VIL HA TILTAK: Erna Solberg og Høyre foreslår en rekke tiltak for å bremse ungdomskriminaliteten.  

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL HA TILTAK: Erna Solberg og Høyre foreslår en rekke tiltak for å bremse ungdomskriminaliteten. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Slik skal Jern-Erna knuse ungdomskriminaliteten

Narkotikatesting på skolene, mentorordning for kriminelle barn og bedre hjelpeapparat for innvandrergutter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet):- Det er kjempeviktig at unge kriminelle møtes med tydelige reaksjoner når de begår kriminalitet. Forutsatt at offeret samtykker til det, vil det gi god effekt hvis unge krimininalitetsutøvere må møte ofrene sine ansikt til ansikt i såkalte stormøter i konfliktrådet,  sier Høyre-leder Erna Solberg. 

I går fremmet partiet en rekke forlag i Stortinget om hvordan ungdomskriminaliteten bør bekjempes.

- God kriminalitetspolitikk handler om å ansvarliggjøre via straff, men ikke minst om å forebygge at ungdom faller utenfor, sier en av forslagsstillerne og justispolitisk talsmann i Høyre, Andre Oktay Dahl.

Narkotesting Han påpeker at forebyggingen både handler om å forhindre at tidligere kriminelle begår ny kriminalitet og å motarbeide at unge utfører kriminelle handlinger for første gang.

Disse er blant forslagene Høyre nå fremmer:

• Regjeringen bes legge til rette for at den enkelte skole har sin egen politikontakt.
• Regjeringen bes øke erstatningssatsene i skadeerstatningsloven for foreldrenes ansvar for skade forvoldt av barn.
• Regjeringen bes fremlegge sak om etablering av obligatorisk tilbud om konfliktrådsbehandling i alle saker med barn under 15 år.
• Regjeringen bes legge til rette for en mentorordning for kriminelle barn under den kriminelle lavalder.
• Regjeringen bes legge til rette for at det kan gjennomføres samtykkebasert rustesting på skolene i regi av helsefaglig personell.
• Regjeringen bes foreta en kritisk gjennomgang av hvorvidt det offentlige tjenestetilbudet og hjelpeapparatet i det hele tatt er tilpasset yngre gutter i ulike gråsoner, spesielt fokus på gutter med minoritetsbakgrunn.
• Regjeringen bes bidra til at politiet i større grad bortviser barn og unge under 18 år fra sentrumsområder
• Regjeringen bes fremlegge forslag som sikrer at barnevernsinstitusjonene gjennomfører en konsekvent nulltoleranse mot bruk av rusmidler.

- Støtes vekk - Vi ser at noen støtes lenger og lenger vekk fra samfunnet. Særlig gutter med innvandrerbakgrunn. Vi er i ferd med å få en hel generasjon som er forbanna, og jeg frykter at dette kan gi tilstander vi har sett i København og til dels i Frankrike, sier Andre Oktay Dahl.

- Her kommer vi med mange praktiske forslag som vil innebære et skifte i kriminalpolitikken, hvis det finnes vilje til å gjennomføre dem, sier Erna Solberg.