Slik skal Norge endre verdenskartet

Vil ha Kina med på laget når det skal kjempes om Arktis.

<strong>VIL HA MED KINA:</strong> Utenriksminister Jonas Gahr Støre startet sitt kinabesøk med å foredra om Arktis og norsk nordområdepolitikk ved China Institute of International Studies i Beijing. Foto: Kristoffer Egeberg
VIL HA MED KINA: Utenriksminister Jonas Gahr Støre startet sitt kinabesøk med å foredra om Arktis og norsk nordområdepolitikk ved China Institute of International Studies i Beijing. Foto: Kristoffer Egeberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BEIJING (Dagbladet.no): Øverst på agendaen under utenriksminister Jonas Gahr Støres lynvisitt i Beijing var et foredrag om Arktis og nordområdene.

Dette er også temaet som har hatt den høyeste prioriteten i norsk utenrikspolitikk den siste regjeringsperioden. Skal vi tro Støre blir det ikke mindre viktig i årene framover.

Foran et publikum bestående av blant andre kinesiske forskere, russiske diplomater og internasjonale medier, spådde den norske utenriksministeren at verdenskartet er i ferd med å endre seg.

Snur opp ned - I framtida vil vi se et verdenskart der nordområdene er i sentrum, sa Støre, og viste fram kartet han har hatt med seg i kofferten under utenlandsbesøk de siste årene.

Kartet viser den nordlige halvkulen med Nordpolen i midten. Det er dette perspektivet Støre vil selge Kina og resten av verden. Sammen med de enorme ressursene med olje og gass som trolig befinner seg under havet som åpner seg opp.

- Det åttende verdenshav, sa Støre.

Utenriksministeren understreket gang på gang at Arktis er et hav som alle andre hav, selv om store deler enn så lenge er dekket av is. Derfor er det ikke behov for spesielle konvensjoner for å regulere tilhørighet og bruk, slik det for eksempel finnes for Antarktis.

Ekspertene mener at opptil 20 prosent av verdens uoppdagede olje- og gassforekomster kan gjemme seg under isen i Arktis. Kanskje mer. Brorparten av dette blir trolig å finne i den delen av kaka som tilfaller Norge og Russland.

Fra Kirkenes til Kina Smeltingen åpner samtidig opp for et helt nye handelsruter mellom verdensdelene, der Norge blir en av portvokterne.

Mens det for bare fem til ti år siden var snakk om at det ville ta 30 til 40 år før issmeltingen ville åpne for nye transportpassasjer gjennom Arktis, er det allerede en realitet. Neste uke skal lasteskipet Nordic Barents sette kursen fra Kirkenes til Kina gjennom denne nye nordøstpassasjen fullastet med stål.

- Endringen er allerede i ferd med å skje. Før var dette en region forbundet med noe som var kaldt, øde og langt borte. De som drev med det var eksentriske. Nå blir dette et område med økt interesse for mange land. Det må vi forholde oss til.

Ikke stikke hodet i isen Selv om klimaendringene er årsaken til at nasjonen kan gni seg i hendene over nye gullkantede muligheter, er Støre klar på at det er riktig å utnytte dem.

- Jeg hører noen som sier at det er for ille at klimaendringene skal føre til at det blir økt transport. Ja, men det er en realitet. Men Norge ville stikke hode i sanden, eller i isen, hvis vi ikke var føre var, og arbeidet for sikre spilleregler i Arktis.

Ifølge Støre har Norge allerede en lederrolle. Og den planlegger han at Norge skal beholde i arbeidet som gjenstår. Et fortrinn han trekker frem er erfaringen fra delelinjeavtalen med Russland og 40 år med oljeutvinning til havs.

Delelinje-suksess I de samme 40 årene har Norge og Russland vært uenige om hvor grensen for den økonomiske sonen i Barentshavet skulle trekkes.

Men 27. april overrasket Jens Stoltenberg og hans russiske motpart Dmitrij Medvedev alle ved å fortelle at man endelig har blitt enige om et kompromiss. Det omstridte området det nå er inngått avtale om utgjør 12 prosent av Barentshavet, og danner grunnlaget for de prinsippene Norge mener bør legges til grunn når resten av Arktis stykkes opp.

Ved å gi interesserte stormakter som Kina, Japan og Sør-Korea observatørstatus i Arktis råd, og med det bygge opp organets legitimitet internasjonalt, håper Støre at Arktis råd vil være den som utformer prinsippene for delingen.

Med erfaringene Norge alt har innen off-shore virksomhet i arktiske strøk, skipsfart, teknologi og delelinjeproblematikk, er det nettopp Norge som leder an i arbeidet med å redefinere verdenskartet, mener Støre.

<strong>VIL MED:</strong> Kinas visepresident Xi Jinping og utenriksminister Yang Jiechi venter på Jonas Gahr Støret i Folkets Store Hall i Beijing. Norge støtter fullt ut Kinas ønske om å få observatørmedlemskap i Arktis råd. Foto: Kristoffer Egeberg
VIL MED: Kinas visepresident Xi Jinping og utenriksminister Yang Jiechi venter på Jonas Gahr Støret i Folkets Store Hall i Beijing. Norge støtter fullt ut Kinas ønske om å få observatørmedlemskap i Arktis råd. Foto: Kristoffer Egeberg Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer