Slik skal Jens vinne valget

Arbeiderpartiet skal vinne valget med sin politikk for barn og unge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stikkord er lavere barnehagepriser, full dekning, bedre fritidsordning, utvidet skoletilbud og kamp mot egenandeler som forsterker nyfattigdommen.

Ved åpningen av landsstyremøtet i Arbeiderpartiet mandag brukte statsminister Jens Stoltenberg mye av sin timelange tale til å brette ut partiets oppvekstpolitikk, selve kjernen i det som skal virkeliggjøre Norge som «mulighetenes samfunn».

- Hva er de største utfordringene i perioden fram mot 2005? Hvor skal vi sette inn ekstra kamp mot urettferdighet og for rettferdig fordeling? For meg står det ganske klart: Vi må sette barn og unge i sentrum, sa statsministeren.

Opprørt beskrev han en hverdag, der skoler forfaller, der 10-15 åringer går hjem til tomme hus flere timer før foreldrene kommer hjem, der prisene for barnehage og skolefritidsordning skrus i været og der egenandeler holder mange utenfor fritidsaktiviteter og skoleutflukter.

Gratis grunnskole

- Det er her nyfattigdommen viser et av sine mest hjerteskjærende ansikter: Barna som må stå igjen når de andre drar av gårde på aktiviteter og turer. Vi kan ikke ha det sånn. Det er alvorlig ment når det står i loven at grunnskolen er gratis. Noe annet strider mot det mest grunnleggende mål Arbeiderpartiet har. Egenandeler er et stort hinder på område etter område, tordnet statsministeren.

Talen var en bredt anlagt gjennomgang av hva som er oppnådd, eller i det minste satt i gang, siden regjeringsskiftet i mars i fjor. Sykehus, skoler, politi og forsvar er områder der store endringer vil komme.

Men talen var også en opplisting av hvilke temaer partiet skal satse på i valgkampen. Landsstyremøtet er det siste regulære før valget i september, og Stoltenbergs tale var derfor et programkonsentrat som de utsendte kunne ta med seg hjem og bruke som grunnlag for planlegging av valgkampen.

Fiender til høyre

Statsministerens polemikk var rettet mot Høyre og Fremskrittspartiet, ikke mot Kristelig Folkeparti og de to andre sentrumspartiene. Så er det også her Ap må finne en eventuell koalisjonspartner etter valget. Det var bare partileder Thorbjørn Jagland som ikke kunne motstå fristelsen til å gi sentrums statsministerkandidat Kjell Magne Bondevik et verbalt spark.

- På tunge samfunnsområder har vi satt i gang en omfattende moderniseringsprosess. Vi har en helhetlig politikk, mens det hos de andre spriker i alle retninger. Vi tar tak, der Bondevik lot tingene drive, sa Jagland i sin velkomsttale.

Stoltenberg varslet at mange partier nok vil sette skole øverst i valgkampen, men mente at velgerne ville vite å skille mellom Aps satsing på den offentlige fellesskolen og Høyres forkjærlighet for private skoler.

(NTB)

KAMPKLAR: Statsminister Jens Stoltenberg redegjorde for Arbeiderpartiets valgkamp-strategi i dag.