Slik skal denne roboten redde liv

Skal ikke la seg hindre av noe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): DARPA, et byrå under det amerikanske forsvarsdepartementet, har mål om å sikre at USA beholder sitt teknologiske forsprang på det militære området, også i framtida.

Derfor jobber DARPA stadig med å utvikle roboter som skal kunne bidra der menneskene ikke strekker til i felten.

Blant disse er den lynraske landroboten Cheetah, som tidligere i høst imponerte med å løpe i utrolige 45 km/t og dermed også knuste OL-vinner Usain Bolts (26) rekord.

Men DARPA jobber ikke bare med å utvikle roboter som kan greie å slå selveste Bolt på løpebanen og få amerikanske motstandere til å skjelve i knærne.

Skal brukes til katastrofehjelp Byrået er nemlig også opptatt av å lage roboter som kan gjennomføre humanitær katastrofehjelp på kortere tid enn mennesker ville greie.

Hovedmålet til DARPA-programmet DARPA Robotics Challenge (DRC) er derfor å utvikle landroboter som kan utføre komplekse oppgaver i farlige, vanskelige og menneskekonstruerte miljøer.

«Ofte sitter eksperter inne med kunnskapen som trengs for å forebygge ytterligere skadeomfang både i naturlige og menneskeskapte katastrofer, men samtidig har de ikke mulighet til å gå nærme nok til å fullføre sitt oppdrag, enten det er på grunn av kjernefysisk forurensing, intenst press, strukturell ustabilitet eller andre trusler mot menneskelig sikkerhet,» heter det på konkurransens hjemmesider.

Nå inviteres «mannen i gata» til å være med å gjøre roboter så robuste og smarte at de kan fungere i miljøer der mennesker ikke strekker til, og også gjennomføre grunnleggende oppgaver som er nødvendig i en krisesituasjon.

Manøvrerer seg forbi hindringer Her forventes det at de ulike robotene også skal være i stand til å bruke alt fra verktøy til kjøretøy med ulike spesifikasjoner.

«DRC er strukturert for å øke mangfoldet av innovative løsninger ved deltakelse fra hele verden, inkludert universiteter, små, mellomstore og store bedrifter, enkeltpersoner og grupper med ideer om hvordan avansere roboter,» skriver DARPA på sine egne hjemmesider.

Til den jobben utvikler DARPA nå selv en Atlas-robot.

I et nytt videoklipp viser byrået nå sin Pet-Proto-robot og hvordan den takler å møte ulike hindringer, som trapper og hull. Roboten må manøvrere seg over og rundt de forskjellige hindringene.

Pet-Proto er en forgjenger til DARPAs Atlas-robot, som gjennom DRC kan komme til å møte flere av de samme hindringene som vises i videoklippet, i tillegg til en rekke andre oppgaver.