Slik skal Googles hemmelige superlab gi hele verden trådløst internett

Et nettverk av frittflygende ballonger i stratosfæren er løsningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Google X lanserer i dag et prosjekt som kan endre hvordan verden er knyttet sammen: Ballongdrevet trådløst internett. Målet er at den fattige delen av verden, som ennå ikke har kommett seg på nett, kan bli med i nettrevolusjonen og få tilgang til undervisning, legehjelp og all verdens innovasjon.

Google X er internettgiganten Googles hemmelige superlab, som blant annet står bak selskapets førerløse biler og Googles nye databriller.

I utgangspunktet arbeider ikke Google X for å øke selskapets bunnlinje, men det er ikke vanskelig å tenke seg at et selskap som lever av å selge annonser, vil tjene gode penger på å få noen milliarder mennesker til knyttet opp til internett. Spesielt hvis de selv står som portvoktere.

Test i gang I første omgang skal Google gjennomføre en test på New Zealand, der 30 ballonger skal gi 50 testbrukere internett med 3G-hastighet. Google er nok fullt klar over at ideen om å tilby internett ved hjelp av ballonger som flyr fritt i lufta, høres luftig ut, og prosjektet har fått navnet «Project Loon».

- Vi løser problemet med noen komplekse algoritmer og masse datakraft, heter det i en uttalelse fra selskapet, som vil bruke værdata for å kunne forutse hvor ballongene vil fly.

Flyr over været Ballongene vil ikke være til fare for sivil luftfart og ikke bli påvirket av været, alt det unngår ballongene ved å fly ca 20 km over havet. Der vil ballongene seile på strømmer som de kan veksle mellom ved å senkes og heves.

Ballongene vil så danne et globalt nettverk som sikrer nettilgang - uansett om du befinner deg i midt i Sahara, i Amazonas innerste avkrok eller på toppen av Mount Everest (så lenge du har god nok antenne).