Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik skal de sovende cellene drepe tusener

Skyskrapere, atomanlegg, fotballstadioner og Eiffeltårnet. Oversettelsen av al-Qaidas 5000 siders terrormanual er rystende lesning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dere må ha planene klare til å ramme bygninger med høy menneskelig tetthet. Slik som skyskrapere, havner, flyplasser, atomanlegg og steder hvor mange folk samles - for eksempel fotballstadioner, står det i kapitlet om utenlandske operasjoner.

Det er som å lese bruksanvisninga for 11. september.

- Angrepene må være kraftige og ha en omfattende effekt på befolkningen. Fire mål må rammes samtidig slik at myndighetene forstår at vi mener alvor.

Advarte om atomterror

Det er nyhetsbyrået Associated Press som har oversatt den elleve binds store «Manual i afghansk hellig krig». AP skaffet til veie den arabiske manualen fra en afghansk soldat som hadde fått den av en tidligere al-Qaida-soldat. Alt tyder på at det er egyptiske bin Laden-tilhengere som har skrevet de 5000 sidene på oppdrag av al-Qaidas utdanningsavdeling.

Selv om al-Qaida-organisasjonen er knust i Afghanistan, regner vestlige land med at det fortsatt finnes flere sovende terroristceller rundt om i verden. Disse kan slå til når som helst, og trolig er de kjent med innholdet i terrormanualen. Mange har fått terroristopplæring på bakgrunn av ellevebinds-verket.

Forrige uke slo amerikanske atomkraft-myndigheter alarm fordi de fryktet at terrorister ville krasjlande et fly i et atomanlegg. Opplysningene om det planlagte angrepet skal ha kommet fra en al-Qaida-mann. FBI evaluerte informasjonen, men konkluderte at den ikke var troverdig. Likevel opprettholder de beredskapen.

Frykter OL-terror

- Nasjonen må være i høyeste beredskap i tiden framover. Det kan finnes al-Qaida-terrorister i landet som planlegger store aksjoner, sier FBI-sjef Robert Mueller.

I Afghanistan fant amerikanerne detaljerte oversikter over atomanlegg i USA. Helgas Super Bowl og vinter-OL i Salt Lake City er også begivenheter som blir ekstremt godt sikret mot terror.

Terrormanualen sier ikke så mye om utføringa av operasjonene, men mer om forberedelsene og organiseringa. De skiller mellom mål med høye dødstall (skyskrapere, stadioner osv.) og mål med stor symbolverdi (Frihetsgudinnen, Big Ben, Eiffeltårnet, osv.). Særlig USA og Europa er egnete mål, men også aksjoner mot jødiske og enkelte arabiske mål er anbefalt i den afghanske hellige krigen.

Illojalitet straffes hardt

For å unngå å bli avslørt, bør ikke terrorcellene telle mer enn sju personer, og kun sjefen skal kjenne identiteten til alle medlemmene. En måte å finansiere cella på er å drive med vanlige forretninger. Manualen kommer også med gode råd til terrorister som foretrekker å skaffe penger ved hjelp av utpressing og kidnappinger. Det er heller ingen tvil om hvor hard straffen blir for illojale brødre:

- Et medlem som avslører en broder, vil bli straffet slik at han lengter etter døden i resten av sin levetid. Men hvis broderen mister livet, vil den som har avslørt ham bli drept.

«Manual i afghansk hellig krig» er dedisert til Osama bin Laden og Abdullah Azzam - en kjent palestiner som ble drept under den sovjetiske invasjonen av Afghanistan.

<B>OPPSKRIFTEN: Den elleve bind store «Manual i afghansk hellig krig» ble laget for al-Qaida.
FRYKTEDE CELLER: Etter terrorangrepet 11. september aksjonerte politi over hele verden mot antatte terrorceller. Her blir en mistenkt terrorist tatt hånd om av spansk politi.
Hele Norges coronakart