Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik skal Erna sjarmere Obama til å gjøre mer

- Han tåler å få en morsomhet tilbake, sier statsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Selv om regnet plasket ned utenfor og ødela deler av velkomstseremonien for Erna Solberg og de fem andre nordiske statslederne, kunne velkomsten de fikk av USAs president, Barack Obama, i Det hvite hus i Washington D.C. fredag knapt vært hjerteligere.

Allerede fra starten av sørget Obama for latter.

- Noen av oss liker å danse til Abba. Og jeg forstår at Finland har den største tettheten av heavy metal-band i verden. Noen ganger kan de nordiske språkene høres ut som «Game of Thrones», sa presidenten.

Deretter fortsatte Solberg i samme spøkefulle stil.

- Nå som du gjør det meste ut av ditt siste år i Det hvite hus, merker vi oss gladelig at du åpenbart har spart det beste til slutt, sa Solberg.

Etter møtet var hun strålende fornøyd da hun møtte norsk presse.

- Personkjemien er god. Han er morsom og har en lett replikk. Han tåler også få en morsomhet tilbake, sier Solberg.

- Nesten litt kjedelig - Hvordan er det for deg personlig og som statsminister å komme hit?

- Det er veldig fint, og det er et flott bygg. Jeg var jo her i april også så dette var en litt annen og tettere form for møtearena, sier Solberg til Dagbladet.

Ved avslutningen av møtet hyllet Obama også de nordiske landene.

- Vi er jo så enige at det nesten er litt kjedelig sammenliknet med andre multilaterale møter jeg er i, spøkte den amerikanske presidenten.

LATTER: Sveriges statsminister Stefan Löfven, Solberg og Obama.
I MØTE: De nordiske statslederne diskuterte viktige temaer med Obama i Det hvite hus.
FORNØYD: Erna Solberg var strålende fornøyd etter møtet med Barack Obama i Det hvite hus.
I ROSEHAGEN: Foruten Erna Solberg er æresgjestene til Barack Obama Finlands president Sauli Niinistø, Sveriges statsminister Stefan Løfven, Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen og Islands statsminister Sigurdur Ingi Johannsson.
GOD STEMNING: Sveriges statsminister Stefan Löfven, Solberg og Obama.
PYNTET: Nordiske flagg var hengt opp i lyktestolpene rundt Det hvite hus.
KORTESJE: Hver av de fem nordiske statslederne fikk sin egen kortesje.
LYTTET: Obama lytter når Erna Solberg taler.

Overfor Dagbladet sier imidlertid Solberg at de seks landene ikke er samstemte i alt. 

- Vi og USA har kanskje litt ulike vurderinger om noen saker. Og det er ulike vurderinger mellom de fem nordiske landene også. Men jeg tror det er et fellesskap mellom USA og de nordiske landene på ønsket om at vi har et godt multilateralt samarbeid i verden, og at alle bidrar. Samtidig har litt ulike roller fordi USA er en stormakt, mens de fem nordiske landene er små land. De kan bidra mye, men de får en litt annen rolle i det internasjonale samarbeidet.

Sikkerhet, klima og handel Likefullt klarte USA, Norge, Sverige, Finland, Danmark og Island å bli enige om en 14 sider lang erklæring. Der heter det at landene har har forpliktet oss til å styrke vårt samarbeid om de viktigste internasjonale spørsmålene knyttet til sikkerhet og forsvar, migrasjon og flyktninger, klima, energi og Arktis og økonomisk vekst og global utvikling, heter det i uttalelsen.

Den innebærer også at:

• At USA, Norge og Island forplikter seg til å ratifisere klimaavtalen fra Paris.

• Understreker Natos betydning for sikkerhetspolitikken, og viktigheten av at USA prioriterer nordområdene.

• Gjentar at Russland har ansvaret for situasjonen i Ukraina og at sanksjonene må videreføres samtidig som landene ønsker dialog med Russland.

• Fortsatt handel mellom USA og de to nordiske landene utenfor EU, Island og Norge. Ettersom USA og EU forhandler om handelsavtalen TTIP, har norske myndigheter vært bekymret for at det kan bety at norske eksportører får det langt tøffere.

- Ingen dans Natt til lørdag er de nordiske statslederne med ektefeller og 400 gjester invitert til en storslått statsmiddag i Det hvite hus. Der har den norske statsminister selveste Obama til bords mens blant annet artisten Demi Lovato skal opptre.

- Det betyr muligheten for å ta opp litt mer uformelt saker som ikke nødvendigvis er de viktigste å ta opp når alle fem landene har et møte med Obama. Også er det en mulighet for å gå i dybden på enkelte temaer, sier Solberg til Dagbladet.

- Hvilke temaer?

- Noen av temaene har vi diskutert allerede i dag. Det er den sikkerhetspolitiske situasjonen, utviklingen i Russland. Det er nordområdene og maritime strategier. Det andre som er viktig er fellesskapet vi har på internasjonale spørsmål. Vi ønsker å trekke USA mer med i arbeidet vi gjør på regnskog, for jenter og utdanning, og for å nå bærekraftsmålene. Her kan USA løftes enda mer, sier Solberg.

Samtidig vil de trolig også få anledning til å fortsette sin spøkefulle tone sammen om mindre alvorlige temaer. Imidlertid er det dessverre ikke lagt opp til at de to statslederne får danset.

- Jeg tror ikke det blir noen dans i dag. Det har i hvertfall ikke jeg fått beskjed om, sier Solberg og smiler til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!