut av avtalen, er Iran enig i avtalen. Kort tid etter Trumps kunngjøring 8. mai, gikk Irans president, Hassan Rouhani, ut og sa at Iran nå «innen kort tid» vil forhandle med andre land for å beholde atomavtalen.

MERKEL: Angela Merkel sier at Tyskland og EU vil bevare Iran-avtalen. Foto: NTB scanpix
MERKEL: Angela Merkel sier at Tyskland og EU vil bevare Iran-avtalen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Tysklands forbundskansler Angela Merkel sa torsdag denne uka at EU-landene er enige om at Iran-avtalen ikke er perfekt, men at den bør bevares. Hun sa at det skal gjennomføres ytterligere forhandlinger med Iran om landets rakettprogram.

Blokkere sanksjoner

Fredag startet EU prosessen med blokkering av amerikanske sanksjoner mot Iran. Hensikten er å beskytte europeisk næringsliv som driver handel i og med Iran mot konsekvensene av at USA gjeninnfører sanksjoner mot landet, skriver NTB.

Blokkeringsloven det dreier seg om ble i sin tid laget for å omgå USAs handelsembargo mot Cuba i 1996. NTB skriver videre at loven forbyr europeiske selskaper og privatpersoner å etterleve amerikanske sanksjoner, i dette tilfellet mot Iran.

Konflikten med USA om Cuba-sanksjonene ble imidlertid løst politisk, så effekten av blokkeringstiltaket har aldri blitt testet i praksis, ifølge NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!