Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik skal mennesker kunne bo og leve på Mars

Det første Mars One-romfartøyet vil lande allerede i 2018.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det svært omdiskuterte og ambisiøse realitykonseptet Mars One begynner å nærme seg, og over 200 000 mennesker har søkt om å få bli med.

Prosjektet går ut på å sende folk til Mars uten at de får komme tilbake til jorden, og det er den nederlandske organisasjonen Mars One som står bak.

Organisasjonen annonserte i går at det første romfartøyet vil bli sendt til Mars allerede i 2018.

Se video øverst i saken!

Omdiskutert Atmosfæren på Mars inneholder cirka 95 prosent karbondioksid, to til tre prosent nitrogen og mellom en til to prosent argon. Det finnes også spor av vanndamp, krypton og xenon.

På overflaten er det sterk ultrafiolett stråling.

- Mars One har åpenbart undervurdert de tekniske, medisinske, økonomiske og tidsmessige problemene som er knyttet til etableringen av en bemannet base på Mars, skrev den norske romfarteksperten Erik Tandberg tidligere i år i en kommentar i Vi Menn.

Lockheed Martin Space Systems og Surrey Satellite Technology jobber med å designe en satellitt og et landingsfartøy som etter planen skal skytes opp i 2018.

En egen rovermodul vil lande på Mars, mens resten av romskipet skal gå i bane rundt planeten. Det skal også settes opp et kamera som kan sende livebilder tilbake til jorda.

Roveren skal bidra til å finne det best egnet stedet å bygge boenhetene.

Bas Lansdorp, gründer og sjef for Mars One-prosjektet, sier til CBS News at Lockheed Martin har fått en kontrakt på litt over 1 500 000 kroner. Surrey har en kontakt på 360 000 kroner.

Resten av pengene det vil koste å få det ubemannede romskipet til Mars, vil komme fra sponsorer og donasjoner.

Bo og leve på Mars I 2023 vil en gruppe på fire personer lande på Mars. To år etter vil en ny gruppe lande, og enda en gruppe to år etter det igjen, og så videre.

Deltakerne får ikke mulighet til å reise tilbake til jorda.

Oppholdet vil være et 24-timers realityprogram som skal sendes live på alle verdens tv-skjermer.

De fire første Mars-boerne vil bygge opp leiren de skal bo og leve i, og vil for det meste drive med forskningsarbeid.

Når de beveger seg utenfor de 50 kvadratmeter store leilighetene må de ha på seg avanserte romdrakter.

Kostbart Prosjektet er beregnet å koste seks milliarder dollar. Pengene skal hentes fra sponsorer og reklameinntekter.

En av vitenskapsmennene som stiller seg bak prosjektet, er fysikeren Gerard 't Hooft. Han ble i 1999 tildelt Nobelprisen i fysikk for sitt avgjørende bidrag innen kvantestrukturen og teorien for elektrosvak vekselvirkning i fysikken. 

- Min første inntrykk var at dette var et ekstraordinært prosjekt fra mennesker med visjoner og fantasi. Men samtidig tenkte jeg, som alle som blir konfrontert med en slik idé, dette vil aldri gå, har han uttalt.

40 kandidater Nå har organisasjonen plukket ut kandidater som skal kjempe om de 40 plassene til et treningsprogram som skal forberede dem på reisen.

Fristen for å søke gikk ut 31. august.

Blant de håpefulle finner vi svenske Rickard Feiff som jobber i fengsel.

- Dette er en gyllen mulighet til å få innsikt i menneskets sinn, sier han.

Innen 2015 vil de utvalge kandidatene starte et åtte år langt treningsprogram der de blant annet vil lære å takle lange perioder der de er helt isolert.

I første omgang er det planlagt å sende til sammen 24 personer til den røde planeten, men målet er at det skal være 1000 mennsker boende der om 100 år.

Flesteparten av de som søker kommer fra USA, med India og Kina på andre- og tredjeplass.