Slik skal Hagen knuse fiendene

Den bitre maktkampen i Fremskrittspartiet trappes opp. Lørdag vil Carl I. Hagen og sentralstyret starte en prosess for å bli kvitt flere navngitte Frp-topper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp-ledelsen vil bruke 25 skriftlige klager mot Frp-verstingene som brekkstang for utrenskningene. Hagens motstandere mener klagene er «falske».

Dagbladet har fått innblikk i den brutale hatkampen som nå raser i landets største parti - Fremskrittspartiet. Partiledelsen - Carl I. Hagen, nestlederne Siv Jensen, Terje Søviknes og generalsekretær Geir Mo - utarbeider nå en strategi som betegnes som et endelige oppgjør med «verstingene» i Fremskrittspartiet.

Det er et dristig spill. I store deler av partiet er oppfatningen at råkjøret vil ødelegge for partiets oppslutning. En sentralt medlem i Frp's stortingsgruppe er ikke snauere enn å karakterisere formannens planer som et «diktatorisk maktovergrep mot demokratisk valgte representanter».

Hoderulling

Hodene som i første omgang vil rulle, er fire til seks sentrale Frp-politikere i Oslo. Deriblant er fylkesleder og stortingsrepresentant Dag Danielsen.

Dette er personer som i mange år har påført Hagen og partiformannens favoritter i Oslo en rekke nederlag. Maktbasen til Dag Danielsen har effektivt holdt personer som Peter N. Myhre, Svenn E. Kristiansen, Siv Jensen og Henning Holstad utenfor topposisjonene. På årsmøte etter årsmøte har disse blitt ydmyket og presset nedover på listene av Danielsen og hans superlojale tilhengere. Nå skal Carl I. Hagen ha hevn.

Men da må Hagen legge seg ut med det meste av Oslo-partiet. Opp mot 15 av bydelsforeningene skal ha uttrykt støtte til det sittende styre.

Partiledelsen er mer nervøs for et opprør i stortingsgruppa der Danielsen har sterke støttespillere. Frp-ledelsen satser på at ingen tør å legge seg ut med Carl I. Hagen i frykt for å miste stortingsplassen ved neste valg.

Bestillingsverk

Lørdag er et av de viktigste sentralstyremøtene i Frp på lang tid. På dagsordenen står situasjonen i Oslo-partiet. Det er her den intrikate suspensjonsprosessen vil starte. Dagbladet vet at partiledelsen vil legge på bordet 25 skriftlige klager fra enkeltpersoner, grupper og bydelslag. Dette er alt fra krav om eksklusjon av hele styret i Oslo Frp, til klagebrev fra «slitne» medlemmer som vil gi opp politisk arbeid dersom ikke sentralstyret rydder opp i Oslo-partiet.

Dag Danielsens venner både på Stortinget og ellers i partiet, karakteriserer de 25 klagene som det reneste bestillingsverk - et påskudd Hagen trenger for å få støtte av sentralstyret.

Dette er strategien

Partiledelsens strategi er at lørdagens sentralstyremøte vil ende opp med suspensjonsforslag på navngitte Oslo-politikere.

  • I første rekke er det: Leder Dag Danielsen, nestlederne Sissel Dagslet og Flemming Dahl og styremedlem Tore Egge. Dette er den såkalte firerbanden.
  • Først på neste møte, 16. desember, vil beslutningen falle. Da overholdes fristen for motsvar.
  • Danielsen og co. kan da bli suspendert fra å ha tillitsverv i partiet, ikke fra partimedlemskapet.
  • Suspensjonen vil være tidsavgrenset, men vil i alle fall gjelde til årsmøte og nominasjonsmøte er gjennomført i Oslo Frp på nyåret. Dermed kan de verken velges til styreverv eller som kandidater til stortingsvalget.

På denne måten tror partiledelsen de kan forhindre splittelse i bystyregruppa og redde Frp's makt i den aktuelle byrådssituasjonen i Oslo kommune. Selv om noen av Frp's bystyremedlemmer blir suspendert, er de fortsatt Frp-medlemmer og må følge partiet lojalt. Hadde de derimot blitt ekskludert, ville de vært fristilt.

<B>TAR GREP:</B> CArl I. Hagen har strategien klar for å få det som han vil.