Slik skal han rydde i Nav

Torbjørn Røe Isaksen fikk Nav-skandalen i fanget som nyslått arbeidsminister. Han tror regelverket kan ha vært praktisert feil også på andre områder.

RYDDEPLAN: Torbjørn Røe Isaksen har nettopp flyttet inn på kontoret i Arbeidsdepartementet. Første prioritet er å rydde opp etter Nav-skandalen og sørge for at alle berørte får hjelp, sier han. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
RYDDEPLAN: Torbjørn Røe Isaksen har nettopp flyttet inn på kontoret i Arbeidsdepartementet. Første prioritet er å rydde opp etter Nav-skandalen og sørge for at alle berørte får hjelp, sier han. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I dette eksklusive intervjuet med Dagbladet lanserer Høyre-statsråden ti konkrete tiltak for å rydde opp i det han beskriver som «en av de mest alvorlige sakene i norsk forvaltning noensinne».

- Den har rammet mange enkeltmennesker og familier. Derfor er det helt riktig og nødvendig at regjeringen har kommet med en uforbeholden unnskyldning på vegne av det offentlige, sier Torbjørn Røe Isaksen.

MÅ RYDDES OPP: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommenterer Nav-direktør Sigrun Vågengs beslutning om å gå av i august. Reporter og video: Mats Rønning. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Første prioritet blir å sikre at alle berørte får den hjelpen de trenger. Det innebærer å betale ut penger til dem som urettmessig er trukket i ytelser samt få på plass ordningen med fri rettshjelp og en ny klagenemnd for de berørte.

Røe Isaksen beskriver kjernen i saken på følgende måte: Folk har havnet i fengsel, som ikke skulle være der.

- Det er det som gjør den så alvorlig og så annerledes enn andre EØS-saker som jeg har jobbet med som statsråd, sier den tidligere kunnskaps- og næringsministeren.

Han velger å poengtere at Nav ufortrødent skal fortsette arbeidet med å avsløre trygdesvindel:

- Men det er uhyre viktig at de som blir avslørt, blir tatt på riktig grunnlag, understreker han.

Kan vokse

Ryddeplanen til Torbjørn Røe Isaksen viser at regjeringen ikke tør utelukke at nye saker kan dukke opp. I punkt 3 står det nemlig at det skal undersøkes om regelverket er brukt feil på «andre områder».

Torbjørns ryddeplan

1. Sikre at alle som er berørt får hjelpen de trenger. Det innebærer å utbetale penger og tilby fri rettshjelp.

2. Vurdere delrapporten som kommer i starten av februar fra granskingsutvalget, om lovforståelsen før 2012.

3. Fortsette arbeidet med å undersøke om det finnes andre områder der regelverket er brukt feil.

4. Et særskilt oppdragsbrev til Nav i februar om videre oppfølging

5. Etablere et lovutvalg som skal vurdere endringer i norsk trygdelovgivning med tanke på EØS-regelverket.

6. Opprette en egen klagenemnd for de berørte.

7. Sørge for bedre informasjonsflyt mellom Nav, Trygderetten og Riksadvokaten.

8. Følge opp alle læringspunkter, også den endelige rapporten fra granskingsutvalget.

9. Styrke EØS-kompetansen i forvaltningen.

10. Se nærmere på aktivitetskravene i aktuelle kontantytelser som arbeidsavklaringspenger og sykepenger.

- Vi har gitt Nav i oppdrag - og vi holder på selv også – å undersøke om regelverket er brukt feil også på andre områder. Kanskje ikke akkurat innenfor den samme problemstillingen med artikkel 21 i EUs trygdeforordning, men andre tilsvarende problemstillinger, sier statsråden.

- Men for snaut to uker siden konkluderte Nav selv med at det ikke er funnet nye områder hvor rettsanvendelsesfeil har ført til feilaktig tiltale eller tilbakekreving av ytelser. Stoler du ikke på det Nav sier?

- Det Nav så langt har meldt tilbake til oss, er at de ikke har funnet noen systematiske feil på de andre områdene. Så vil det være behov for rettslige avklaringer rundt dette.

-Jeg tror det er en god sjanse for at det er flere områder hvor regelverket er blitt praktisert feil. Rett og slett, sier Røe Isaksen og fortsetter:

- Nå må vi benytte anledningen til å finne ut av dette. Det skjer en løpende avklaring av spørsmål som Nav løfter til departementet og praksis legges om når den juridiske gjennomgangen viser at det er behov for det.

- Hvilke områder tenker du på da? Er det andre typer ytelser du snakker om?

- For å si det veldig enkelt: Vi må se på alle ytelser på alle områder som vi har ansvar for i Arbeids- og sosialdepartementet og som er knyttet til EØS-regelverket.

Skal lete med lys og lykte

Røe Isaksen minner om at forgjengeren Anniken Hauglie allerede i sin Nav-redegjørelse for Stortinget i fjor høst slo fast at det kunne komme mer i kjølvannet av Nav-skandalen.

- Vi må lete med lys og lykte for å finne ut om det finnes flere slike saker, sier han.

Erna Solberg har tidligere bedt alle sine statsråder se etter mulige saker som har likhetstrekk med Nav-skandalen, altså om norsk praksis på andre områder er i overensstemmelse med EØS-avtalen.

- Den er ikke slik at den eneste problemstillingen knytter seg til om du som nordmann kan ta med deg ytelser utenlands. Det kan også være nordmenn som har bodd i EØS-land og kommer tilbake eller EØS-borgere og deres rettigheter i Norge, sier Røe Isaksen.

Svak kompetanse

I Navs internrevisjonsrapport går det fram at skandalen dels kan forklares ved mangelfull EØS-kompetanse, dårlig kommunikasjon internt og svak kapasitet.

- Dette skal vi ta tak i. Hvert år sender vi et tildelingsbrev til Nav. Nå kommer vi også med et særskilt oppfølgingsbrev, der vi blant annet tar utgangspunkt i denne rapporten skisserer hva vi mener etaten konkret bør følge opp, sier Røe Isaksen

Han mener et av hovedproblemene har vært at de som kunne mest om EØS-avtalen, satt for spredt i Nav-systemet. I tillegg mener han rutinene var for svake for når og på hvilken måte bekymringer fra ansatte kunne eller skulle løftes til et høyere og riktigere nivå.

-Men hva med departementets ansvar for å fange opp skandalen? Det ble jo flagget bekymring i møter mellom Nav og departementet?

- Som Anniken Hauglie har vært soleklar på: Nav har gjort feil. Og dette departementet har gjort feil. En av feilene var at man ikke stilte de helt nødvendige spørsmålene da de burde ha vært stilt.

Lovendringer

Opprettelsen av et eget utvalg som skal vurdere om den norske folketrygdloven bør endres som et resultat av Nav-skandalen, er også del av statsrådens ryddeplan. Det kan være nødvendig for å sikre bedre harmonering opp mot EØS-regelverket, mener Røe Isaksen.

Han varsler også tiltak som skal sikre bedre informasjonsflyt mellom Nav og Trygderetten på den ene siden og Riksadvokaten på den andre. Tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch har flere ganger kritisert det forhold at han ikke ble varslet tidligere da det ble sådd tvil om Navs praksis var lovstridig.

På lengre sikt lover Røe Isaksen at EØS-kompetansen i forvaltningen skal styrkes samt at læringspunktene fra den kommende eksterne granskingsrapporten skal følges opp.

- Utvalget skal ikke bare se på juridiske sider ved saken, men også hvordan dette kunne skje og hva som kunne vært gjort annerledes. Både fra Navs og vår side.

Tiltak for å øke kunnskapen om EØS på jussutdanningene er også aktuelt, sier han.

Skjerpede krav?

Regjeringen varsler også at den vil «se nærmere på» aktivitetskravene som stilles til mottakerne av de aktuelle kontantytelsene i Nav-skandalen. Dette er i hovedsak sykepenger og arbeidsavklaringspenger.

Røe Isaksen åpner for å skjerpe aktivitetskravene eller beholde dagens krav. Å fjerne dem, er uaktuelt.

- Vi ønsker fortsatt å ha aktivitetskrav i disse ytelsene. Men det kan bli nødvendig med visse tilpasninger.

-Skal dere skjerpe aktivitetskravene for i praksis å gjøre det umulig for trygdemottakere å ta med seg ytelsene utenlands?

- Nei, dette handler om at vi må ha aktivitetskrav som sikrer at du er med på det som trengs for å komme tilbake i jobb eller avklart for uføretrygd. Vi gjør ikke dette for å ramme brukerne, og jeg sier heller ikke at det nødvendigvis blir strengere krav. Men det er en mulighet.

Ingen ny Nav-reform

På spørsmål om han har hatt møter med sin forgjenger Anniken Hauglie om Nav-skandalen etter at det ble kjent at han skulle overta, svarer han som følger:

- Vi hadde en kort samtale, men det var ganske overordnet. Uansett er det sånn at det aller meste i denne planen kan legges fram nå, fordi jeg fortsetter den ryddejobben som Anniken Hauglie begynte på.

- Ser du behovet for en debatt om Nav? Bør etaten splittes opp eller organiseres på en ny måte?

- Jeg har sagt at Nav-reformen var dårlig tenkt og dårlig gjennomført. Men det er rundt ti år siden jeg sist sa det. Vi skal hele tiden se hvordan Nav kan bli bedre, men en ny stor reform nå vil skape unødvendig usikkerhet for de 19 000 ansatte i Nav og for brukerne, sier Røe Isaksen og konkluderer:

- Jeg kommer ikke til å bruke min tid på å tegne et nytt organisasjonskart for Nav. Det er det siste Nav trenger nå.

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer