Slik skal Jagland ta makta

Ap-leder Thorbjørn Jagland er i gang med å legge nye angrepsplaner etter at hans første skikkelige forsøk på å gjenerobre regjeringsmakten endte i flause for ham, og en personlig opptur for Kjell Magne Bondevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PESER BONDEVIK: Sammen med sine nærmeste rådgivere har Thorbjørn Jagland meislet ut strategien for å overta regjeringsmakten i løpet av neste år.

Men Jagland har ikke råd til å spille bort sin egen troverdighet med flere åpne frontalangrep som mislykkes. Derfor håper han at Senterpartiet skal gjøre jobben.

I dag skal Stortinget gjennomføre finansdebatten - fire dager forsinket. Jagland må forberede seg på hån og spott om forrige ukes mislykte regjeringsjakt.

Thorbjørn Jagland gjorde Ap-landsmøtet til et vorspiel og lot feiringen til de grader ta av, slik at han ikke var i stand til å være med videre på festen.

Mange vet at det ikke er en god følelse dagen derpå.

Fortsatt sterk posisjon

- Jaglands jobb er å levere makta tilbake til Ap. Jo lengre tid det tar, jo mer svekket er Jagland, sier en sentral politiker i Ap.
Men nå er Jaglands posisjon i Ap svært sterk. Det skal mer til enn ett mislykket raid for at hans stilling er truet.

Partilederen sikret seg alle fullmakter fra et samlet landsmøte. Ingen protesterte mot hans planer om kriseforlik med Høyre og samarbeid med kapitalkreftene. Hans posisjon er ikke svekket i forhold til Jens Stoltenberg eller Hill-Marta Solberg. De har også sluttet opp om strategien.

Men overfor velgerne er nok situasjonen verre.

I forkant av Ap's landsmøte viste popularitetsmålinger at Jagland for første gang kan måle seg med Bondevik. Men hanekampen mellom de to i slutten av forrige uke endte klart med at Bonedvik på nytt kom styrket ut i forhold til hovedrivalen.

Neste angrep

Det er også ulike oppfatninger i partiet om hvilket tidspunkt som er mest gunstig for maktovertakelse.

- Jagland kom litt for høyt på banen i regjeringsspørsmålet, sier en av stortingsrepresentantene til Dagbladet.

- Han burde ha dempet utålmodigheten blant dem i stortingsgruppa som ønsker seg tilbake i regjeringsapparatet med limousiner til jobben, embetsverk og blitslamper. Kommune-Ap er nok heller preget av lettelse. Nå kan de la Senterpartiet steke i sitt eget fett.

Strategi

Thorbjørn Jagland har sammen med sine nærmeste rådgivere, blant dem Terje Rød-Larsen og LO-leder Yngve Hågensen, meislet ut strategien for å overta regjeringsmakten i løpet av neste år.

Jagland kommer nok fort over skuffelsen over ikke å holde årets nyttårstale. Hvis Bondevik derimot holder sin tredje nyttårstale ved årtusenskiftet om et drøyt år, har Jagland mislyktes. Hans mål er å være norsk statsminister ved begynnelsen av et nytt årtusen.

Men statsminister Bondevik har vist at han behersker politisk strategi og taktikk vel så godt som Thorbjørn Jagland. Ingen kan utelukke at Bondevik igjen vil være i stand til å avverge Ap-lederens angrep når det ser som mørkest ut for regjeringen.
Sentrumsregjeringen har med budsjettforliket stått av den verste stormen til nå. I Ap-ledelsen er man overbevist om at neste storm kommer i forbindelse med kommunevalget om ti måneder.

Men når Jagland sier han tror vi kan få se et nytt politisk landskap om kort tid, utelukker han ikke at det kan by seg en mulighet til å gripe makten før kommunevalget til høsten.

Hat i sentrum

Jaglands invitasjon til Høyre er ikke datostemplet. Den er stående.

Mens Jaglands oppførsel har forsterket motsetningene mellom Jagland og sentrum, er forholdet mellom Høyre og Ap bedre enn på veldig lenge.

SVs Erik Solheim sier det mange har lagt merke til:

- Det er et oppsiktsvekkende personlig hat mot Thorbjørn Jagland i sentrumspartiene. Forholdet er så dårlig at det kan bli en egen politisk faktor, sier han.

Andre snakker om antipati mot Jagland i Senterpartiet og at det for tida er en personlig avgrunn mellom Bondevik og Jagland. Blant annet derfor vil Jagland ta på Høyre med silkehansker i tida som kommer, for å bevare det gode forholdet.