Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik skal Høyre farge Norge blått

Skatteletter opp mot 25 milliarder, åpne for private i helsevesenet, kommunesammenslåing og legge ned fylkeskommunene.

BLÅ-NORGE: Høyre-nestleder Bent Høie har ledet partiets arbeid med nytt program. I dag la han frem resultatet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BLÅ-NORGE: Høyre-nestleder Bent Høie har ledet partiets arbeid med nytt program. I dag la han frem resultatet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre-nestleder Bent Høie la i dag fram forslag til nytt program, et stortingsvalgprogram som skal sikre partiets inntog i regjeringskontorene etter valget neste høst.

Programmet er stablet opp på fire grunnpilarer, og ble presentert med flere stikk til de rødgrønne, som fikk tyn for lange helsekøer og en manglende skolesatsing på læreren.

Høyre vil slippe «alle gode krefter til» i helsevesenet, og partiet vil trumfe den rødgrønne regjeringen, som ifølge Linda Helleland «har brukt penger på alt annet enn læreren» i sin skolepolitikk.

Vil slå sammen kommuner Den mest omfattende reformen Høyre vil gjennomføre, er imidlertid å tegne kommunekartet på nytt. Fylkeskommunene skal legges ned, fylkesmenn og direktorater skal holde fingrene av fatet, og makten skal overføres til kommunene.

Men mer makt til kommunen vil også få betydning for kommunenes størrelse, sa Bent Høie og Linda Helleland, henholdsvis leder og nestleder i programkomiteen.

- Det viktigste er mer robuste tjenesteleveranser, og at kommunen kan levere tjenester med bedre kvalitet, sa Helleland.

Hvor store - eller små - kommunene kan være, ville de ikke utdype.

- Vi kommer ikke til å fastsette et laveste innbyggertall, sa Høie, som likevel var klar på at kommuner som ikke vil, de skal.

- Det handler om politisk vilje fra staten til å si at vi er villige til å gi kommunene mer makt. Hovedløsningen er å få till godt samarbeid med kommunene om dette. Men til syvende og sist, derso det er kommuner som bremser, så kan Stortinget gå inn med tvang.

Gitt et regjeringsskifte neste høst, der Høyre får med seg Frp, er det altså klart for å kaste dagens kommunekart og tegne et nytt, med betydelig færre kommuner. Tidligere har Frp sagt at dagens 429 kommuner bør erstattes med omlag 100.

25 mrd. i skattelette I tillegg vil en Høyre-regjering gjennomføre omfattende skatteletter, men ikke mer enn sist gang Høyre satt i regjering, ifølge Høie.

- Summen av skatteletter vi foreslår nå, er mindre enn summen av skatteletter vi gjennomførte sist, altså et sted under 25 milliarder, sa Høie, som understreket at han ikke ville sette to streker under det svaret.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!