Slik skal de rydde opp

Ketil Solvik-Olsen er overbevist om at Oslo Frp kan nå gamle høyder igjen. Men da må man slutte å snakke partileder Siv Jensen ned - og heller konsentrere seg om Oslo-folks problemer.

FÅTT JOBBEN: Tidligere nestleder Ketil Solvik-Olsen takket for kort tid siden nei til førsteplassen på Rogaland-listen. Nå er han satt inn av partiledelsen for å rydde opp i Oslo-partiet. Til venstre partileder Siv Jensen. Foto: Berit Roald / NTB
FÅTT JOBBEN: Tidligere nestleder Ketil Solvik-Olsen takket for kort tid siden nei til førsteplassen på Rogaland-listen. Nå er han satt inn av partiledelsen for å rydde opp i Oslo-partiet. Til venstre partileder Siv Jensen. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

Oslo Frp framstår som en branntomt etter at leder Geir Ugland Jacobsen tirsdag ble ekskludert og fylkesstyret satt til side.

Inn på branntomten har Frp-ledelsen sendt inn en «ekspertgruppe» som skal bidra til gjenoppbyggingen:

Ketil Solvik-Olsen (leder), Per-Willy Amundsen (nestleder), Peter N. Myhre, Jon Georg Dale og Kari Kjønaas Kjos.

Styret hadde sitt første møte allerede onsdag ettermiddag og Dagbladet snakker med Solvik-Olsen og Amundsen på Teams fra tre forskjellige steder i Oslo.

- Jeg er i bilen, så jeg dropper å ha på kamera, sier Solvik-Olsen og ler.

Han er igjen kastet inn i Oslo-politikken, men denne gang bare med tre måneders perspektiv.

- Målsetningen er i løpet av tre måneder å få avholdt et nytt årsmøte i fylkeslaget der partimedlemmene kan velge et nytt styre og at nominasjonsmøtet avholdes på en ryddig og god måte, sier Ketil Solvik-Olsen til Dagbladet.

Han understreker at bystyregruppen fortsatt gjør jobben sin, lokallagene er oppe og går og alt i fylkeslaget fortsatt «fungerer».

- Endringene nå handler bare om fylkesstyrets oppgaver. Noen har gitt et inntrykk av at alt er lagt ned, det er ikke tilfelle, sier den tidligere Frp-nestlederen.

- Lite tilfredshet

Fremskrittspartiet i Oslo har lenge vært en hodepine for både ledelsen og andre fylkeslag. Gjør partiet dårlige valg i Oslo, som tidligere var en bastion for partiet, utgjør det fort mange utjevningsmandater rundt om i landet. Det bor som kjent mange mennesker i hovedstaden.

Fylkesleder Ugland Jacobsen har ifølge det mektige organisasjonsutvalget og mange andre fylkeslag, brukt det siste halve året på å undergrave Siv Jensens autoritet og stilling i partiet og sådd tvil om partiets politikk. Ja, da var det nok.

I tillegg har stadig flere Oslo-folk vendt partiet ryggen både som velgere og medlemmer.

- Ugland Jacobsen vant for 10 måneder siden kampvoteringen på fylkesårsmøtet og ble ny leder, og det var klart flertall for «patriotresulusjonen» på fylkesårsmøtet. Mange i Oslo Frp er enig med ham?

- Vi skal sørge for at den jobben vi gjør samler fylkeslaget så godt som mulig, så ser vi også at det er mange som har uttrykt lite tilfredshet over måten ting har vært gjort på i Oslo, både over tid og det siste året. I kveld samler vi alle bydelslederne til et møte og kommer til å spørre hva som er utfordringene og hva som kan gjøres annerledes. Hvordan kan Oslo Frp bli et fylkeslag andre ser opp til og ikke skaper konflikt? sier Solvik-Olsen.

Forsvarer Tybring-Gjedde

Han påpeker at i hans eget hjemfylke Rogaland fikk Frp 18,9 prosent på sist måling. Over tre ganger så høyt som over Oslo Frp's siste måling på 6,1 prosent.

- Vi ønsker å finne ut hvordan Oslo kan komme i den samme kategorien. Alle fylkene stiller på det samme programmet, men oppnår veldig ulikt resultat, da er det ikke politikken, men organisasjonskulturen og dem som representerer partiet utad det handler om. Velgerne og potensielle medlemmer må få lyst til å stemme på partiet og engasjere seg, sier Solvik-Olsen.

- Christian Tybring-Gjedde lanserte ønsket om den nasjonalkonservative retningen for partiet. Kan han ha andreplassen i Oslo?

- Alle har lov til å komme med innspill og nå har vi en programprosess der det er helt legitimt å gjøre det. Alle som vil stå bak Frp's program og vedtatt politikk er velkomne, jeg ønsker et størst mulig Frp - også i Oslo. Men det handler om å forstå rollen. Jeg tror dette vil ordne seg, så får Christian svare for seg om hvilke forslag han eventuelt vil spille inn i programprosessen, sier Solvik-Olsen.

- Massiv mistillit

Flere kommentatorer har pekt på at nestleder Sylvi Listhaug frontet utkastelsen av Ugland Jacobsen, hans personlige favoritt. I tillegg sitter altså «hardlineren» Per-Willy Amundsen i interimstyret - og støtter utkastelsen.

- Er du plassert i styret som et innvandringskritisk alibi, Per-Willy?

- Flere av oss som sitter i styret kommer fra fylkeslag som er veldrevet og har ærlige politiske debatter. Vår jobb er av organisatorisk karakter og sørge for at Oslo Frp kan bli et sterkt fylkeslag i framtida. Så er det ingen hemmelighet at jeg har vært innvandringspolitisk talsperson og er engasjert i de spørsmålene, men det er altså ingen uenighet internt i Frp om innvandringspolitikken. Det har vært en kunstig framstilling av konflikten i Oslo.

- Hva er det Ugland Jacobsen har gjort som er så feil?

- Jeg tror alle som har fulgt med i media har sett den massive mistilliten fra resten av partiet. Det er stor takhøyde i partiet for å tenke nytt og diskutere - du kan utfordre hvem som helst, noen ganger vinner du og noen ganger taper du. Jobben vi nå må gjøre er å skape forståelse for at vi jobber som et lag og å bruke energien vår på å vinne valg. Oslo styres av et veldig rødgrønt styre som overhodet ikke fører Frp-politikk. Det er dit energien må kanaliseres, sier Amundsen.

Vil ha med Hagen

Tidligere partiformann Carl I. Hagen har støttet Ugland Jacobsen i eksklusjonsprosessen og har uttrykt støtte til den nasjonalkonservative linjen - selv om Hagen selv bruker uttrykket nasjonalliberal.

Overfor Dagbladet uttrykte han også tvil om Siv Jensen skulle stå på toppen av Frp's Oslo-liste. Akkurat det samme var en av hovedbegrunnelsene for Ugland Jacobsens eksklusjon.

Hagen selv er svært ordknapp når vi i dag spør hvordan han stiller seg til eksklusjonen av Ugland Jacobsen og prosessen i Oslo-partiet.

- Jeg tenker, er alt Hagen vil si.

Solvik-Olsen har ennå ikke rukket å snakke med Hagen, men han er på ringelisten.

- Hva skal dere gjøre med Carl I. Hagen?

- Jeg håper Carl engasjerer seg i Frps program og organisasjon så lenge som mulig. Jeg engasjerte meg i politikken nettopp på grunn av Carl og har også jobbet i mange år i Oslo-partiet for å støtte oppunder Carl som Oslos stortingsrepresentant, sier Solvik-Olsen.

Han blir fulgt opp av Per-Willy Amundsen:

- Grunnen til at jeg også ble engasjert i politikken var Hagen. Jeg hadde aldri vært stortingsrepresentant uten ham. Han er en stor skikkelse alle ønsker skal være med videre. Det er helt åpenbart at så lenge Carl har ønske om å bidra, er han velkommen til det.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer