<strong>IRAKISKE STYRKER:</strong> &nbsp;NATO har drevet opplæring av irakiske sikkerhetsstyrker i Jordan, men skal nå også bistå inne i Irak. Dette blir besluttet på NATOs toppmøte i Waszawa fredag og lørdag. Bildet viser irakiske styrker under opplæring av amerikanske tropper. Foto: Paul Hansen/ SCANPIX SWEDEN
IRAKISKE STYRKER:  NATO har drevet opplæring av irakiske sikkerhetsstyrker i Jordan, men skal nå også bistå inne i Irak. Dette blir besluttet på NATOs toppmøte i Waszawa fredag og lørdag. Bildet viser irakiske styrker under opplæring av amerikanske tropper. Foto: Paul Hansen/ SCANPIX SWEDEN Vis mer

Slik skal NATO slåss mot terror

NATO starter opplæring av irakiske sikkerhetsstyrker inne i Irak. Opplæring og kapasitetsbygging i NATOs nabolag i sør er alliansens nye strategi mot terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Når våre naboer er mer stabile, er vi sikrere. Et viktig budskap fra Warszawa-toppmøtet vil være at NATO vil gjøre mer for å bekjempe terrorisme og ustabilitet ved å støtte land i Midt-Østen og Nord-Afrika og slik styrke deres evne til å stabilisere egne land og bekjempe ISIL, sa Stoltenberg på en pressekonferanse mandag.

På toppmøtet i Warszawa fredag og lørdag vil NATOs 28 medlemsland fornye sin forsvarsstrategi. «Trusselen fra øst», fra et mer uforutsigbart og aggressivt Russland, blir et hovedtema, som i Wales for to år siden. Regjeringssjefene skal også drøfte hvordan alliansen skal føre en langsiktig kamp mot «trusselen fra sør». Landet vil slutte seg til «projecting stability»-strategien som er utviklet siden Stoltenberg tok over som NATO-sjef.

Han understreket at kollektivt ansvar for Europa også omfatter trusler fra sør, fra IS og andre terrororganisasjoner.

- Kan ikke dele opp sikkerhet

- Vi må tenke NATOs sikkerhet på en ny måte. Norge som er et land i nord og øst, er også truet av terror og ustabilitet i sør. Det gir ingen mening å dele opp sikkerheten. Det er et felles ansvar, 360 grader for alle, sa Stoltenberg til Dagbladet etter utenriksministermøtet i Brussel i mai..

Selv om IS nå slås tilbake flere steder i Irak og Syria, er analysen: Ustabile stater, migrasjon, ekstremisme og terror er virkeligheten i flere tiår framover. Skal NATO være en troverdig forsvarsallianse for alle medlemslandene, både i sør, i øst og i nord, må NATO ha en helhetlig strategi som favner ulike trusler.

NATOs bidrag til kampen mot terror er først og fremst forebygging gjennom bistand til opptrening, kapasitets- og institusjonsbygging og annen støtte til medlemslandenes naboland. Ifølge Stoltenberg må dette gjøres mer samordnet og planmessig enn tidligere. Kong Abdullah av Jordan og noen arabiske forsvarsministre er til stede på toppmøtet i Warszawa.

<strong>KAMP MOT TERROR:</strong> NATO-sjef Jens Stoltenberg sier kampen mot utstabilitet og terror i alliansens nabolang skal trappes opp. Her på besøk under en marineøvelse i Trondheim, med det tyrkiske flagget i bakgrunnen. Foto. HAns Arne Vedlog  / Dagbladet
KAMP MOT TERROR: NATO-sjef Jens Stoltenberg sier kampen mot utstabilitet og terror i alliansens nabolang skal trappes opp. Her på besøk under en marineøvelse i Trondheim, med det tyrkiske flagget i bakgrunnen. Foto. HAns Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

AWACS

NATO deltar ikke direkte i krigen mot IS, men alle medlemslandene er med i den USA-ledede koalisjonen som kjemper mot terrorgruppen i Irak og i Syria. NATO-landet Tyrkia er i frontlinjen, og utsettes for rakettangrep fra IS. Toppmøtet vil si ja til at Awacs-fly fra NATO kan brukes av koalisjonen til overvåking av terrorgruppene inne i Syria.

Afghanistan

NATO har avsluttet kampoperasjonene i Afghanistan, men Afghanistan er fortsatt NATOs største operasjon, nå med opplæring.13 000 personellstyrker er fortsatt i landet og gir opplæring til afghanske sikkerhetsstyrker.

- Vi skal bistå afghanske styrker i å trygge sitt land og forhindre at det aldri igjen blir en trygg havn for internasjonal terrorisme, sa Stoltenberg mandag. NATO vil bidra økonomisk fram til 2020.

Irak, Jordan, Tunisia, Kuwait

NATO bidrar i dag med trening av flere hundre irakiske offiserer i Jordan. Nå skal NATO også starte med trening og kapasitetsbygging inne i Irak.

NATO bistår Tunisia i trening og spesialoperasjoner, og samarbeider med Jordan om cyberforsvar og eksplosivrydding. NATO samarbeider med Kuwait om blant annet strategisk analyse og kriseberedskap, og har opprettet et regionalt NATO-senter i landet.

Libya

Stoltenberg har drøftet den sikkerhetspolitiske situasjonen i landet med Libyas statsminister og utenriksminister. Dersom Libya ber om det, vil NATO kan bidra med forsvars-, kapasitets- og institusjonsbygging, har Stoltenberg uttalt.

Egeerhavet. Og Middelhavet?

NATO har etter anmodning fra Tyskland, Tyrkia og Hellas bidratt til overvåking av menneskesmugling over Egeerhavet. Ifølge Stoltenberg har NATOs nærvær bidratt til å kutte smuglerlinjen. Tallet på daglige ankomster til Europa ble redusert med 90 prosent fra mars til april.

-Vi ser nå på hva mer vi kan gjøre også i sentrale deler av Middelhavet. Vi er allerede i gang med å omforme det nåværende oppdraget i Middelhavet til et bredere maritimt oppdrag, sa Stoltenberg i mai. Dette blir også et tema i Warszawa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer