Slik skal Kina og Iran stanse Twitter, YouTube og Facebook

Går til cyberkrig mot opposisjonelle for å hindre at bilder som dette slipper ut.

TWITTER FRA XINJIANG: Dette bildet publisert på Twitter viser angivelig lik i gatene av Xinjiangs hovedstad Urumqi. Foto: REUTERS/SCANPIX
TWITTER FRA XINJIANG: Dette bildet publisert på Twitter viser angivelig lik i gatene av Xinjiangs hovedstad Urumqi. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Siden søndagens blodige sammenstøt i Xinjiang er nettsteder som Twitter og Facebook blitt stengt. Det samme har skjedd med telefon- og internettlinjer.

Søkeord som «Xinjiang» eller «uigur» tar nettbrukerne til sider med innhold som stemmer overens med den offisielle versjonen av virkeligheten.

Sammen med Iran ligger Kina i verdenstoppen når det gjelder internettsensur. Opprør over nettetHadde det ikke vært for Internett og Kinas 300 millioner internettbrukere hadde kanskje ikke opprøret i Xinjiang funnet sted i det hele tatt, skriver nyhetsmagasinet Time.

Foranledningen til demonstrasjonen i Urumqi var et masseslagsmål på en leketøysfabrikk tusenvis av mil sør for Xinjiang 10 dager tidligere. Statlig media rapporterte at to uigurer ble drept i urolighetene på fabrikken.

Men i dagene som fulgte ble det via Internett spredd bilder av flere uigur-lik, med hankinesere - de som tilhører det etniske flertallet - stående ved siden av med det triumferende V-tegnet i været.

Oppfordret til hevnPå YouTube ble det lagt ut video som angivelig viste hva som skjedde på fabrikken i Shaoguan i Guangdong-provinsen.På Uighurbiz.cn, et populært nettsted blant uigurer, ble det sendt ut et åpent brev der det ble oppfordret til å hevne fabrikkdrapene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer