Slik skal Høyre få Nav ut av uføret

Høyre skal bli arbeidspartiet. Et nytt partiutvalg skal snekre ny arbeidslivspolitikk fram mot stortingsvalget i 2017.

SKAL LEDE UTVALG: Stortingsrepresentant Stefan Heggelund (H) skal lede et nytt utvalg som skal snekre ny arbeidspolitikk for partiet fram mot stortingsvalget i 2017. - Nav blir et selvfølgelig tema, sier Heggelund, som på tavla på stortingskontoret allerede har ført opp fire punkter til debatt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKAL LEDE UTVALG: Stortingsrepresentant Stefan Heggelund (H) skal lede et nytt utvalg som skal snekre ny arbeidspolitikk for partiet fram mot stortingsvalget i 2017. - Nav blir et selvfølgelig tema, sier Heggelund, som på tavla på stortingskontoret allerede har ført opp fire punkter til debatt. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Ikke la det være noen tvil: Arbeidsminister Robert Eriksson gjør en formidabel jobb. Men politikk er ikke en statisk øvelse, den utvikler seg, som samfunnet utvikler seg. Partiene skal være de viktigste politiske verkstedene, og skal vi klare det er vi nødt til å utfordre oss selv. Høyre har en politikk på dette området som vi mener er god, og som regjeringen følger opp. Men vi har fortsatt en stor utfordring med utenforskapet. Så hvor går de neste stegene?

Høyre-representant i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Stefan Heggelund, skal selv finne svaret på spørsmålet. Om kort tid setter Høyre ned et utvalg, ledet av Heggelund, som skal jobbe fram mot stortingsvalget i 2017 med å utvikle ny arbeidslivspolitikk som skal spilles inn i programprosessen.

Tilstanden i Nav er et selvfølgelig tema.

- Det står mye negativt om Nav i media. Når folk behandles urettferdig av Nav, så synes jeg det er bra at det kommer fram. Så må vi huske: De som jobber i Nav er førstelinja i sikkerhetsnettet vårt, som hjelper dem som faller utenfor. De jobber ikke alltid under optimale arbeidsforhold, sier en opplagt underdrivende Heggelund.

Seks datasystemer daglig Med seg får Heggelund partikollega Sveinung Stensland - resten av utvalgsmedlemmene skal plukkes ut den nærmeste tida. Heggelund har imidlertid allerede startet arbeidet, og lanserer fire punkter til debatt.

• Nasjonalt definert videreutdanning for Nav-ansatte:

- Det vil sikre god oppfølging i alle fylker. Det jobbes med videreutdanning i Nav i dag, men innsatsen varierer både fra fylke til fylke og fra Nav-kontor til Nav-kontor, sier han.

• Dialogen med lokalt næringsliv må forbedres:

- Det er for å sikre et skifte av forventninger og forpliktelser hos arbeidsgivere, eksempelvis i forbindelse med praksisplasser og tidsbegrenset lønnstilskudd, som bør økes.

• Færre datasystemer og mer automatisering for å avlaste Nav-ansatte:

- I dag må Nav-ansatte gjennom en rekke dataprogrammer hver eneste dag. Her er det fremdrift i IT-reformen, og det avlaster saksbehandlerne fordi man automatiserer det som kan automatiseres. Slik får de bedre tid til personlig kontakt med brukerne. Dette arbeidet må prioriteres, sier Heggelund.

- Gosys, Arena, Oskar, Sokrates, Qmatica og Navet. Dette er datasystemer en Nav-ansatt fortalte meg at hun må innom daglig. De har faktisk også flere systemer å forholde seg til enn dette, sier han.

• Bedre delingskultur for å sikre at prosjekter med gode resultater videreformidles i Nav-systemet:

- Det finnes, så vidt jeg vet, ingen forskning på dette. Derimot har jeg hørt fra flere som har jobbet mye med, og i tilknytning til Nav, at delingskulturen mellom Nav-kontorer og fylker er for dårlig. Dette er for eksempel en utfordring for sosiale entreprenører som må reise rundt på kontor til kontor for å selge inn sine ideer, til tross for at de har hatt suksess med sitt prosjekt på ett eller flere Nav-kontorer.

Må utvikle politikken - Vi avgrenser ikke dette til ett politisk fagområde. Vi har en rekke mennesker som i dag står utenfor arbeidslivet, til tross for at de vil inn. Vi er nødt til å se på en rekke ting. Noe av det handler om Nav. En annen ting er frafallet fra videregående skole. Her vet vi at én av fire havner på uføretrygd, sier Heggelund.

Han avviser at Høyres politikk på feltet i dag ikke strekker til.

- Nei, Høyres politikk her er drivende god. Men det er liten tvil om at utviklingen vi står overfor er såpass komplisert at vi er nødt til å videreutvikle politikken.