Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik skal de rekruttere Norges supersoldater

Et glimt inn i marinejegernes hemmelige verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er mye i marinejegernes oppdrag som er vanskelig å vise i en film som dette. De snakker med folk, de lærer opp folk. Og ikke minst all ventingen, sier sjef for Marinejegerkommandoen, Tom Robertsen.

- Men den er et godt uttrykk for den hurtighet og kirugiske presisjon som er ventet av oss, sier han.

Filmen er produsert av Forsvarets mediesenter, og alle skuespillerne er ekte marinejegere.

Team av individualister
- Hva slags person ser du etter?

- De som kommer gjennom kurset har et egodrive, som de kan operere med over tid. De er villige til å yte mer enn de tror de kan. Og samtidig ta vare på makkeren og gruppa. På dette området ser vi etter folk som er ganske like, sier Robertsen.

- Samtidig må vi ha et vidt spekter av kompetanse. Da Herkules-flyet krasjet i Käbnekaise fikk vi bruk for alpin klatring, noe som ikke intuitivt er noe man forbinder med en marinejeger.

- Jeg trenger individualister som kan jobbe i team. Vi forsøker å styrke ulikheter uten å skape gnisninger, sier Robertsen.

To års slit
Det tar to år å bli marinejeger.

Hvis du består de grunnleggende fysiske kravene, må du først gjennom en fem og en halv måneds seleksjonsperiode. Du blir kjørt hardt fysisk og psykisk. Dykking i iskaldt vann, fallskjermhopping og skyting. Du kan gi deg når som helst: «Vi har ikke anledning til å ha umotivert personell i vår avdeling», kan du lese i opptaksreglene.

Deretter venter halvannet år med opplæring i ulike spesialstyrkedisipliner i Ramsund utenfor Harstad.

- Hovedregelen er at du ikke blir sendt på skarpe oppdrag før de to årene er fullført. Det er begrenset hva vi kan bruke deg til før treningen er komplett, sier Robertsen.

Mytisk organisasjon
Marinejegerkommandoen består, sammen med Forsvarets spesialkommando (FSK), av de fremste soldatene Norge har. De var de første norske soldatene som tok seg inn i Afghanistan i krigen mot Taliban på begynnelsen av 2000-tallet. Også på Balkan, og senest mot pirater i Aden-bukta har marinejegerne spilt en sentral rolle.

Mest kjent i offentligheten er orlogskaptein Trond André Bolle. Han fikk i 2011, som første nordmann siden andre verdenskrig, Krigskorset med sverd, Norges høyeste militære utmerkelse. Tildelingen skjedde post mortem, Bolle ble drept av en veibombe i Afghanistan i 2010.

Men det meste av marinejegerkommandoens aktiviteter er strengt hemmelige. Av de ca 150 personene i avdelingen, er det kun Robertsen som har lov til å snakke med media.

- Vi må lage en kultur for hemmelighold. Avdelingen vår er ikke lenger hemmelig, den er allemannseie. Og du kan ikke være usynlig. Er du marinejeger, så er du marinejeger. Venner, familie, alle vet det, og de spør spørsmål. Da må vi skape en kultur der du vet hva du kan si og ikke, sier Robertsen.

- Når det gjelder åpenhet har vi fortsatt mye å hente.

- Hva krevet dette hemmeligholdet av soldatene?

- Det er klart at soldatene reagerer på de opplever, det vil være galt av meg å påstå noe annet. Noen blir merket av det de er med på. Nøkkelen tror jeg er at folk er så lenge i avdelingen at de får et luftehull der. Vi har fått en kultur som er veldig sterk, vi forsøker å ta vare på hverandre. Og mange drar fremdeles på ferie sammen, mange år etter at de sluttet i avdelingen, sier marinejegersjefen.

Ingen jenter
Det er ingen kvinnelige marinejegere. Det har det heller aldri vært.

- Marinejegerkurset er åpent for alle. Vi har ikke hatt jenter gjennom, men kommer de så tilpasses organisasjonen, sier Robertsen.

Det amerikanske forsvaret har opprettet spesialavdelinger bestående utelukkende av jenter. Såkalte «Cultural Support Teams» (CST) bistår andre avdelinger i blant annet Afghanistan. Interaksjon med kvinner i den svært konservative lokalbefolkningen er betydelig lettere for en kvinnelig soldat.

Det norske forsvaret og marinejegerkommandoen gjør noe tilsvarende.

- Jeg har jenter på kontrakt som fyller helt spesielle roller. De gjør ting som menn ikke kan gjøre. I de konfliktene vi er i i dag, er kvinner uhyre viktige, sier Robertsen.

Ser mot nord
Etter ti år i Afghanistan trakk de siste norske soldatene seg ut i oktober. De i utgangspunktet maritimt orienterte marinejegerne lærte mye da de først kom til fjellandet.

- Omstillingen til ørken gikk fint. Det var varmt, ja, men dette var ganske likt de ørkenene vi var vant med. Problemet var uansett vann. Forskjellen var at her måtte vi bære det med oss, sier marinejegersjefen.

- Nå ser vi nordover. Mot Arktis og nordområdene.

MARINEJEGERSJEFEN: Sjef for Marinejegerkommandoen, Tom Robertsen. Foto: Forsvaret
MARINEJEGERSJEFEN: Sjef for Marinejegerkommandoen, Tom Robertsen. Foto: Forsvaret Vis mer