Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

VAKSINE CORONAVIRUS

Slik skal de stoppe viruset

Verdens fremste eksperter letter på sløret om racet mot å utvikle en vaksine mot coronaviruset.

FØRST UTE: Ved Kaiser Permanente Washington Health Research Institute har de startet en klinisk studie av en potensiell vaksine mot coronaviruset. Video: Ap Vis mer

Kappløpet for å utvikle en vaksine mot coronaviruset er i gang, opplyser utviklerne selv til Dagbladet. De første testene er i gang.

Men hvordan skal produsentene unngå de alvorlige bivirkningene vi så ved svineinfluensavaksinen i 2009 (se faktaboks)?

Og hvorfor er allerede både amerikanere, kinesere og russere i gang med å lage en vaksine mot coronaviruset - når en dødelig sykdom som ebola fikk utvikle seg fritt i flere tiår?

Stikkordet er geografi, og hvor verdens ressurser befinner seg. Da ebola-epidemien brøt ut i Liberia på tampen av 2013, fikk den herje i hele Vest-Afrika før den internasjonale organisasjonen GAVI, Global Alliance for Vaccines and Immunisation, utlyste penger for å utvikle en vaksine i 2015.

GAVI, som blant annet er finansiert av Bill og Melinda Gates-stiftelsen og Verdensbanken, garanterte samtidig for et stort kjøp av vaksinen om den ble vellykket.

Ebola-erfaringer

Dermed fikk også legemiddelindustrien en grunn til å legge ressurser ned i å utvikle en vaksine.

Nå bygger blant annet den norskfinansierte CEPI på erfaringen som ble gjort da ebola-vaksinen ble utviklet, og det er denne teknologien som ligger til grunn for hurtigarbeidet som nå gjøres med corona-vaksinen.

PANDEMI: Verdens helseorganisasjon mener Europa er episenteret for pandemien. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Tidligere helseminister Dagfinn Høybråten ledet GAVI da organisasjonen gikk i bresjen for å utvikle ebola-vaksinen, men er nå tilknyttet organisasjonen som spesialutsending.

Høybråten er i dag generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Som styreleder i GAVI, sørget han blant annet for at mer enn 800 millioner barn har fått sine grunnvaksiner i 73 av verdens fattigste land. Det var også under Høybråten at GAVI finansierte starten på arbeidet med ebola-vaksinen.
Saken fortsetter under grafikken.

- Internasjonalt så man, etter ebola, at vi trengte en finansieringsmekanisme til utvikling av nye vaksiner. Dermed fikk man CEPI, etter initiativ fra blant annet Norge, Gates-stiftelsen, Verdensbanken og noen andre land, forteller Dagfinn Høybråten til Dagbladet.

Katastrofalt for fattige land

CEPI er nå i frontlinja når det gjelder å utvikle en corona-vaksine, og har allerede én versjon til testing på mennesker i USA. Disse testene startet allerede mandag, og er basert på en vaksine som er utviklet av CEPI-partneren Moderna.

- Samtidig vet vi at utviklingen av en ny vaksine tar minimum ett år. Det kan altså hjelpe oss en gang i 2021, men det hjelper oss ikke nå, sier Høybråten.

- Hva kan det ha å si for de 73 fattige landene som for eksempel GAVI er involvert i?

- De møter denne epidemien langt svakere rustet enn det for eksempel vi gjør. Vi har et godt utviklet smittevern, vi har et lovverk på plass, mens mange av de fattige landene har langt mindre motstandskraft mot denne krisen. I tillegg kommer dette oppå andre kriser i mange av disse landene. Det kan være krig, terror, tørke, flom eller andre miljøkatastrofer. Mange av landene har store populasjoner av internt fordrevne og flyktninger fra andre land. Disse bor gjerne i store leire der en slik epidemi vil være veldig ødeleggende og dødelig.

Svineinfluensa

Den forrige pandemien som herjet Norge var svineinfluensaen i 2009.

Over 18000 mennesker døde på verdensbasis - hvorav omkring 30 i Norge - av sykdommen.

WHO anbefalte den gangen vaksine, og vaksinen Pandremix ble godkjent og brukt i Norge.

Vaksinen var svært kontroversiell. Årsaken var at vaksinen hadde vist seg å ha en rekke bivirkninger – som narkolepsi. Norske myndigheter endret sin retorikk om vaksinen flere ganger.

Folkehelseinstituttet anbefalte den først varmt, før de seinere medga at den hadde stor risiko for bivirkninger.

Hvordan kan vi unngå at det samme skjer igjen?

Begynner testing straks

FRAMGANG: Jeff Richardson i legemiddelfirmaet Inovio sier selskapet er godt i gang med å utvikle en corona-vaksine. Foto: Inovio
FRAMGANG: Jeff Richardson i legemiddelfirmaet Inovio sier selskapet er godt i gang med å utvikle en corona-vaksine. Foto: Inovio Vis mer

- DNA-baserte medisiner - som coronavirus-vaksinen - har en god sikkerhetshistorikk, sier Jeffrey Richardson, talsperson for det amerikanske legemiddelfirmaet Inovio, til Dagbladet.

- Vi har behandlet over 2000 personer med teknologien vår, og har klinisk erfaring med å utvikle en vaksine mot MERS - som er et annet coronavirus. Det gjør at vi er trygge på at vi kan gå videre med INO-4800.

INO 4800 er vaksinen som har gjort at Inovio har fått stiftelsen til Microsoft-gründer Bill Gates i ryggen i sin kamp for å utvikle en vaksine mot coronaviruset. Jeffrey Richardson sier selskapet har jobbet med vaksinen helt siden 10. januar.

- Da fikk vi tilgang på en prøve av Covid-19-viruset. Vi begynte umiddelbart arbeidet med å lage en DNA-basert vaksine. Vi hadde et utgangspunkt ferdig i løpet av tre timer – og begynte umiddelbart arbeidet med syntese av data fra forskjellige kilder, og så produksjon.

- Når vil den bli tilgjengelig for vanlige borgere?

SPYTTER INN: Bill Gates.
Foto: Mette Randem / Dagbladet
SPYTTER INN: Bill Gates. Foto: Mette Randem / Dagbladet Vis mer

- Vi tester vaksinen på laboratoriet nå, og begynner testing på mennesker i april, sier Richardson.

Nå har selskapet fått 500 Bill Gates-millioner for å utvikle vaksinen enda raskere. Vaksinen skal først testes på noen utvalgte frivillige fra Universitetet i Pennsylvania og på et testsenter i Kansas City, før lignende tester skal utføres i Kina og Sør-Korea.

- Vaksiner har reddet millioner av liv opp igjennom. Men en kompliserende faktor er at det ofte tar opptil 2-3 år å utvikle en vaksine. Det er åpenbart at vi ikke har 2-3 år i den situasjonen vi er i nå. Fordelen med måten vi utvikler vaksiner på er at våre vaksiner ikke trenger å lagres nedfryst, slik flere andre typer trenger. Vi jobber nå så fort – og med et så stort omfang – som det er mulig.

- Hvorfor sprer coronaviruset seg så raskt?

- Et aspekt som gjør det veldig vanskelig å kontrollere Covid-19 er at du kan være smittet, og likevel gå symptomfri i en lang periode. At vi reiser så mye som vi gjør, gjør også at viruset sprer seg veldig effektivt.

Kina tidlig ute

Samtidig som Inovios vaksine skal testes i Kina, driver kineserne også egne forsøk. Det samme gjør forskere i Russland.

Zheng Zhongwei, leder for utviklingssenteret til Den nasjonale helsekommisjonen i Kina, var tidlig ute med å annonsere framgang i å lage en vaksine mot viruset.

Zhongwei har ikke besvart Dagbladets henvendelse, men uttalte til statseide Xinhua at kinesiske forskere hadde tett dialog med Verdens helseorganisasjon for å lage en vaksine som vlile være gyldig verden over. - Målet vårt er å slippe vaksina på markedet så fort som mulig, samtidig som vi må sørge for at den både er sikker og effektiv.

POSITIVE TING: TV-lege Wasim Zahid oppgir fem grunner til optimisme under den pågående coronakrisen. Video: Wasim Zahid Vis mer

Også denne vaksinen skal etter planen testes på mennesker fra april.

Men selv om landenes eksperter klarer å hjelpe hverandre med testing av vaksiner, hindrer ikke det maktapparatet i både USA og Kina i å slenge med leppa.

De to stormaktene er allerede er i gang med å legge skylda for coronaviruset på hverandre.

Hele Norges coronakart