Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik skal han lokke kommunene sammen

Tvang står ikke på dagsorden. Kommunesammenslåing skal skje frivillig, sier kommunalminister Jan Tore Sanner. Men han har en sekk med gulrøtter og en pisk med nye, kommunale plikter.

HAR GULRØTTER: Kommunalminister Jan Tore Sanner har også en god del ansvarsoppgaver som kommunene skal overta fra stat og interkommunale selskaper. Sanner har ingen illusjoner om at prosessen med kommunesammenslåing blir enkel. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
HAR GULRØTTER: Kommunalminister Jan Tore Sanner har også en god del ansvarsoppgaver som kommunene skal overta fra stat og interkommunale selskaper. Sanner har ingen illusjoner om at prosessen med kommunesammenslåing blir enkel. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det 50 år siden sist vi hadde en stor kommunereform i Norge, da gikk vi fra 700 til 400 kommuner. Tida er inne til å diskutere hvordan kommunene skal gi bedre tjenester de neste fem - ti - tjue årene. Vi ser på dette som en demokratireform, ikke en Høyre-Frp-reform, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Foreløpig er han klarest på hva han ikke skal gjøre for å få kommuner til å slå seg sammen.

Utelukker tvang - Vi skal ikke bruke den danske modellen med et gitt innbyggertall per kommune. Til det er geografien i Norge for mangfoldig. Og vi skal ikke tegne kartet i Oslo, sier Sanner.

- Kan det bli snakk om tvang?

- Det står ikke på dagsorden, sier Jan Tore Sanner.

Det er noen år siden han tok til orde for det. Nå understreker han at reformen skal spille på lag med kommunene og partiene på Stortinget. Kommunesammenslåing er et sensitivt tema, men Sanner viser til at det er bred politisk oppslutning om at det trengs en reform. Nå er han i gang med å designe prosessen.

- Jeg er ekstremt fokusert på å oppnå resultater. Da handler det ikke om å få de største overskriftene nå, men om å få til en godt forankret prosess, sier Sanner.

Sist fredag hadde han møter med alle de parlamentariske lederne på Stortinget. Før jul skal han ha møte med KS. Han skal på reiser rundt om i landet.

- Nesten hver dag får jeg henvendelser fra små og store kommuner, som nå skal sette i gang. Det er mange prosesser på gang allerede. Lokale initiativ tas i Troms, i Nordland, i Lofoten, i Valdres og i Vestfold. For litt siden var jeg på et møte i Østfold, også der var det stor interesse, forteller statsråden.

Gulrøtter og nye oppgaver Ifølge Sanner er det aktuelt å støtte opp om sammenslåingen med økonomiske virkemidler.

- Gulrøtter kan bli aktuelt, sier han.

Selv om han ikke vil snakke om tvangsvedtak i Stortinget, vil endrede krav til hva en kommune skal levere i praksis kunne tvinge fram sammenslåinger.

- Målet er at kommunene skal løse flere oppgaver selv og få mer ansvar og selvstyre. I dag er de interkommunale selskapene nødvendige, men jeg mener at målet er at kommunene skal løse flere oppgaver selv og få mer ansvar og selvstyre. Vi vil også flytte oppgaver fra stat til kommune. Vi ønsker blant annet å gi kommunene større ansvar i arealpolitikken, der Fylkesmannen har et stort ansvar i dag. Men da må vi få sterkere fagmiljøer i kommunene.

Hele begrunnelsen til Sanner er at tjenestetilbudet skal bli bedre. Han har ikke noe svar på hvordan dét skal måles.

- Vi har stor tro på at større fagmiljøer vil gi bedre tjenester.

- Kan det tenkes at man også vil spare penger?

- Det er ikke formålet.

- Kan en kommune med bare 2000 innbyggere levere godt nok tilbud?

- Den kan det. Også etter reformen vil det være noen kommuner med få innbyggere og stort areal.

Sanner tror også at sammenslåing kan gi bedre arealutnyttelse.

 - Noen steder, som på Nedre Romerike, kan man kaste ball mellom rådhusene. Kommunene vokser, og når hver kommune planlegger innenfor sine grenser, blir det ikke alltid god arealutnyttelse, sier Sanner.

Forberedt på bråk Jan Tore Sanner er forberedt på kommunalt bråk.

- Jeg har ingen illusjoner om at dette vi bli lett. Det vil bli krevende. En ting er å si at her er det utfordringer, en annen ting er å gjennomføre det, med tanke på navn på kommunen, hvor kommunesenteret skal ligge, og så videre. Men hvis du spør folk flest om de tror kommunegrensene ser annerledes ut om 20 år, svarer de fleste ja. Er det ikke da lurt å starte nå? I motsetning til Danmark, som var preget av at de måtte kutte samtidig, så bør og kan vi gjøre det mer smidig, sier han.