Slik skal nye Märtha vinne folket

For tre år siden var hun lut lei alt og alle. I dag kler hun seg i samekofte og leser eventyr med glimt i øyet. Når Slottet nå står på hodet med bryllupsplanlegging, står prinsesse Märtha Louise fram som den folkelige representanten i kongefamilien. En bevisst strategi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongehuset ønsker ro rundt de nyforlovede fram til bryllupet i august.

Etter det Dagbladet kjenner til er Slottets strategi å fronte Märtha Louise for å ta av for trykket på kronprins Haakon og Mette-Marit.

Og av hensyn til kongefamilien har Märtha valgt å tone ned sitt engasjement i hestesporten og selv tatt initiativet til en vinter og vår med tv-opptredener, utenlandsbesøk og en lang rekke representasjoner.

- Det har vært min tanke hele tida at når jeg flyttet hjem, ville jeg representere mer. Fordi pågangen om kongelig deltakelse i ulike arrangementer er stor, er det en glede for meg å kunne bidra, sier prinsessen til Dagbladet.

Ville bort

Slik har det ikke alltid vært. For tre år siden falt Märtha av hesten under Oslo Horse Festival. Flere år med utenlandsopphold for å bli sprangrytter lå bak henne - år der prinsessen selv ønsket å komme bort fra medienes lys i Norge. En periode da hun så på offentlige representasjoner som tvang og fotografer som en plage. Det hele toppet seg da hun i 1995 viste fingeren til en nederlandsk fotograf.

- Jeg hadde fått nok av alle avisskriverier. Jeg følte det som et stort press, fortalte prinsessen i et intervju med Dagbladet i fjor sommer.

Dette var en av hovedårsakene til at hun reiste ut i Europa for å dyrke sin store interesse - hestesport. Hun ønsket flere år i ly for norske fotografers kameralinser. Først i fjor høst følte prinsessen seg klar til å komme tilbake. Under armen hadde hun med seg Asbjørnsen og Moes eventyrbøker.

Informasjonsrådgivere Dagbladet har snakket med beskriver det som en genistrek. Fra å være en litt klossete sprangrytter ble Märtha hele Norges eventyrprinsesse. Initiativet tok hun selv. Rytterstøvlene ble lagt på hylla, i stedet tok hun med seg barnebøkene til Marienlyst. Etter det Dagbladet forstår var dette også et ønske fra prinsessen selv, hun ville kvitte seg med hesteimagen.

- Prinsessen ringte selv til NRK og la fram forslaget, sier informasjonssjef Wenche Rasch ved Slottet.

Mulig det, men en eller annen må ha satt henne på denne ideen, mener nestoren blant norske informasjonsrådgivere, Hans Geelmuyden.

- Fra å være en person som folk flest forbandt med å falle av hesten eller kortvarige romanser med stallgutter, ble Märtha en prinsesse som kommuniserte med folket. En person som hadde et budskap hun ønsket å formidle, sier Geelmuyden til Dagbladet.

Også privat har prinsessen hatt suksess. Vennskapet med forfatteren Ari Behn har blitt varmere og varmere. Også det kan være positivt, mener informasjonsrådgivere Dagbladet har snakket med.

- Ari Behn er en interessant person. Hvis det er sant at de to er sammen, har prinsessen gjort store framskritt på kjærlighetsfronten, mener Geelmuyden.

Oppreist

Mens resten av kongefamilien har vært nede for telling, har Märtha stått oppreist. Dronning Sonja har vært redusert og plaget med dårlig helse. Kongen har opptrådt usikkert på tv, mens Haakon og Mette-Marit bruker tida på hverandre, studier og det kommende bryllupet.

- Hadde noen sagt til meg i fjor sommer at Märtha skulle stråle slik hun gjør nå, hadde jeg bare begynt å le. Jeg ville trodd det hadde vært umulig, sier Hans Geelmuyden.

De såkalte hjertesakene har alltid vært viktige for kongelige. Viktige samfunnsspørsmål, som de i kraft av sin rolle kan løfte på et høyere nivå i samfunnsdebatten. Prinsesse Diana er kanskje den som har utnyttet dette best gjennom sitt engasjement mot landminer.

Engasjert

Märtha har denne vinteren vist et voksende engasjement både for fortellerkunst og norsk kulturarv, dyrenes ve og vel samt handikappede barn.

- Tidligere kunne det virke som om Märtha ikke hadde slike meninger, sier Geelmuyden.

Også personer med lang fartstid ved Slottet roser prinsessen.

- Det positive er at Märtha ser ut til å trives veldig godt med representasjon. Hun har et ærlig engasjement for det hun driver med, sier tidligere soussjef ved Slottet, Carl Erik Grimstad, til Dagbladet.

Det siste året har monarkiet slitt i motvind. Oppslutningen på meningsmålingene har vært lav, og den første republikanske organisasjonen ble nylig stiftet i Oslo.

- Slottet er i en situasjon der de ikke tåler negativ publisitet. Slik det framstår i dag er prinsessen en positiv motvekt til Mette-Marit, Haakon og begreper som «utagerende festing», sier Geelmuyden.

Som informasjonsrådgiver er han imponert over den jobben Märtha har gjort denne vinteren.

- Hun er flink, og har veldig mye av sin farfar i seg. Kong Olav var folkekongen. Märtha har det samme smilet, den samme latteren og den samme vennligheten, sier Geelmuyden.

Prinsessen er forberedt på at hun kan bli nødt til å ta over tronen.

- Jeg er klar over at jeg står som nummer to i arverekkefølgen, og er forberedt på å ta på meg oppgaven om nødvendig, sa Märtha til bladet Elle nylig.

I RAMPELYSET: Prinsesse Märtha Louise.
VILLMARKSPRINSESSE: Fra besøket i Finnmark denne uka.