NYE SJEFER: Hans Fredrik Grøvan (t.v.) og Geir Jørgen Bekkevold er valgt til henholdsvis parlamentarisk leder og nestleder i KrFs stortingsgruppe. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
NYE SJEFER: Hans Fredrik Grøvan (t.v.) og Geir Jørgen Bekkevold er valgt til henholdsvis parlamentarisk leder og nestleder i KrFs stortingsgruppe. Foto: Gunnar Ringheim / DagbladetVis mer

Hareides avgang

Slik skal KrF unngå mer bråk

- Vi skal gjøre vårt beste til å samle partiet, sier KrFs rødgule lederduo på Stortinget.

Hans Fredrik Grøvan er valgt til parlamentarisk leder etter Knut Arild Hareide, mens og Geir Jørgen Bekkevold blir nestleder i stortingsgruppa. Begge lover å gjøre sitt ytterste for å unngå mer bråk og uro i KrF etter landsmøtesplittelsen.

- Grøvan, nå skal KrFs stortingsgruppe ledes av deg som gul representant og Geir Jørgen Bekkevold som rød representant, hvis en skal bruke terminologien før høstens dramatiske landsmøte. Et vanskelig utgangspunkt?

- Nei, jeg tror ikke det blir noe problem, fordi vi begge har en felles forståelse av situasjonen. Vi må opptre, ikke bare lojalt, men være samlende forkjempere for den politikken KrF nå har stilt seg bak. Jeg tror det er dypt forankret i oss alle sammen, selv om vi har hatt ulikt ståsted i utgangspunktet når det gjelder samarbeidsspørsmålet, sier Hans Fredrik Grøvan.

Ikke politisk parkert

Geir Jørgen Bekkevold, som var en av Knut Arild Hareides sterkeste støttespillere i kampen for å bringe KrF inn i et samarbeid med Arbeiderpartiet, forteller til Dagbladet at han ikke har tenkt å gjemme seg bort i de to og et halvt årene som gjenstår av stortingsperioden.

Telemarkingen har varslet at han ikke tar gjenvalg i 2021.

- Det er viktig at vi alle i hele KrF-gruppa nå får båret igjennom alle seirene vi har fått i regjeringsplattformen. Her må alle bidra. Så tenker jeg at det kan være bra for partiet at selv om man var på den sida som tapte veivalget, så betyr ikke det at man blir politisk parkert. Man kan fortsatt få viktige verv og tillitsverv i partiet, sier Geir Jørgen Bekkevold.

- Når jeg blir utfordret både til å bli både parlamentarisk nestleder og leder av helse- og omsorgskomiteen, så synes jeg det er spennende oppgaver å takke ja til. Jeg håper at det kan bidra til å samle partiet. Her er ingen avskiltet. Sånn må partiet tenke framover når viktige verv skal bekles. Det handler ikke om blått eller rødt. Nå må vi sørge for å jobbe sammen, sier Geir Jørgen Bekkevold.

- Han vil begeistre

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad er ikke bekymret over at stortingsgruppa skal ledes av en gulrød duo.

KONFERANSE: Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad i samtale med Hans Fredrik Grøvan (t.h) og andre KrF-deltakere under partiets landskonferanse på Gardermoen i helga.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
KONFERANSE: Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad i samtale med Hans Fredrik Grøvan (t.h) og andre KrF-deltakere under partiets landskonferanse på Gardermoen i helga. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg er trygg på at vi vil ha en god dialog med hele stortingsgruppa. Vi er forbi det her med rød, blå og gul. Nå sluttet alle opp om plattformen for at vi skal få mest mulig gjennomslag for KrFs politikk.

- Derfor er jeg også glad for at Knut Arild er så tydelig på a han vil bidra til å samle partiet. Han kommer til å reise rundt å holde taler og begeistre partiet. Jeg er sikker på at vi får et godt samarbeid, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad.

Møtt med taushet

Dag Sele, sentralstyremedlem i KrF og fylkesleder i Hordaland, har varslet at han ikke tar gjenvalg til noen av tillitsvervene etter at partiet valgte å gå inn i Solberg-regjeringen. I Vårt Land i dag er Sele sterkt kritisk til hvordan Knut Arild Hareide er behandlet.

«Først signaliserte Knut Arild at han ønsket å fortsette. Så ble ønsket hans møtt med offentlig taushet fra noen og direkte motstand fra andre. Jeg kan lett forestille meg at det har bidratt til å skape en vanskelig situasjon for ham», sier Dag Sele til Vårt Land.

Og fortsetter:

«Dette er veldig beklagelig for samlingen i partiet, for opplevelsen av at ulike syn er godt representert i alle ledd. Her har man gått glipp av en viktig mulighet til å bidra til samling i KrF etter retningsvalget.»

Grøvan ønsket ikke

Hans Fredrik Grøvan er uenig i kritikken fra sentralstyremedlem Dag Sele:

- Knut Arild er ikke blitt behandlet dårlig. Tvert om. Vi har flere ganger i denne prosessen prøvd å overtale ham til å fortsette som parlamentarisk leder. Fordi vi mener at det ville vært den beste løsningen. Jeg hadde overhodet ikke noe ønske om å bli parlamentarisk leder, og måtte virkelig ta en tenkepause da dette ble et alternativ, sier Grøvan.

SKIFTET: Knut Arild Hareides tid som partileder, parlamentarisk leder og sentralstyremedlem i KrF er over. Nå overlater han ledelsen av stortingsgruppa til Hans Fredrik Grøvan. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SKIFTET: Knut Arild Hareides tid som partileder, parlamentarisk leder og sentralstyremedlem i KrF er over. Nå overlater han ledelsen av stortingsgruppa til Hans Fredrik Grøvan. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Han trodde ikke at Knut Arild Hareide ville trekke seg.

- Fordi Knut Arild var innstilt av valgkomitéen, og ei enstemmig stortingsgruppe la betydelig press for å få ham til å akseptere det valget. Så hører jeg det han sier nå, at han er blitt litt mer i tvil etter at han tidligere var ute og lanserte det som en løsning, sier Grøvan.

Førstekjemperen

Den nye parlamentariske lederen påpeker at han ikke tror avgjørelsen til Hareide primært handlet om hans motstand mot regjeringsprosjektet.

- Mer at han finner det krevende i forhold til sin rolle, å være førstekjemperen i stortingssalen for å lose gjennom regjeringens politikk. Jeg mener at Knut Arild ville håndtert det på en utmerket måte, men vi må ha respekt for de følelsene og opplevelsene han har i dette. Derfor måtte vi til slutt bare ta Knut Arilds beslutning til etterretning og finne en annen løsning.

- Dette betyr at Hareide også er ute av KrFs sentralstyre...?

- Ja, det er han. Men Knut Arild sitter i gruppestyret vårt på Stortinget. Han vil fortsatt være en stor ressurs for KrF med all sin erfaring og kompetanse. Jeg tror vi vil se mye til Knut Arild også etter at han går av som parlamentarisk leder, sier Hans Fredrik Grøvan.

Ikke med Frp

Knut Arild Hareide utdypet overfor Dagbladet i formiddag hvorfor han trakk seg som parlamentarisk leder.

- Det var jeg som sa til KrF-velgerne at vi ikke skulle i regjering med Frp. Jeg tror alle ser at det ville blitt vanskelig å forsvare nettopp en slik regjering, sier Hareide.

Hans arvtaker som leder for KrFs stortingsgruppe, Hans Fredrik Grøvan, har tro på flere politiske seire.

- Jeg opplever at den regjeringsplattformen, som vi har signert avtale med de tre andre partiene om, også ligger til grunn for politikken vi skal føre. Vi skal likevel fronte det som er typisk KrF fra stortingsgruppas side. Vi kan ikke legge det vekk. Det er vårt primære mandat, sier han.

- Jeg tror at med de tydelige KrF-gjennomslagene i plattformen skal det bli mye god og synlig KrF-politikk ut av det. Vi vil alle føle oss forpliktet på det grunnlaget, sier Hans Fredrik Grøvan.