FÅR SVI: Nå iverksetter USA sanksjoner mot Mahmoud Ahmadinejads Iran. Foto: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
FÅR SVI: Nå iverksetter USA sanksjoner mot Mahmoud Ahmadinejads Iran. Foto: EPA/ABEDIN TAHERKENAREHVis mer

Slik skal Hillary ta Iran

Har fått gjennomslag for sanksjoner på hjemmebane - og vil ha FN med på laget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Senatet har vedtatt lovgiving som gjør det mulig for president Barack Obama å innføre sanksjoner mot selskaper som selger bensin til Iran, melder NTB i natt norsk tid.

Et tiltakt kan eksempelvis være å nekte selskapene lån hos amerikanske banker.

Også selskaper som hjelper Iran med å bygge flere raffinerier, kan bli rammet av sanksjonene.

Bombeplaner?
Bakgrunnen for ønsket om å straffe iranske myndigheter, er frykt for at landet i hemmelighet utvikler atomvåpen. Før nyttår avslørte britiske The Times at Irans offisielle linje om at de kun vil utvikle kjernekraft til sivilt bruk ikke stemte med sannheten.

Også Representantenes hus har innført lovgiving om sanksjoner mot Irans bensinleverandører, og dette vedtaket må nå samordnes med vedtaket i Senatet, ifølge NTB.

I tillegg vil USA at FN skal vedta nye sanksjoner mot Iran. Utenriksminister Hillary Clinton benytter Afghanistan-konferansen i London til å ta opp dette temaet.

Kina i nøkkelrolle
Clinton sier til AP USA nå rett og slett ikke ser andre alternativer enn å hente fram pisken.

- Vi ønsker ikke å straffe det iranske folk, men å reagere på den iranske regjeringens atomprogram, sier Clinton.

Ifølge iranske Press TV er den voksende stormakten Kina, sammen med Russland, ansett for å være den største hindringen på veien mot å få sanksjoner godkjent i FN. Av den grunn satt Clinton seg ned med Kinas utenriksminister Yang Jiechi i London, og betegnet etterpå møtet som «produktivt».

En høytstående amerikansk tjenestemann sa senere at Kina ikke lenger utelukket sanksjoner mot Iran.

Clinton tok opp Iran med utenriksministrene fra Saudi Arabia, Emiratene, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia. Spesielt Frankrikes Bernard Kouchner og Storbritannias David Miliband støttes USAs ønske, ifølge Press TV.

I LONDON: Hillary Clinton bruker Afghanistan-konferansen også til å lobbyere for sanksjoner mot Iran. Foto: REUTERS/Stefan Wermuth
I LONDON: Hillary Clinton bruker Afghanistan-konferansen også til å lobbyere for sanksjoner mot Iran. Foto: REUTERS/Stefan Wermuth Vis mer