Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo - den delte byen

Slik skal de stanse gjengene

Justisminister Tor Mikkel Wara omtaler situasjonen i Groruddalen som uakseptabel.

UAKSEPTABELT: Justisminister Tor Mikkel Wara omtaler situasjonen i Groruddalen som uakseptabel. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
UAKSEPTABELT: Justisminister Tor Mikkel Wara omtaler situasjonen i Groruddalen som uakseptabel. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den siste tiden har meldingene kommet på løpende bånd: Skyting på Vestli, slagsmål og ungdommer som kaster stein etter Natteravnene. En trusselvurdering skal gjennomføres for å ivareta Natteravnenes sikkerhet før de gjenopptar aktiviteten på Vestli.

Justisminister Tor Mikkel Wara omtaler situasjonen i bydelen som uakseptabel, og søndag kveld melder Aftenposten at 30 nye politifolk settes inn i Groruddalen i Oslo.

Forebygging
- Alle skal føle seg trygge. Det vi har sett denne helgen er uakseptabelt og uholdbart. Jeg har snakket med Oslopolitiet i dag, og de har gitt en beskrivelse av det som har skjedd, sier Wara til Dagbladet.

Politiet har også informert Wara om at de vil sette inn en mobil politipatrulje for å være synlige i området.

- 30 nye politifolk skal jobbe med forebygging og skape den tryggheten vi må ha. Disse vil være til stede, skape kontakter og jobbe med forebygging.

Wara understreker at forebygging er noe politiet skal jobbe med, men at det også krever innsats fra andre etater som barnevern, skole og andre offentlige instanser.

- Politiet har de siste åra styrket seg og jeg har stor tiltro til at de gjør de tingene som skal gjøres for å ta dem som skaper utrygghet og de som er bakmenn, sier han.

Ble advart
Ifølge Politiforum ble politimester Hans Sverre Sjøvold for snart to år siden advart om at forslaget til omorganisering ville svekke kampen mot organisert kriminalitet betydelig. Oslo-politiet har ikke kommentert saken overfor Politiforum.

Wara tror ikke at omorganiseringen er utfordringen her.

- Tvert imot. Kanskje man burde omorganisert tidligere. Utfordringen er formet av for sterk innvandring på kort tid. Alle storbyer i Europa har fått det samme problemet, med liknende tilstander. Vi er nødt til å lykkes der ingen andre har lyktes enda, sier han.

SKYTING: Politiet rykket ut til Vestli lørdag kveld etter meldinger om skyting og bråk mellom ungdommer. Ingen er pågrepet i saken, og politiet fant ingen skadde. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SKYTING: Politiet rykket ut til Vestli lørdag kveld etter meldinger om skyting og bråk mellom ungdommer. Ingen er pågrepet i saken, og politiet fant ingen skadde. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Manglende strategi
Kristin Aga, leder i Oslo Politiforening, forteller at foreningen ble forsikret om at den forebyggende satsingen ikke skulle svekkes av den nye modellen.

- Det er et paradoks at politikerne kaller det for nærpolitireformen, imens politiet mener de aldri har vært fjernere fra folket enn nå, sier hun til Dagbladet.

LEDER: Kristin Aga er leder i Oslo Politiforening. Foto: Lars Eivind Bones
LEDER: Kristin Aga er leder i Oslo Politiforening. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Aga mener situasjonen i området er et resultat av manglende overordnet langsiktig strategi.

- Her handler det om en manglende plan over flere år fra politiet, fra hjemmene, fra skolene, fra ungdomsklubbene, fra alle, sier hun til Dagbladet.

Hun forteller at det er krevende å jobbe operativt i disse områdene, og at hennes medlemmer aldri før har sett så manglende respekt for politiet.

«Svenske tilstander»
Frp's Himanshu Gulati mener det som skjer i Oslo, er starten på «svenske tilstander».

- Politi som blir kastet steiner på eller natteravner som blir trakassert fordi de er i feil bydel, viser at noen prøver å etablere parallellbydeler uten lov og orden også i Oslo, sier Gulati til VG.

Aga liker derimot ikke å sammenlikne Norge med Sverige, men forteller at mange av hennes medlemmer har kontakt med svenske kolleger.

- Vi ser at vi er på vei til et sted vi ikke ønsker å være, og det er viktig å ta grep for å ikke havne der, sier Aga.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media