TWITTER FRA XINJIANG: Dette bildet publisert på Twitter viser angivelig lik i gatene av Xinjiangs hovedstad Urumqi. Foto: REUTERS/SCANPIX
TWITTER FRA XINJIANG: Dette bildet publisert på Twitter viser angivelig lik i gatene av Xinjiangs hovedstad Urumqi. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

Slik skal Kina og Iran stanse Twitter, YouTube og Facebook

Går til cyberkrig mot opposisjonelle for å hindre at bilder som dette slipper ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Siden søndagens blodige sammenstøt i Xinjiang er nettsteder som Twitter og Facebook blitt stengt. Det samme har skjedd med telefon- og internettlinjer.

Søkeord som «Xinjiang» eller «uigur» tar nettbrukerne til sider med innhold som stemmer overens med den offisielle versjonen av virkeligheten.

Sammen med Iran ligger Kina i verdenstoppen når det gjelder internettsensur.

Opprør over nettet
Hadde det ikke vært for Internett og Kinas 300 millioner internettbrukere hadde kanskje ikke opprøret i Xinjiang funnet sted i det hele tatt, skriver nyhetsmagasinet Time.

Foranledningen til demonstrasjonen i Urumqi var et masseslagsmål på en leketøysfabrikk tusenvis av mil sør for Xinjiang 10 dager tidligere. Statlig media rapporterte at to uigurer ble drept i urolighetene på fabrikken.

Men i dagene som fulgte ble det via Internett spredd bilder av flere uigur-lik, med hankinesere - de som tilhører det etniske flertallet - stående ved siden av med det triumferende V-tegnet i været.

Oppfordret til hevn
På YouTube ble det lagt ut video som angivelig viste hva som skjedde på fabrikken i Shaoguan i Guangdong-provinsen.

På Uighurbiz.cn, et populært nettsted blant uigurer, ble det sendt ut et åpent brev der det ble oppfordret til å hevne fabrikkdrapene.

 NEDAS DØD: Dette bildet er fra YouTube-videoen som gikk verden over og som viser Nedas Agha Soltans død etter at hun ble skutt under demonstrasjonen i Teheran 20. juni. Foto: AFP/HO/YouTube/SCANPIX
NEDAS DØD: Dette bildet er fra YouTube-videoen som gikk verden over og som viser Nedas Agha Soltans død etter at hun ble skutt under demonstrasjonen i Teheran 20. juni. Foto: AFP/HO/YouTube/SCANPIX Vis mer

Et annet populært nettsted Diyarim.com kom med konkrete oppfordringer til aksjoner i Urumqi, og det ble angitt møtested og klokkeslett for når demonstrantene skulle samles.

Bare timer etter de voldsomme sammenstøtene gikk kinesiske ledere på fjernsyn og beskyldte eksiluigurer for å ha brukt disse nettsidene til å organisere opptøyene.

Stengt 5 millioner
I Iran har myndighetene strevd med å kontrollere Internett siden slutten av 90-tallet, da det ble tilgjengelig for andre enn universitets- og regjeringsansatte.

Bare de siste årene har iranske myndigheter stengt over fem millioner nettsider.

- Og de skryter av det, sier Clothilde Le Coz, som driver forskning på internettsensur for Reporters Without Borders, til GlobalPost.

Under det forrige presidentvalget i 2005 ble Internett stengt i timevis. Myndighetene skyldte på cyber-angrep utenfra, en påstand som viste seg å være falsk, skriver avisa The Wall Street Journal.

FLERE DØDE: Også dette bildet ble publisert på Twitter etter de voldsomme sammenstøtene i Urumqi. 156 ble drept og over 800 skadd, ifølge kinesiske myndigheter. Foto: REUTERS/SCANPIX
FLERE DØDE: Også dette bildet ble publisert på Twitter etter de voldsomme sammenstøtene i Urumqi. 156 ble drept og over 800 skadd, ifølge kinesiske myndigheter. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Infiltrerer Internett
Avisa har også skrevet om hvordan Nokia Siemenes Networks har utstyrt iranske myndigheter med såkalt «deep packet inspection»-teknologi.

Det er i utgangspunktet et filter som er ment å beskytte mot virus og uønsket innhold på nett, men som brukt av en autoritær stat kan brukes for å filtrere og overvåke alle brukerne på nett.

Teknologien kan også brukes til å spre desinformasjon, ifølge ekspertene.

På denne måten kan dyp pakkeinspeksjon være svaret på utfordringene som Twitter, Facebook og YouTube byr på for land som Kina og Iran. Nå er det ikke lenger nok å blokkere utenlandske nettsteder, for å forhindre at bilder og videoklipp slipper ut.

Forbi Kina
I stedet må undertrykkende regimer finne teknologi som gjør det mulig å scanne innholdet som egne innbyggere sender ut.

Infiltreringen av internettrafikken kan forklare hvorfor myndighetene i Iran har opprettholdt nettilgangen, og i stedet satt i gang en motoffensiv både på Twitter og egne nettsider.

Det faktum at det i løpet av de første 18 dagene etter presidentvalget ble sendt to millioner Twitter-meldinger fra Iran viser imidlertid hvor vanskelig det kan være å sensurere et medium.

DE OFFISIELLE: Dette er bildene Kina viser omverdenen. Hankinesere som blør etter å ha blitt angrepet av uigurer. Foto: REUTERS/CCTV/SCANPIX
DE OFFISIELLE: Dette er bildene Kina viser omverdenen. Hankinesere som blør etter å ha blitt angrepet av uigurer. Foto: REUTERS/CCTV/SCANPIX Vis mer

Men Iran er nå i ferd med å utvikle en hjemmelaget teknologi som aggressivt overvåker internettbruken til landets innbyggere, mener Open Net Initiative, en akademisk sammenslutning som overvåker internettsensur.

- Iran borer seg nå inn for å finne ut hva befolkningen sier, Bradley Anstis, som leder et California-selskap som driver med nettsikkerhet.

- Dette ser ut til å være et skritt forbi hva alle andre land driver med, inkludert Kina, sier Anstis til Wall Street Journal.

Kinesisk superfilter
1. juli skulle Kina innført det kontroversielle «Green Dam»-filteret.

Et filter som skulle være obligatorisk på alle PC-er solgt i Kina. Ifølge myndighetene skulle det i første rekke være et pornofilter. Men sterk motstand fra menneskettighetsgrupper, PC-fabrikanter og amerikansk diplomati gjorde at innføringen av det obligatoriske filteret er utsatt på ubestemt tid, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det kinesiske superfilteret, karakterisert som det mest omfattende og avanserte i verden, inneholder trolig også «deep packet inspection».

Men kineserne, i motsetning til Iran, utvikler et system som er mer desentralisert, der overvåkningen skjer hos den enkelte internettleverandøren og ikke gjennom et stort nettverkknutepunkt.

TEPPELAGT: Slik ser Urumqi ut i dag. Paramilitære styrker fyller nå gatene for å forhindre nye sammenstøt. Foto: AP/Ng Han Guan/SCANPIX
TEPPELAGT: Slik ser Urumqi ut i dag. Paramilitære styrker fyller nå gatene for å forhindre nye sammenstøt. Foto: AP/Ng Han Guan/SCANPIX Vis mer

Hardere straffer
Denne forskjellen kan delvis forklares ut fra forskjellen i antall nettbrukere. Kina har 300 millioner, Iran har 23 millioner.

Det å bygge opp nasjonale system for internettovervåkning, slik Kina og Iran er i ferd med å gjøre, er en svært kostnadskrevende prosess, advarer internetteksperter.

Men utviklingen av ny overvåkningsteknologi kan være helt nødvendig dersom disse landene ønsker å beholde grepet om informasjonsstrømmen. Dagens filter viser seg å ha store svakheter i krisetider.

- Det er sofistikert, men ganske passivt, sier Harvard-professor Jonathan Zittrain til BBC.

Han frykter løsningen for de autoritære myndighetene blir å innføre hardere straffer mot de som har vært på forbudte nettsider eller skrevet om forbudte temaer.

- Gitt at det er en kattens lek med musa, kan de komme til å sette inn flere katter, sier professor Zittrain.

SYMBOL: Den drepte 26 år gamle musikkstudenten Neda Agha Soltan ble et symbol på iranske myndigheters harde framferd mot reformtilhengerne etter valget. Foto: AP/Courtesy Caspian Makan/SCANPIX
SYMBOL: Den drepte 26 år gamle musikkstudenten Neda Agha Soltan ble et symbol på iranske myndigheters harde framferd mot reformtilhengerne etter valget. Foto: AP/Courtesy Caspian Makan/SCANPIX Vis mer