ALTERNATIVET: Partileder Jonas Gahr Støre presenterte i går Arbeiderpartiets alternativt budsjett, som han vil styre etter dersom hans blir statsminister neste høst. Her sammen med Ap's finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ALTERNATIVET: Partileder Jonas Gahr Støre presenterte i går Arbeiderpartiets alternativt budsjett, som han vil styre etter dersom hans blir statsminister neste høst. Her sammen med Ap's finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

KAMPEN OM MAKTA 2017

Slik skal Jonas endre Norge

Jonas Gahr Støre lover at han vil forandre hverdagen til folk flest hvis Arbeiderpartiet overtar regjeringskontorene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går la Ap fram sitt alternative budsjett med 12 milliarder kroner mer til sykehusene og 10,5 milliarder i skatte- og avgiftsøkninger.

– For å kunne gi trygg og god velferd til alle, må vi prioritere sykehus og velferd i kommunene framfor skattekutt til dem som har mest fra før.

- Hvis Ap skulle få ansvaret etter 2017, så kan vi styre etter dette budsjettet, sier partileder Jonas Gahr Støre.

Ny fordelingsprofil

Overfor Dagbladet understreker Ap-lederen at Norge vil se annerledes ut med ham som statsminister.

- Vi har en fordelingsprofil på skatt som betyr at de av oss som har sterkest skuldre økonomisk må bære en noe tyngre bør. Da får vi også inn mer penger til statskassa som vi kan bruke på viktige oppgaver. Vi skal sørge for at det skjer på en rettferdig måte, sier Jonas Gahr Støre.

Med sitt forslag til 2017-budsjettet, har Solberg-regjeringen totalt redusert skatte- og avgiftsnivået med 21 milliarder kroner.

Det har vært stor spenning knyttet til hvor mye av dette Ap kommer til å reversere, og svaret er altså halvparten. Ap legger også opp til å reversere oljepengebruken med fire milliarder kroner.

Liten ære

Ap’s alternative budsjettet skal ifølge Jonas Gahr Støre svare på tre utfordringer:

1. Hvordan hindre framvekst av ulikheter.

2. Hvordan ta norsk økonomi inn i en ny tid, hvor det stilles nye krav.

3. Klimagassutslippene må ned.

I budsjettheftet levnes den blåblå regjeringen liten ære:

- Hvis politikk er å prioritere, vil regjeringen Solberg trolig gå inn i historiebøkene som den svakeste noensinne, heter det.

1800 kr dagen

Ap viser til at de samlede skattekuttene i perioden har gitt landets aller rikeste 1800 kroner i skattelette per dag mot sju kroner dagen for de 90 prosentene med lavest formue.

Hovedgrunnen er ifølge Ap at regjeringen har prioritert store kutt i formuesskatten.

Ap vil innføre skattelettelser for alle som har mindre enn 600.000 kroner i bruttoinntekt og skjerpelser for alle med høyere inntekter. Skatteklasse 2 fjernes, mens skattleggingen av sekundærbolig og næringseiendom økes.

Bekjempe useriøsiteten

Jonas Gahr Støre mener at Arbeiderpartiets tiltak vil føre til reduserte ulikheter.

- Vi satser på å få ned ledigheten. Vi skal bekjempe useriøsiteten i deler av arbeidslivet. Vårt politiske mål er trygghet jobb og trygghet i jobb, sier Ap-lederen.

Taktskifte

Jonas Gahr Støre poengterer at det norske folk vil oppleve et taktskifte i miljøpolitikken.

- Når vi sier at klima er viktig, at utslippene skal ned, og at vi skal nå målet i 2030, så må politikerne levere. Vi må virkelig anstrenge oss for å levere og vise hva det betyr. Da holder det ikke å juble for 40 prosent kutt i 2030 om det ikke er trappetrinn til å komme dit. De leverer vi. Så vet jeg at det er trappetrinn du må pusse på og justere i årene fram mot det, sier Jonas Gahr Støre.

Og fortsetter:

- Men her er det strukket en linje hvor vi viser at gjennom satsing på ny teknologi og tiltak som får fram ny teknologi, som endrer transportsektoren, som får inn biodrivstoff fra skogen vår, som satser på grønn skipsfart og som lagrer CO2 under bakken. Da kan Norge lykkes med omstillingen og samtidig gi stimulanse til økonomien vår, som er veldig spennende, sier Ap-lederen.

Med på dugnad

Jonas Gahr Støre ønsker seg et engasjement fra fellesskapet:

- Det viktige er at hele Norge opplever at de skal å være med på dugnaden. Høyre/Frp-regjeringen har ikke klart å sette en dagsorden som gjør at folk tenker: «Dette skal jeg bidra med», sier han.

Arbeiderpartiet har alternativet klart:

- Vi må bruke blandingsøkonomien store styrke; stimulanser fra politikken og svar fra markedet, sier Jonas Gahr Støre.