Slik skal NATO unngå å gå i Sovjet-fella

Ingen av NATO-landene har mage til å fortsette sitt engasjement i Afghanistan. Nå samles 60 land for å diskutere exitstrategien med prislapp 4,1 milliarder dollar.

SKAL OVERTA: Afghanske sikkerhetsstyrker vil overta ansvaret i Afghanistan. Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus/Scanpix
SKAL OVERTA: Afghanske sikkerhetsstyrker vil overta ansvaret i Afghanistan. Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den stygge sannheten om situasjonen i Afghanistan 11 år etter at NATO gikk inn er at opprørerne fremdeles ikke er bekjempet, korrupsjonen fremdeles er utbredt og at fredsprosessen står i stampe.

Nå samles USAs president Barack Obama og delegasjoner fra 60 land i Chicago for å tegne opp exitstrategien ut.

Vil unngå Sovjet-fella Målet er å utvikle en strategi som gjør at man ikke risikerer å gjenta kaoset som oppsto etter at Sovjet trakk seg ut for ti tiår - og dermed bane vei for fremveksten av al-Qaida, ifølge nyhetsbyrået AP.

Fra Norge stiller statsminister Jens Stoltenberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Espen Barth Eide. Norge vil starte tilbaketrekningen allerede til høsten.

For NATO har et stort fokusområde vært å lære opp, eller mentorere, afghanske sikkerhetsstyrker, for å gjøre både politiet og hæren i stand til å ta tak i sikkerhetsutfordringene på egen hånd.

For mange land går det politikk i tilbaketrekningen. Frankrikes nyvalgte president François Hollande har blant annet sagt at han vil holde valgløftet sitt om en tidligere tilbaketrekning av landets 3300 soldater innen enden av året.

Milliardstrategi Innen slutten av 2014 vil de aller fleste styrkene ha trukket seg ut, men for å sikre seg en god strategisk utvei vil det koste NATO-land rundt 4,1 milliarder dollar i året til sikkerhetsstyrkene.

- Våre sikkerhetsstyrker kostet 6 milliarder dollar i fjor, mens vår nasjonale inntekter var 1,7 milliarder. Investeringer i vår sikkerhetsstyrker er en investering i internasjonal sikkerhet, sier Ashraf Ghani, som sitter i kommisjonen som overvåker overføringen av ansvar til de afghanske styrkene.

Afghanistans president Hamid Karzai, en mann som ikke har vært redd for å kritisere vesten, er på sjarmoffensiv under NATO-toppmøtet. Hans hovedmål for turen til Chicago er nok å sikre seg maksimalt med finansiell støtte når de internasjonale styrkene er ute.

TREKKER SEG UT: Den tyske rikskansleren Angela Merkel (t.v) USAs president Barack Obama og den nyvalgte franske presidenten Francois Hollande møtes for å diskutere exitstrategien fra Afghanistan. Her etter "familiebildet" på G8-møtet på Camp David i Maryland. Foto: AFP/Brendan Smialowski/Scanpix
TREKKER SEG UT: Den tyske rikskansleren Angela Merkel (t.v) USAs president Barack Obama og den nyvalgte franske presidenten Francois Hollande møtes for å diskutere exitstrategien fra Afghanistan. Her etter "familiebildet" på G8-møtet på Camp David i Maryland. Foto: AFP/Brendan Smialowski/Scanpix Vis mer

Ifølge LA Times har flere land allerede kommet med sine lovnader. Storbritannia har lovet bort ca. 660 millioner kroner (110 mill. dollar) i året, Australia ca. 600 millioner kroner (100 mill. dollar) og Tyskland hele 1,19 milliarder kroner (200 mill. dollar).

- Tilbaketrekningen av internasjonale styrker fra Afghanistan vil ikke ha innvirkning på den helhetlige sikkerheten i Afghanistan dersom støtten - den finansielle - til den afghanske økonomien og til trening og utstyr til den afghanske sikkerhetsstyrken fortsetter, sier Karzai i intervju med russiske medier.

- I rute Utfordringen for Obama og de andre verdenslederne blir å overbevise sine egne velgere om at Afghanistan er verdt investeringen. Krigen i landet har kostet mer enn 3000 NATO-soldater livet.

Afghanske sikkerhetsstyrker har begynt å ta ledelsen for sikkerheten flere steder i landet, men det er ingen områder som hittil har blitt fullstendig overlatt til afghanerne.

- Vi er absolutt i rute for å møte målene med å gjøre de afghanske sikkerhetsstyrkene ansvarlige for sikkerheten innen slutten av 2014, lover brigader Richard Cripwell ved NATO-hovedkvarteret i Kabul.

PÅ SJARMOFFENSIV: Afghanistans president Hamid Karzai er på sjarmoffensiv for å få finansiell støtte etter at det internasjonale samfunnet trekker seg ut av landet. Her sammen med den tyske rikskansleren. Foto: EPA/Michael Kappeler/Scanpix
PÅ SJARMOFFENSIV: Afghanistans president Hamid Karzai er på sjarmoffensiv for å få finansiell støtte etter at det internasjonale samfunnet trekker seg ut av landet. Her sammen med den tyske rikskansleren. Foto: EPA/Michael Kappeler/Scanpix Vis mer