Slik skal Mugabe beholde makten

- Folket er i ferd med å gi etter for apatien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Zimbabwes befolkning kom ikke nærmere en avklaring på den politiske situasjonen i landet, da resultatet av presidentvalget 29. mars endelig ble offentliggjort på fredag.

Opposisjonen, anført av Morgan Tsvangirai og hans parti Bevegelsen for Demokratisk Endring (MDC), vant valget.

Med 47, 8 prosent av stemmene, hevder landets valgkommisjon.

Med de nødvendige 51 prosent av stemmene, hevder opposisjonen, som vil unngå en andre valgomgang.

Mange frykter at Mugabe haler ut den politiske prosessen for å få tid til å omorganisere seg og sette i gang sitt beryktede militsmaskineri for å skremme Zimbabwes befolkning til å gjenvelge ham.


Lik råtner
Ved Guruve Hospital i den nordlige regionen Mashonaland ligger likene av fire drepte MDC-tilhengere og råtner, skriver avisa Zimbabwe Standard.

Vanligvis ville slektninger kommet og hentet de døde og sørget for at de ble stedt til hvile.
Men familiene til de drepte er drevet på flukt av krigsveteraner og militsmedlemmer tilknyttet Mugabes parti, Zanu-PF, skriver avisa.

- Vi har fremdeles Chiutsis lik her, sier en sykehusansatt til Zimbabwe Standard.
 
Hun snakker om Crispen Chiutsi (38), MDC-aktivist, som ble drept av soldater 22. april.

Etter at sønnen Taizivei (8) hadde dratt på skolen, ble Chiutsi tvunget vekk fra gårdseiendommen, og dukket først opp igjen på likhuset.

Når reporterne fra Zimbabwe Standard forsøker å snakke med innbyggerne i Chiutsis landsby, møter de lukkede dører. Folk er redde for å snakke med fremmede. Reporterne blir advart mot å bli værende, Mugabes ungdomsmilits kan allerede ha oppdaget dem.

- Det er tre andre lik her drept i Dande, men slektningene kan ikke begrave dem, sier en sykehusansatt.

- Torturert og drevet på flukt
Naboer av den drepte Chiutsi hevder de fleste MDC-tilhengerne har flyktet fra området etter at de ble torturert av krigsveteraner med tilhold på politistasjonen i Muzarabani.

Krigsveteraner og Zanu-PF-milits skal også ha gått fra hus til hus der det bodde opposisjonstilhengere, torturert, ramponert og satt fyr på hus, før beboerne ble drevet på flukt.

Flere hus som tilhørte MDC-tilhengere er blitt jevnet med jorden. I Muzabarani alene hevder opposisjonen at 500 hus er brent ned siden valget 29. mars. Onsdag i forrige uke skal veteraner og ungdomsmilits ha kastet mer enn 20 familier ut av hjemmene deres fordi de angivelig stemte MDC.

- Folk i området trenger Guds hjelp. De torturerer og dreper hverandre som om de ikke har noen samvittighet, sier den anonyme sykehuskilden til Zimbabwe Standard.

- Gir etter for apatien
På denne måten skal Robert Mugabe vinne og beholde makten, skriver Time Magazine.

Milits, som sverger lojalitet til regimet, har aksjonert over hele landet. De har skremt, øvet vold og til og med drept opposisjonstilhengere, skriver tidsskriftet.

Myndighetene forsøker ikke en gang å legge skjul på at hundrevis av opposisjonelle er arrestert, og at jord dyrket av opposisjonstilhengere på systematisk vis blir konfiskert.

Det fryktes også at en omstridt våpenlast på vei til Zimbabwe skal brukes som ledd i skremselskampanjen foran neste valgomgang.

Uthalingen av den politiske prosessen og opptrappingen av volden er en helt bevisst strategi fra Mugabes side, siden det neppe kom som en overraskelse at Zanu-PF tapte valget.

Landet som en gang ble omtalt som det sørlige Afrikas brødkurv, sliter i dag med 80 prosent arbeidsledighet, en inflasjon på over 100 000 prosent og gjennomsnittlig levealder på rundt 35 år.

Situasjonen er så dyster at innbyggere nå begynner å miste håpet om bedre tider.

- Det jeg finner mest skremmende er at opposisjonen og deler av det internasjonale samfunnet allerede er i ferd med å gi etter for apatien, skriver en innbygger i hovedstaden Harare til Time Magazine.

- Sjansene for forandring er i ferd med å forsvinne. Denne måneden. Kanskje neste. Etter det vil landet bli stjålet fra oss for godt.

TENT PÅ: Denne mannen ble bundet fast til en dør, som ble satt fyr på av regimevennlige militsstyrker under det som blir kalt Operasjon Mavhoterapapi, iverksatt etter valget 29. mars. Foto: EPA/THE ZIMBABWEAN/SOKWANELE/SCANPIX
TENT PÅ: Denne mannen ble bundet fast til en dør, som ble satt fyr på av regimevennlige militsstyrker under det som blir kalt Operasjon Mavhoterapapi, iverksatt etter valget 29. mars. Foto: EPA/THE ZIMBABWEAN/SOKWANELE/SCANPIX Vis mer
Slik skal Mugabe beholde makten
TALTE: Zimbabwes ubestridte leder gjennom 28 år, Robert Mugabe, da han talte på landets uavhengighetsdag 18. april.
BRENNENDE PLASTIKK: Bildet viser hvordan ryggen på en mann er blitt torturert med brennende plastikk.
KJETTINGER OG VIFTEREM: Denne mannen er blitt slått med kjettinger og vifterem.