<strong>KONTROVERSIELT:</strong> Denne soldaten får en dose anti-selvmord i form av en nesespray. Foto: U.S. Airforce
KONTROVERSIELT: Denne soldaten får en dose anti-selvmord i form av en nesespray. Foto: U.S. Airforce Vis mer

Slik skal det amerikanske forsvaret redusere antall selvmord

Har utviklet en nesespray til rundt 18 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Antall selvmord i det amerikanske forsvaret har økt med 18 prosent sammenlignet med fjoråret, skriver nyhetsbyrået AP.

Det vil si at én amerikansk soldat tok livet sitt hver dag, skriver Business Insider.

- Selvmord er den tøffeste fienden jeg har møtt i mine 37 år i militæret, sa general Lloyd J. Austin på en pressekonferanse da selvmords-tallene ble lagt fram, melder The Daily.

- Med det sagt, tror jeg likevel det er mulig å unngå selvmord, sier han videre.

Nesespray University of Indiana research center har fått utdelt tre millioner dollar (rundt 18 millioner kroner, journ. anm.) for å finne en løsning på problemet.

Svaret ble en nesespray.

Forskerne fant et naturlig nevrokjemikal kalt tyreotropin-utløsende hormon som har euforiske, beroligende og anti-depressive effekter.

Nesesprayen kommer på et kritisk tidspunkt hvor flere soldater tar selvmord enn soldater som blir drept i krig.
Ifølge forskerne er denne nesesprayen mulig å lage på grunn av gjennombrudd i nanoteknologi.

Det vil over de neste årene blir forsket mer på denne sprayen, og hvis det er en suksess kan det blir tilgjengelig for ikke bare militæret, men også sivile.

- Norske soldater rammes Også norske soldater kan slite med ettervirkningene av å ha vært i en krigssone.

Flere hundre norske soldater vil i løpet av året ha returnert fra Afghanistan. Overgangen fra en krigssone til Norge kan bli utfordrende, mener Forsvarets sjefpsykiater

- Vi sender folk i krig, uansett hva man vil kalle det. Da må man være klar over at det har konsekvenser. Folk blir skadet både fysisk og psykisk, har Forsvarets sjefpsykiater, Jon Reichelt, sagt til NTB tidligere.

Ifølge sjefpsykiateren er kroppen konstant i beredskap når man oppholder seg i en krigssone.

- Man er i en konstant stressituasjon. På godt norsk skrur nervesystemet seg på. Det er fornuftig, men det tar ofte litt tid å lande mentalt når man kommer hjem. Man kan sove dårlig og være sliten og utmattet, samtidig som man er rastløs og urolig, forteller Reichelt.

«Mellomlanding» Såkalt mellomlanding ble i 2011 iverksatt for alle soldater som returnerer fra Afghanistan. Det innebærer at kontingentene mellomlander og skjermes før ankomst til Norge. Formålet er å omstille soldatene fra stridsmodus til et Norge i fred, skriver NTB videre.

- Mellomlandingen har vært bra. Man har alltid folk rundt seg som man kan prate med, både om emosjonelle ting, men også om hva som har vært bra, og hva som kunne blitt gjort bedre, sier fenrik Richard Hansson, som i juli i år returnerte fra Afghanistan.

Angst og depresjon Sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, viseadmiral Haakon Bruun-Hansen, sier utenlandstjenesten til soldatene står i sterk kontrast til det som venter dem i Norge.

- Forskjellen fra Afghanistan - hvor du nesten daglig setter ditt eget liv i fare - til det fredfulle Norge, den er veldig stor. Det er mange i Norge som ikke forstår hva soldatene våre har deltatt i, mener Bruun-Hansen.

- Noen soldater vil få angst og depresjon. Det er lett å vente med å ta kontakt fordi man tenker at det går over. Psykiske plager synes jo ikke på utsiden, så andre ser det ikke, sier Reichelt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer