Slik skal han lokke kommunene sammen

Tvang står ikke på dagsorden. Kommunesammenslåing skal skje frivillig, sier kommunalminister Jan Tore Sanner. Men han har en sekk med gulrøtter og en pisk med nye, kommunale plikter.

HAR GULRØTTER: Kommunalminister Jan Tore Sanner har også en god del ansvarsoppgaver som kommunene skal overta fra stat og interkommunale selskaper. Sanner har ingen illusjoner om at prosessen med kommunesammenslåing blir enkel. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
HAR GULRØTTER: Kommunalminister Jan Tore Sanner har også en god del ansvarsoppgaver som kommunene skal overta fra stat og interkommunale selskaper. Sanner har ingen illusjoner om at prosessen med kommunesammenslåing blir enkel. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det 50 år siden sist vi hadde en stor kommunereform i Norge, da gikk vi fra 700 til 400 kommuner. Tida er inne til å diskutere hvordan kommunene skal gi bedre tjenester de neste fem - ti - tjue årene. Vi ser på dette som en demokratireform, ikke en Høyre-Frp-reform, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Foreløpig er han klarest på hva han ikke skal gjøre for å få kommuner til å slå seg sammen.

Utelukker tvang - Vi skal ikke bruke den danske modellen med et gitt innbyggertall per kommune. Til det er geografien i Norge for mangfoldig. Og vi skal ikke tegne kartet i Oslo, sier Sanner.

- Kan det bli snakk om tvang?

- Det står ikke på dagsorden, sier Jan Tore Sanner.

Det er noen år siden han tok til orde for det. Nå understreker han at reformen skal spille på lag med kommunene og partiene på Stortinget. Kommunesammenslåing er et sensitivt tema, men Sanner viser til at det er bred politisk oppslutning om at det trengs en reform. Nå er han i gang med å designe prosessen.

- Jeg er ekstremt fokusert på å oppnå resultater. Da handler det ikke om å få de største overskriftene nå, men om å få til en godt forankret prosess, sier Sanner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer