Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hele Aps stortingsgruppe sendes nordover

Slik skal Jonas gjenvinne Nord-Norge

Med aktiv stat vil Jonas Gahr Støre skape nye arbeidsplasser og vekst i nord. Han lover også satsing på desentralisert høyere utdanning, bedre samferdsel og økt samarbeid med nabolandet Russland.

PÅ TOKT: Ap-leder Jonas Gahr Støre besøker denne uka små og store steder i Troms og Finnmark for å få innspill til Aps nye prorgram. Hele Aps stortingsgrupper tråler det nye storfylket onsdag, for så å samles i Tromsø torsdag. Ap skal gjenreise seg i nord etter det elendige kommunevalget, lover Støre. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
PÅ TOKT: Ap-leder Jonas Gahr Støre besøker denne uka små og store steder i Troms og Finnmark for å få innspill til Aps nye prorgram. Hele Aps stortingsgrupper tråler det nye storfylket onsdag, for så å samles i Tromsø torsdag. Ap skal gjenreise seg i nord etter det elendige kommunevalget, lover Støre. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

HARSTAD/KVÆFJORD (DAGBLADET): På valgnatta i fjor høst, da Ap fikk 24, 3 prosent, sa Støre at noe av det som smertet mest, var den kraftige tilbakegangen i Nord-Norge. Han lovet at Ap skal bli igjen skal bli det ledende partiet i nord.

- Nå endte Ap som det ledende partiet i Nord-Norge til tross for stor tilbakegang. Ap’s politikere i nord har hatt høy tillit blant andre partier slik at vi har kommet i ledende posisjoner i kommuner og fylket.

«Hele partiet» på tur

- Men signalet er helt tydelig: Vi må utvikle en politikk som tydeligere svarer på folks utfordringer, bekymringer og drømmer. Det er bare hardt arbeid, nærvær og åpne kanaler som kan bidra til det, sier Støre til Dagbladet.

Støre, som leder arbeidet med nytt partiprogram, tar denne uka med seg hele Aps stortingsgruppe til den nordligste landsdelen.

- Andre partier har tatt med partigruppa til Berlin og Toscana. Jeg tenkte at hvis vi skal ta stortingsgruppa ut av Oslo, så drar vi et sted ut i landet. Alle stortingsrepresentantene er ute i Nordland, Troms og Finnmark onsdag, og så samles vi i Tromsø torsdag. Jeg bruker hele uka her.

MØTTE UNGE: På Heggen videregående skole fikk Jonas Gahr Støre innspill fra et par hundre elever. Utdanning og jobber i nord var ett av temaene. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
MØTTE UNGE: På Heggen videregående skole fikk Jonas Gahr Støre innspill fra et par hundre elever. Utdanning og jobber i nord var ett av temaene. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Dette blir en viktig del av programprosessen vår. I tillegg til god deltakelse fra nord i programkomiteen min har jeg tatt stortingsrepresentant Martin Henriksen ut av det vanlige arbeidet i utdanningskomiteen slik at han kan lede det nye nordområdeutvalget vårt. De reiser på kryss og tvers, forteller Støre.

Store ambisjoner

Ap har store ambisjoner for den nordligste landsdelen, ifølge Ap-lederen.

- Overskriften er «større og nærmere». Vi skal ha store ambisjoner og samtidig være tett på folks hverdag. Det har ikke skjedd noe særlig nordområdesatsing siden 2013. Nord-Norge opplever igjen befolkningstilbakegang. Et år med luftambulanseuro illustrerer manglende satsing. Vi må få en nasjonal ambisjon for nord som har betydning for hele landet. Norge har en nasjonal interesse av å utvikle naturressurser, naboskapsforhold og nærvær i havområdene. Det krever at folk bor og jobber her, sier Støre.

Han lover:

* Velferd som gir likeverdige tjenester i helse, utdanning og beredskap.

*Utdanningstilbud som er av høy kvalitet og nærmest mulig der folk bor.

- Jeg vil ha en reform som løfter desentralisert utdanning der det er mulig. Vi må tenke nytt om undervisningsformer og involvere arbeidslivet tettere. Vi skal ha sterke universiteter på kunnskap og forskning, men vi har en jobb å gjøre med å tilby de yrkesrettede utdanningene nært folk, sier Støre.

Klima og arbeidplasser

*Næringspolitikk som tar klimautfordringene på alvor.

*Satsing på nye transportløsninger.

- Klimautfordringen er tydeligst i nord, men mange av løsningene ligger også der. Den store endringen i tenkemåte er at næringspolitikken må bidra til å klimapolitikken, og klimapolitikken må bidra til næringsutvikling. Vi må trekke i samme retning, og der har Nord-Norge mye å bidra med, sier Støre.

- Hva er framtida for oljevirksomheten i nord?

- Ap vil utvikle, ikke avvikle olje- og gassnæringen. Vi vil fortsette å lete i de områdene som er åpnet, og behandle områdene med stor varsomhet. Hvis det gjøres funn, skal det legges vekt på ringvirkninger for lokalsamfunnene. Forvaltning av naturressursene må gi verdiskaping på land, sier Støre.

*Verdiskapingsprogram for fisk.

Støre vil sikre at forvaltning av ressursene i havet skaper ringvirkninger og arbeidsplasser lokalt.

- Lønnsomheten er en utfordring i fiskerinæringen. Derfor må vi ha et verdiskapingsprogram støttet av staten for å jobbe med forskning og tilretteletting. Hele verden etterspør fisk, men nå er det sånn at for mye av fisken fiskes, fryses og fraktes ut av landet mens kysten sitter igjen med en altfor liten del av kaka. Vi kan se for oss en spesialisering langs kysten hvis en aktiv stat spiller med, sier Støre.

Vindmøller

*Fornybar energi.

- Vi må utnytte vindkraftressursene i nord, sier Støre. Han mener Norge kan bli verdensledende i bruk av hydrogen, og viser til bygging av en testfabrikk i Berlevåg som bruker vindkraft. Han sier bygging av vindmøller er ukontroversielt i flere aktuelle kommuner i Finnmark, men lover at kommunene skal involveres.

*Bedre samferdsel.

Støre lover en utredning av jernbane i den nordligste landsdelen.

- Det er mange versjoner av en Nord-Norge-bane, og dette har ikke vært tilfredsstillende utredet. Vi trenger en oppgradering av havnene. Det vil ha stor betydning. For eksempel, hvis Mo i Rana får en dypvannshavn, kan det fraktes mer ut fra den fabrikken som er verdensledende på gjenbruk av stål.

Kollektivtrafikk i Nord-Norge og på Østlandet er veldig forskjellig. I nord er kortbaneflyplassnettet avgjørende, og her er derfor utviklingen av elektriske fly veldig spennende, sier Støre.

*Satse på det arktiske og Barentssamarbeidet og ta nye initiativ til å bedre dialog og samarbeid med Russland.

Oppheve tvangssammenslåing?

- Tidligere nestleder og Tana-ordfører Helga Pedersen sa valgnatta at Ap må bli partiet som går i spissen for å oppheve tvangssammenslåingen av Troms og Finnmark. Vil du love det?

- Ja, vi har sagt at hvis det er et demokratisk vedtak og folkelig krav om å oppløse fylket etter 2021, vil vi lytte til det og til ordførerne. Vi er ikke som høyreregjeringen, som bestemmer over hodene på folk. Vi har stemt mot denne sammenslåingen i Stortinget tre ganger. Ap-politikere i nord har tatt ansvar ved å gjøre det beste ut av sammenslåingen. Hvis det ikke hadde vært for Ap-politikere i fellesnemnda, hadde Vadsø kommet dårligere ut når det gjelder fordeling av funksjoner, sier Støre.

RISIKOSPORT: Jonas Gahr Støre mener det er et «feilspor» å bruke energi på hvem Arbeiderpartiet skal samarbeide med. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer