PÅGREPET: Makaveli Lindén ble etterlyst gjennom Interpol, siktet for drapet på Heikki Bjørklund Paltto i en leilighet på Majorstuen i Oslo mandag 15. oktober. Foto: Politiet
PÅGREPET: Makaveli Lindén ble etterlyst gjennom Interpol, siktet for drapet på Heikki Bjørklund Paltto i en leilighet på Majorstuen i Oslo mandag 15. oktober. Foto: PolitietVis mer

Majorstua-drapet:

Slik skal Makaveli Lindén ha flyktet fra Oslo til Frankrike

Makaveli Lindén (20), som er siktet for drapet og ranet på Majorstuen, framstilles for varetektsfengsling i Dijon i Frankrike i dag, ifølge Aftonbladet.

Tirsdag kveld ble det kjent at 20 år gamle Makaveli Lindén, som er siktet for drapet og ranet på Majorstua forrige uke, hadde blitt pågrepet i den østfranske byen Dijon.

Oslo-politiet bekreftet i går kveld nyheten, men ville ikke gi detaljer om pågripelsen.

- Det har vært en intens politijakt som har pågått dag og natt, sa politiadvokat Christian Hatlo under en pressekonferanse i går.

Norsk politi har samarbeidet med Interpol, Europol, Eurojust og politimyndigheter i flere land, i den intense jakten på Lindén, som har pågått i over ei uke.

Funnet død

Mandag 15. oktober skulle Heikki Bjørklund Paltto (24), ha møtt til jobb klokka 09.00. Klokka 12.15 kom en av mannens samboere hjem og fant kameraten blodig med knivskader i leiligheten.

Litt under fem timer seinere, klokka 16.56, gikk Makaveli Lindén om bord i et tog fra Oslo i retning Stockholm. Toget ankom den svenske hovedstaden samme kveld rundt klokka 22.50.

Norsk politi mener Lindén så tok seg til hjembyen Uppsala, samme dag som drapet. Men nye elektroniske spor skal i helga ha ledet politiet til et tredje land.

Oslo-politiet opplyste tirsdag kveld at de blant annet hadde samarbeidet med myndighetene i Belgia i forbindelse med saken. Nå opplyser ikke navngitte kilder, med kjennskap til den norske etterforskningen, at Lindén hadde blitt sporet til landet, ifølge Aftonbladet.

- Vi vet ikke hvordan eller hvorfor, sier en inspektør ved den svenske Fastgruppen (Fugitive active search team) i det svenske politiet, til avisa.

Men det var ifølge avisa starten på et intensivt samarbeid med det belgiske politiet i helga, som seinere ledet etterforskningen videre til Frankrike.

- Vi fant hans posisjon, og det ledet til arrestasjonen i Dijon samme dag.

- Kom med toget

Vakthavende politi i Dijon sier til avisa at pågripelsen fant sted på en jernbanestasjon i byen klokka 16.30.

- Han kom nordfra med toget, fra Chalon de Champagne. Pågripelsen ble utført av sivilpoliti og det gikk rolig for seg, men de fikk støtte av innsatsstyrken.

Nettavisen får opplyst at utenfor togstasjonen skal det ha vært hundepatruljer og pansrede kjøretøy.

- Han sitter i en celle i politiets hovedkvarter nå. I morgen framstilles han for varetektsfengsling, opplyste det franske politiet tirsdag kveld.

Politiet i Norge planlegger å sende et team med norske avhørsfolk til Frankrike, og jobber med å få utlevert siktede så fort som mulig.

- Vi vil begjære ham utlevert allerede i morgen. Hvor lang tid det vil ta avhenger om han sier seg enig i utleveringen, sa politiadvokat Christian Hatlo, som er påtaleansvarlig i saken, under pressekonferansen tirsdag.

MAJORSTUADRAPET: Politiadvokat Christian Hatlo møter pressen etter at Makaveli Lindén ble pågrepet i forbindelse med drapet på Majorstua. Reporter: Ralf Lofstad. Video: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Så fort som mulig

Det vil trolig ikke ta lang tid, mener jusprofessor Mads Andenæs, som har internasjonal rett som spesialfelt.

- Den franske domstolen vil sende ham ut så fort som mulig, og dersom vanlige prosedyrer blir fulgt, kan det skje rimelig raskt. Men det avhenger av at den norske påtalemakten eller domstolen får papirarbeidet i orden i tide, sa Andenæs til Dagbladet tirsdag.