POPULÆRT: Norske fjell og fjorder er et populært turistmål for mange i sommermånedene. Trolltunga er en av dem. Foto: Trolltunga Active.
POPULÆRT: Norske fjell og fjorder er et populært turistmål for mange i sommermånedene. Trolltunga er en av dem. Foto: Trolltunga Active. Vis mer

Trolltunga

Slik skal de ruste seg for «slippersturistene»

Reiselivsaktører forbereder seg på nok en hektisk turistsommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Turister i slippers, tøysko, T-skjorte, paraply og tøynett. På tur til den ultimate Instagram-destinasjonen Trolltunga kan man se det meste, i tillegg til spektakulær natur.

For mange av turistene som går den ti timer lange og tidvis svært bratte turen, kommer den tøffe norske fjellheimen som en overraskelse. Resultatet er et stort antall redningsaksjoner.

Antallet redningsaksjoner til Trolltunga ble nesten halvert i fjor etter at blant annet «slippersvaktene» ble satt inn halvveis til det spektakulære turistmålet.

Røde Kors tror ikke antallet aksjoner synker noe særlig i år. Årsaken er blant annet at turiststrømmen kommer til å øke.

LEKER MED DØDEN: Turisten fra Polen tar store sjanser når hun beveger seg så langt ut på Preikestolen. Hun forsto ikke faren før hun så klippet i etterkant. - Jeg oppfordrer andre til å være mer forsiktige. Video: Storyful / nadiavstheworld.com Vis mer Vis mer

Trolig like mange

I år har Røde Kors rykket ut til turister i nød fem ganger. På samme tid i fjor var tallet oppe i sju.

- Det ligger an likt som i fjor. Det har ikke vært så verst vær i år, og det har gjort at vi har hatt færre aksjoner så langt. Antallet aksjoner er veldig væravhengig, sier Tor Larssen Sekse, områdeleder for område fem (Kinsarvik, Tyssedal, Odda, Kvinnherad og Røldal) i Røde Kors.

Det at man regner med at 2018 blir nok et rekordår i antall turister til Trolltunga, vil mest sannsynlig ha noe å si for antallet aksjoner.

NY RUTE: Trolltunga Active har lansert den nye ruten Trolltunga Via Feratta. De regner med flere nordmenn velger denne turen enn utledningene, som bruker å ta den vanlige veien. Foto: Trolltunga Active
NY RUTE: Trolltunga Active har lansert den nye ruten Trolltunga Via Feratta. De regner med flere nordmenn velger denne turen enn utledningene, som bruker å ta den vanlige veien. Foto: Trolltunga Active Vis mer

Antallet redningsaksjoner mot Trolltunga-området var i fjor rundt 25. Året før var antallet oppe i om lag 40.

Færre «slippersturister» enn før

I fjor ble det satt inn fjellvakter halvveis til turistmålet. Fjellvaktene holder til i ei bu ved stien og har i oppgave å gi assistanse og råd til turistene som trenger det. Fram til september vil det være en fjellvakt til stede 24 timer i døgnet.

Ser fjellvakta noen turister som trolig ikke kommer til å klare å fullføre turen, blir de anbefalt å snu. Det gjelder særlig de som startet turen til Trolltunga for seint på dagen. De gir også mat til turister som er tomme for energi.

- Fjellvaktene har avverget mange oppdrag, sier Tor Larssen Sekse.

I tillegg forteller Røde Kors-lederen at mer informasjon om den 10 timer lange turen på sentrale nettsider som visitnorway.com, har bidratt til at folk kommer bedre kledd.

- Folk har bedre forståelse for hva de har i møte. I tillegg er det blitt satt opp nødbuer på stien, og selve stien er utbedret, sier Sekse.

Det er lederen for Trolltunga Active enig i.

- Man finner «slippersturistene», men man må lete mye mer enn man gjorde for noen år siden, sier Jostein Soldal.

Trolltunga Active, som blant annet arrangerer guidet tur til Trolltunga, forteller at de regner med at 100 000 turister tar turen til det spektakulære turistmålet i år. I fjor kom 85 000 personer.

Soldal forteller at man fortsatt har en vei å gå på å informere turistene bedre, og sier man fort bli lurt når man bruker Google Maps på å beregne hvor lang tid turen tar.

Ifølge Google Maps bruker man rundt seks timer på turen. Realiteten er opptil ti timer.

Fire timer lang kø

I fjor var det snakk om å innføre restriksjoner på hvor mange som kan gå til Trolltunga i løpet av en dag. En av årsakene til det var at det dannet seg kø for å ta bilde ute på Trolltunga-platået.

Rolf Bøen i Odda kommune sier at det ikke er aktuelt å innføre dette i år.

- I fjor hadde vi dagsrekord på 2350 turister. Da ventet turistene i opp mot fire timer for å ta bilde. Turen blir ekstra lang når den i utgangspunktet er på ti timer og man skal vente på å ta bilde i fire timer i tillegg, sier han til Dagbladet og fortsetter:

- Det er en risiko at det eskalerer i år, men det kommer ikke til å bli innført denne sesongen, sier Bøen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer