Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik skal det gjøre:

Romfarerens norske slektninger avslører at Christer skal sette kosmisk freesbee-rekord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I Drammen sitter onkel og tante Fuglesang. De er spente hvordan nevøen og svensk-norske Christer Fuglesang klarer seg om bord på romfergen Discovery, som i kveld ankommer den internasjonale romstasjonen.

- I kveld ser vi på NASA-tv

Det er en stolt onkel som snakker med Dagbladet.no dagen etter at nevøens romferge, Discovery, foretok en feilfri oppskytning fra romsenteret i Florida.

- Vi har vært på helgetur, men i kveld skal vi følge dokkingen på NASA-tv via internett, sier onkel Einar Fuglesang til Dagbladet.no.

NASAs nett-tv finner du her. Der kan du følge romferden live.

(Se i programmet for sendingene, finn tidspunktet i GMT og legg til en time, så har du sendeplan med norske tidspunkter)

Live dekning fra dokkingen med den internasjonale romstasjonen begynner klokken 21.05 i kveld.

Onkel Fuglesang forteller at han har fulgt nøye med på romferden. På torsdag var han invitert til Norsk Romsenter som avholdt seminar om oppskytningen. Et av foredragene handlet om utfordringene Christer møter når han skal montere ekstra solcellepaneler utenpå romstasjonen for, slik at det kan produseres mer strøm til driften av den høyteknologiske romboligen.

DETTE GJØR CHRISTER I MORGEN: Her går astronauten Chris A. Hadfield i verdensrommet i 2001. I morgen skal svensk-norske Christer Fuglesang (t.v.) gjøre det samme. Foto: NASA
DETTE GJØR CHRISTER I MORGEN: Her går astronauten Chris A. Hadfield i verdensrommet i 2001. I morgen skal svensk-norske Christer Fuglesang (t.v.) gjøre det samme. Foto: NASA Vis mer

- Det er ikke enkelt å arbeide på utsiden av romstasjonen. Skrur du inn skruer, så står de jo stille mens du selv går rundt der ute, forteller onkel Fuglesang.For å løse problemet skal Christer spenne fast beina og bruke spesialverktøy som ikke krever store krefter.

Snakker «svorsk»

Christers romtur har ikke gått upåaktet hen i Sveriges aviser.

- De skriver jo mer om ham enn britene gjør om kongefamilien sin, sier onkel Fuglesang.

Barna til onkel Fuglesang kjenner Christer godt. Da Christer bodde i Sverige, før han etablerte seg i Florida for å trene på NASA-senteret, lærte han barna opp i freesbeekasting. Og læremesteren var ingen «hvem-som-helst».

Christer har vært Sverigemester i freesbeekasting. Og skal vi tro onkel Fuglesang, så har Christer planer om å sette verdensromrekord.

Rekordforsøk?

- Jeg hørte at han har med seg freesbeen opp i rommet for å sette ny romrekord.

image: Slik skal det gjøre:

- Men hvor skal han kaste den?

- Nei, det er vel ikke bare å kaste den ut døra. Men han skal ut å gå i verdensrommet i morgen, så vi får se, sier onkelen.

Vanligvis bor Christer i USA, men for et par år siden besøkte han en tante i Norge.

- Broren min snakker jo utmerket norsk, men Christer snakker litt mer «svorsk», sier Fuglesang.

I Norge følger mange med fra sofaen når når Christer er på tv.

- Han et par hundre slektninger i Norge, sier onkel Fuglesang, som ikke har sett Christer på flere år, men ikke utelukker at romhelten kommer til Norge etter landingen neste uke.

I 2006 har det vært fire romturister ombord den internasjonale romstasjoenen. Det har de betalt rundt 130 millioner hver for. Slike reiser er spådd å bli langt billigere i fremtiden, men onkel Fuglesang er fornøyd med å ha en jobb med begge beina plantet på jorda. Han jobber som advokat, og tror ikke at han skifte yrke eller vil reise til verdensrommet, selv om han får muligheten til en charterreise.

- Det virker litt komplisert med toalettbesøk og sånt.

- Så du venter på advokatmaten når kunder kommer skuffet hjem fra verdensrommet?

- Hehe. Ja, kanskje det.

HILSEN ONKEL FUGLESANG: Einar Fuglesang bor i Drammen. Hjemmefra følger han spent med på nevøens tur til verdensrommet.
FUGLESANG PÅ VEI: Med hilsnen «heia Sverige, heia Norge, heia Europa» forlot Christer Fuglesang Florida og jordas overflate grytidlig i går morges.
Hele Norges coronakart