Slik skal hun vinne valget

Meningsmålingene peker mot regjeringsskifte, men Erna Solberg har slett ikke tenkt til å legge seg ned av den grunn. Torsdag sparket hun i gang sin første valgkampturné.

- FOR DÅRLIG: Erna Solberg, som startet valgkampen i dag, er ikke fornøyd med 20,7 prosents oppslutning, slik Høyre får på Dagbladets junimåling. Nå vil hun brette opp ermene for videre valgkamp. Reporter: Ingunn Dorholt / Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

LARVIK (Dagbladet): - Jeg har absolutt ikke gitt opp. Det er det heller ingen grunn til, sier en klokkeklar Erna Solberg til Dagbladet.

Torsdag kom Dagbladets rykende ferske meningsmåling.

Det var ingen lystig lesning for statsministeren og Høyre med sine 20,7 prosent, eller for regjeringssamarbeidet i sin helhet- som samlet sett ligger langt unna å kunne beholde makta i Norge.

Men Solberg er altså langt unna å se valget som tapt. Torsdag la hun ut på årets første valgkampturné. Der kom hun med flere klare løfter for å overbevise potensielle nye velgere - og begeistre gamle.

VALGKAMPTURNE: Erna Solberg er i disse dager på sin første valgkampturné på Øst- og Sørlandet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VALGKAMPTURNE: Erna Solberg er i disse dager på sin første valgkampturné på Øst- og Sørlandet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi tror vi har et potensial for 28-29 prosent. Det tror jeg skal godt gjøres nå. Men et valg som vi gjorde i 2017 på 25 prosent, det tror vi er mulig å gjøre, sier Solberg.

Nye valgløfter

Ernas første valgkampturné strekker seg gjennom gamle Buskerud, nedover Vestfold før den ender på Sørlandets perle, Kristiansand, på lørdag. På veien har det kommet løfter på både helse og landbruksteknologi - agritech-næringen.

Området er ikke helt tilfeldig. Foruten noen statsminister-oppgaver på veien, er Buskerud og kysten nedover mot Sørlandet viktige områder for Høyre.

- Og på Sørlandet nå om sommeren, så møter man jo både folk fra Sørlandet og fra resten av landet, påpeker Solberg.

VALGFLESK: Her besøker Erna grisene Gisse og Ida G. på Smidsrød gård på Nøtterøy. Erna Solerg og Høyre har en nyoppussa valgkampbuss og turnerer nå Øst- og Sørlandet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VALGFLESK: Her besøker Erna grisene Gisse og Ida G. på Smidsrød gård på Nøtterøy. Erna Solerg og Høyre har en nyoppussa valgkampbuss og turnerer nå Øst- og Sørlandet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Statsministeren beskriver stemningen i eget parti som preget av en ting: kampvilje.

- Det er rett og slett fordi mange er veldig stolt over det vi har fått til i åra i regjering, påpeker Solberg.

Tror på mobilisering

Under sin sommerpressekonferanse i forrige uke, uttalte statsministeren at hun anser sjansen for gjenvalg som 50/50.

Dette til tross for at statistikkforsker Jørgen Bølstads anerkjente modell på nettsida estimere, anser sannsynligheten for akkurat det for å være så lav som 2,1 prosent i dag.

Men matematiske modeller som dette, lar ikke nødvendigvis Erna Solberg seg skremme av.

- Før valget i 2013 lå Ap på rundt 26 prosent, men fikk rundt 30. Det var et stort potensial for dem den gangen, men det var først i valgkampen at de klarte å mobilisere velgere og få dem tilbake. Nå tapte Ap det valget likevel, men det er et viktig poeng for å si at det potensialet ligger der for oss også. Og det ligger der for alle regjeringspartiene. Vi tror ikke at folk har gått så mye til andre partier, sier Solberg til Dagbladet.

Rødgrønn uro

Foruten et stort mobiliseringsgrunnlag, er det også en annen grunn til at Solberg tilsynelatende ikke lar seg skremme for mye av meningsmålingene: Alternativet.

- Vi tror valgkampen kommer til å vise at det er veldig vanskelig å vite hva du får på den andre siden, sier Solberg til Dagbladet.

Som eksempel trekker hun fram at Sp ikke vil ha SV med på laget, dersom de rødgrønne skulle vinne valget.

- Men de må jo regne med at SV må få innflytelse på politikken så lenge de ikke får rent flertall med Ap. I tillegg tror jeg det kan bli uenighet om eksempelvis presset på økte skatter mellom Ap og Sp, sier Solberg og fortsetter:

- Men velgerne vet hva de får på borgerlig side, etter åtte år med felles budsjetter. Og velgerne må tenke gjennom hva som blir resultatet. Det er jo sånn at alle som skal sitte i regjering eller støtte den, må få gjennomslag. Det har foreløpig ikke vært så mye fokus på uenigheten, på hva du egentlig kan risikere å stemme for hvis du stemmer på de enkelte partiene, men det kommer nok mer i valgkampen.

Tydelige skillelinjer

For Erna Solberg blir det en hektisk valgkamp. Og for partiet som helhet. Høyre har som mål å banke på 350.000 dører – fortrinnsvis to ganger – i den grad det lar seg gjøre med tanke på restriksjoner.

KEEPER: Erna Solberg står i mål, men slipper kanskje inn for mange baller. Her mot fotballjentene fra Hønefoss. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KEEPER: Erna Solberg står i mål, men slipper kanskje inn for mange baller. Her mot fotballjentene fra Hønefoss. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Allerede er det gjennomført opplæring med 370 lokal- og bydelsforeninger, der dørbanking, stands og best mulig kommunikasjon med velgerne er i fokus.

- Høyre er et dugnadsparti i valgkamp. Mange tillitsvalgte legger ned en stor innsats rundt omkring, sier Solberg.

For egen del er hun glad for å være i gang og få møte folket.

- Det er kjekt. Det er i grunn ekstra kjekt i år, med all den tiden vi har brukt på Teams-møter. Det å komme ut og snakke med folk om politikk, er kjempehyggelig.

Nå gjenstår et klart mål for statsministeren i månedene framover: Å snakke om de viktige utfordringene Norge står overfor, og Høyres svar på disse.

- Det dreier seg om temaer som ikke er ukjent at vi snakker om, som å skape arbeidsplasser i privat sektor og inkludere folk i arbeidslivet. Men dette blir også fokus fordi vi mener det går et skillelinje i alle disse sakene, hvor Ap, i motsetning til oss, for eksempel har en politikk som dreier seg om å skattlegge små og mellomstore private eiere i Norge. Det tror ikke vi er løsningen på utfordringene vi skal møte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer