Slik skal de reddes ut

Redningsarbeiderne spretter champagnen, men de 33 gruvearbeiderne i Chile er ennå ikke ute.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I dag dukket det bilder opp av redningsmannskaper som spretter champagnen etter at det ble klart at sjakten som skal brukes til å redde ut de 33 innesperrede gruvearbeiderne i Chile nå er klar.

Laurence Golborne, gruvemininster i landet, varsler nå om at man ikke må ta gledene på forskudd.

Han gjør det klart at det vil ta mellom tre til ti dager å starte evakueringen av gruvearbeiderne.

- Dette er et viktig fremskritt, men vi har ennå ikke reddet noen. Aksjonen er ikke over før den siste personen forlater gruva, sier Golborne.

Gjennombrudd
Det var etter gjennombruddet lørdag, klokken 08.05 lokal tid, at redningsmannskaper drillet seg helt inn til stedet hvor de 33 chilenerne befinner seg i gruva, hele 624 meter under jorda.

Redningsmannskaper har brukt tre forskjellige driller, som har fått navnet «Plan A», «Plan B» og «Plan C». I dag viste det seg at «Plan B» vant konkurransen om å bore seg raskest ned til gruvearbeiderne. Drillen har også klart å lage et såpass stort hull til at en redningskapsel kan dra gruvearbeiderne ut en etter en.

Det vil ta flere dager å få de 33 chilenerne opp på bakkenivå. Offentlige myndigheter har uttalt at prosessen kan starte tidligst om 3-4 dager.

De vil bli trukket opp i spesiallaget kapsel som er akkurat bred nok for en mann, i den mest kompliserte redningsaksjonen i gruvehistorien, skriver MSNBC.   

Kapselen, som er et spesialdesignet stålbur, ankom San Jose-gruva for litt under to uker siden.  

Det 2,5 meter høye og 250 kilogram tunge stålburet er spesiallaget av den chilenske marinen, og er ett av tre som skal brukes til å frakte gruvearbeiderne opp gjennom den 60-70 centimeter brede sjakten.

Kapselen som skal føre dem i sikkerhet har fått navnet «Phoenix», ifølge CNN.

Kontrollert eksplosjon Gruvearbeiderne selv må utføre en kontrollert eksplosjon nede i gruva for å sikre seg at det er plass nok til kapselen, når den senkes ned.

Et par viktige avgjørelse gjenstår før gruvearbeiderne er i sikkerhet. Redningsmannskapene må bestemme hvorvidt det er mer risikabelt å dra dem gjennom usikrede steinmasser eller om de skal sette inn tonnevis med stålrør for å beskytte gruvearbeiderne på veien opp.

Etter at drillen har blitt ført ut av gruva i dag, vil det bli foretatt en videoevaluering.

Dersom denne overbeviser ingeniørene om at gruveveggene er sterke nok slik at man kan senke ned kapselen uten vesentlige hindringer, så planlegger redningsmannskaper å dra gruvearbeiderne ut i løpet av kommende tirsdag.

Det vil ta mellom 24-36 timer å få ut alle de 33 arbeiderne.

Fysiske og psykiske tester Når man har fått gruvearbeiderne ut, er følgende plan utarbeidet:

•Undersøkelse på feltsykehus, og en kort gjenforening med nære slektninger.
•De blir deretter flydd i helikopter til regionalsykehuset i Copiapo hvor 33 senger venter dem. Der skal de tilbringe 48 timer.
•Fysiske og mentale tester.

Deretter kan de 33 chilenske gruvearbeiderne dra hjem til sine kjære etter å gjennomlevd sitt livs verste mareritt.

SPRETTER CHAMPAGNEN: Redningsarbeidere i San Jose gruvene i nærheten av Copiapo, Chile. Foto: AFP Photo.
SPRETTER CHAMPAGNEN: Redningsarbeidere i San Jose gruvene i nærheten av Copiapo, Chile. Foto: AFP Photo. Vis mer