VIL SKAPE SPLID: SVs Audun Solbakken har lagt planen som skal så splid på borgerlig side for å felle Solberg-regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL SKAPE SPLID: SVs Audun Solbakken har lagt planen som skal så splid på borgerlig side for å felle Solberg-regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Slik skal Lysbakken lokke KrF til å felle Erna

Arbeidet med å bytte ut Solberg-regjeringen er allerede begynt. Audun Lysbakken tror mulighetene er gode for at KrF feller Solberg før neste valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Audun Lysbakken tror han kan lokke KrF til å felle Solberg-regjeringen før valget i 2021. SV-lederen nekter for at han nå frir til Knut Arild Hareide, men minner likevel KrF-lederen om at avstanden mellom SV og KrF er liten i blant annet bistand, fordeling og klima.

VIL FJERNE ERNA: SV-leder Audun Lysbakken tror det er gode muligheter for at Norge har en annen statsminister enn Erna Solberg i 2021. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL FJERNE ERNA: SV-leder Audun Lysbakken tror det er gode muligheter for at Norge har en annen statsminister enn Erna Solberg i 2021. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Derfor har partistrategene i SV allerede nå lagt planen som skal så splid på borgerlig side med en gang Stortinget åpner. I sak etter sak skal det bli klart for KrF at venstresiden er et bedre alternativ enn Høyre og Frp, ifølge Lysbakken.

- Vi kommer til å begynne denne stortingsperioden med å fremme en rekke forslag på områder hvor vi vet KrF er enig med oss, og ikke enig med regjeringen. Så får vi testet ut situasjonen raskt. Vårt mål er å bygge flertall mot regjeringen i mange saker allerede fra starten, forklarer Lysbakken.

Kjernesaker

Lysbakken nevner klima, fordelingsspørsmål, bistand og debatten rundt kommersiell velferd som områder hvor KrF står nærmere ham enn de gjør Høyre og Frp. Dette er politikkområder hvor SV-lederen håper KrF vil være med å skaffe SV og venstresida gjennomslag.

- KrF har sagt de skal stemme for det de er for, og mot det de er mot. Dersom de faktisk gjør det, så er det gode muligheter for at vi kan danne flertall mot regjeringen i mange enkeltsaker.

Og ved å pirke borti de politiske avstandene på borgerlig side, håper Lysbakken at mange bekker små etterhvert blir til en stor å. Hvis KrF blir med venstresiden i sak etter sak tror Lysbakken at Erna Solberg til slutt tar sin hatt og går av som statsminister.

- Hvis vi lykkes med å danne flertall mot regjeringen så mange ganger at den ikke får styrt på bakgrunn av sin politikk, da er det fullt mulig å få til et skifte i regjering før valget om fire år. Det er mye større politisk handlingsrom i denne perioden enn i den forrige. Erna kan ikke lenger skaffe seg flertall ved hjelp av Venstre, sier han.

Morna Erna?

SV gikk fram ved valget, til en oppslutning på seks prosent. Partiet belønnes med 11 mandater på Stortinget, fire flere enn fra 2013 til 2017.

Høyresida beholdt som kjent flertallet, men tapte likevel terreng til rødgrønn side. Høyre og Frp er nå avhengig av både Venstre og KrF for å sikre seg de 85 mandatene som sikrer flertall i Stortinget.

- Tror du Hareide kan bli med på å felle Solberg-regjeringen i løpet av perioden?

- Vi håper selvfølgelig det. Jeg har respekt for at Knut Arild har pekt på Erna som sin statsminister i første omgang, men målet for SV er at Erna Solberg ikke er Norges statsminister når denne stortingsperioden er omme.

Avviser frieri

Lysbakken, som er ivrig Brann-tilhenger, avstår muligheten til å sette odds på at Erna Solberg må gå av før 2021, men beskriver mulighetene som gode.

- Det er ingen grunn til at Erna skal fredes i fire år. Det er saker hvor Høyre og Frp er KrFs hovedmotstander, hvor de er mer enig med oss.

- Først fridde Jonas Gahr Støre til KrF, og du så jo hvordan det gikk. Og nå frir du?

- Nei. SV har aldri fridd til å KrF, og kommer nok aldri til å gjøre det. Men jeg ser mange områder hvor det er mulig å få KrF med på å gå mot regjeringen. Holder KrF det de har lovet, om å stemme etter egen overbevisning, så er mange muligheter for at en situasjon kan oppstå hvor Erna Solberg ikke kan styre videre. Og dét er jo vårt mål, sier Lysbakken.