Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik skal hun unngå Lysbakkenfella

Inga Marte Thorkildsen (SV) har lagt en 12-punktsplan for ikke gjøre de samme feilene som sin partileder Audun Lysbakken.

RYDDER OPP: Inga Marte Thorkildsen (SV) tar grep i barne- og likestillingsdepartementet. Oppryddingen er i full gang etter sakene som felte hennes forgjenger, og partileder, Audun Lysbakken (SV). Her med rådgiver Henrik Mevold. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
RYDDER OPP: Inga Marte Thorkildsen (SV) tar grep i barne- og likestillingsdepartementet. Oppryddingen er i full gang etter sakene som felte hennes forgjenger, og partileder, Audun Lysbakken (SV). Her med rådgiver Henrik Mevold. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det første Inga Marte Thorkildsen tok fatt på da hun inntok barne- og likestillingsdepartementet i mars var å lage et opplegg for å hindre at hun selv og departementet hennes skulle gjenta feilene som førte til at hennes forgjenger, Audun Lysbakken, måtte gå av.

Etter en serie avsløringer i Dagbladet om Lysbakkens tildeling av 154 000 kroner til Jenteforsvaret, et underbruk av Sosialistisk Ungdom, valgte Lysbakken å trekke seg som statsråd 5. mars.

Feil på feil Kritikken mot Lysbakken gikk på at pengene han ga til sine unge partivenner aldri ble lyst ut slik at andre også kunne søke på dem. Det viste seg også at departementet hadde dårlige rutiner for journalføring.

Da Dagbladet begynte å skrive om saken var ti dokumenter journalført på tildelingen. Etter en intern opprydning ble ytterligere 38 gamle dokumenter lagt til i saksmappa. En intern gransking i departementet avslørte også at Lysbakken hadde delt ut penger til stiftelsen Reform, der en nær venn satt i ledelsen.

- Vi ønsker en annen saksbehandling. Det var en helhetsvurdering som gjorde at Lysbakken valgte å gå, men det var jo manglende kunngjøring han beklaget overfor Stortinget, sier Thorkildsen.

Avsløringene førte til at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite startet gransking av alle offentlige tilskudd i 2011 og i går ble det gjennomført åpen høring om tilskuddsordningene. Da Thorkildsen skulle svare komiteen på hvordan hun vil unngå slike saker i framtiden presenterte hun en plan med 12 konkrete punkter (se faktaboks).

Jobb nr. 1 Hun mener tiltakene ville forhindret jenteforsvarsaken om de hadde vært iverksatt av Lysbakken.

- Det ville klart framgå at midlene ikke var utlyst tilstrekkelig. Men slik jeg har forstått den saken var ikke Audun fullt ut kjent med alle forhold rundt denne saken før den kom til media.

Opprydningen og forberedelsene til kontrollsaken i Stortinget startet i det hun gikk inn døra som nybakt statsråd.

- Jeg begynte dette arbeidet fra dag en. Jeg har brukt mye tid for å avklare hvor vi står nå og til å forberede meg på høringen, for man skal ikke ta lett på å møte kontrollkomiteen, sier Thorkildsen på vei ut fra høringen.

Ingen råd fra Lysbakken Det spesielle med Inga Marte Thorkildsens møte med komitéen er at hennes oppgave nå var å forsikre Stortinget om at tabbene til hennes partileder og forgjenger i statsrådstolen ikke skal gjenta seg.

- Hvordan er det for deg å måtte rydde opp etter din egen partileder?

- Hele denne situasjonen er ikke noe ålreit. Det står stor respekt av måten Lysbakken håndterte situasjonen på. Han startet prosessen med å gå gjennom tilskuddsforvaltningen før han gikk av. Den har jeg nå fullført og det innebærer en rekke nye tiltak for å forbedre departementets tilskuddsforvaltning. Lysbakken sa at han hadde lagt fram all dokumentasjon i god tro, og så viste det seg at han ikke hadde gjort det. Noen gang kan det være vanskelig å vite at man har full oversikt, sier hun.

Og hun har ikke spurt partilederen sin til råds om hvordan hun bør rydde.

- Vi har lært veldig mye av jenteforsvar-saken. Men det har ikke vært naturlig å diskutere forbedringstiltak med Lysbakken. Han har heller ikke hatt noe ønske om det. Tvert i mot har han vært opptatt av at jeg skal finne min egen form som statsråd. Han har også hatt tillit til at jeg forstår hva som måtte gjøres nå, ikke minst i samarbeid med ny departementsråd.

Vil ha tillit Departementsråd Harald Nybøen gikk av kort tid etter at Lysbakken trakk seg og noe av det første Thorkildsen gjorde var å ansette en ny toppbyråkrat.

- Fordelen med å starte med en slik gjennomgang er at man blir veldig bevist på regelverket og på rutinene. Det gir en mulighet til å etablere en felles forståelse og kultur. BLD skal være et departement med høy tillit. Det som er uheldig er at det har vært mange gråsonesaker og noen feil, sier hun.