BRUK SOLKREM: Det første punktet i solvettreglene. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
BRUK SOLKREM: Det første punktet i solvettreglene. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer

Slik skal Mia (16) berge deg i sommer

I tillegg til å redde deg på stranda, vil livredderne ved tre oslostrender stå for solkremen i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| INGIERSTRAND (Dagbladet): Maren Charlotte Gregersen (22) er blant 20 livreddere som vil redde deg om du kommer i nød på Hierstrand, Hvervenbukta og Huk.

For den vannsportsinteresserte 22-åringen, som driver med vindsurfing til vanlig, er jobben bare en bonus.

- Det er den beste sommerjobben man kan ha. Man er ute og hjelper folk, sier hun til Dagbladet.

- Også det at jeg var i speideren da jeg var barn, tror jeg er bra. Det er ofte folk som kutter seg eller får solsjokk, sier hun.

REDDER LIV: Livredderne trener på Ingierstrand i Oslo. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
REDDER LIV: Livredderne trener på Ingierstrand i Oslo. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer

Norges Livredningsselskap har i år inngått et samarbeid med Nivea der de i sommer deler ut gratis solkrem til folk som har glemt det hjemme. Norge er det tredje verste landet i verden når det kommer til kreft, og ifølge Monica Hagen har det mye med at vi for tida soler oss året rundt - enten i solarium eller om sommeren når sola kommer.

Selv er ikke 22-åringen flink til å bruke solkrem, forteller hun.

- Men jeg skal prøve å fokusere mer på det i år.

- Menn er solkremverstinger - Vi har hatt litt teori i solbrenthet med livredderne nå, forteller produktsjef Monica Hagen når Dagbladet treffer de rundt 20 livredderne på Hiersand like før de går i gang med den siste øvelsen før de i morgen begynner for fullt.

- Alle solstråler er farlige, og spesielt nå som man soler seg hele året - både i solarium og med ekte sol - er det viktig å beskytte seg ordentlig. Og menn er verstingene, sier Hagen, og legger til at hun selv aldri går ut uten solkrem faktor 30, og oppfordrer folk å velge riktig faktor og ikke bruke for lite solkrem.

NYTTIG TRENING: Ulykker kan skje i sommeridyllen. Da må man være forberedt. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
NYTTIG TRENING: Ulykker kan skje i sommeridyllen. Da må man være forberedt. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer

Generalsekretær John Inge Austad i Norges Livredningsselskap forteller at folk enkelt kan komme til deres post for å bli tilbudt solkrem fra faktor seks til faktor 50.

Jo finere vær - jo mer risikofylt - I tillegg vil vi, som vi har gjort i 14 år, drive med den vanlige livredningen på strendene. Jo finere sommeren er, jo flere drukningsulykker skjer det. I fjor skjedde det 106 personer som omkom i drukningsulykker, og vi jobber for å forhindre at det skal skje, sier Austad til Dagbladet.

Han mener det er et godt tilbud som Oslo kommune gir sine innbyggere, og mener flere kystkommuner nå bør satse på det samme for å gi et ekstra bidrag til sikkerheten.

- Vi kommer til å ha livreddere på strendene fra i morgen til 8. august. Om vi redder én person i løpet av sommeren er vi fornøyde, sier han.

Under redningsaksjonen Dagbladet bevitnet gikk det bra, og man fikk se de store utfordringene når man forsøker å ta en person opp via de glatte svabergene, mens det går smertefritt på stranda.

Livsviktig regel Fagkoordinator Mats Melbye, som leder treningen, forteller at en viktig regel dersom man ser en ulykke er å huske regelen: rekk ut, kast ut, ro ut, svøm ut.

- Den sikreste måten å sette seg selv i livsfare er å svømme ut først. Dessuten er det veldig viktig at man bruker en såkalt «forlenget arm». Dersom man blir nødt til å svømme ut, må man ha noe mellom, for eksempel en t-skjorte, sier han.

- Man må være dreven for å kunne takle en person med panikk.